15 / 05 / 2024

“Ücretlerdeki artış, döviz kurunu da yükseltecek mi?” sorusuna ünlü ekonomist Emre Alkin’den yanıt

“Ücretlerdeki artış, döviz kurunu da yükseltecek mi?” sorusuna ünlü ekonomist Emre Alkin’den yanıt

Ücretlerdeki artışın döviz kurunu yükselteceği şeklindeki görüşler gerçeği yansıtıyor mu, özellikle asgari ücrete yapılan zammın ardından kurda bir patlama yaşanır mı? İşte bu soruyu Prof. Dr. Emre Alkin yanıtladı.



“DÖVİZ SONUNDA YÜKSELECEK”

“Öncelikle şunun bilinmesi gerek ki, dövizi zaten kimse yükseltmiyor” diyen alkin, “Bilakis baskı altında tutuluyor. Kurlar, belki sıkışmış olan gazı bıraka bıraka olması gereken yere gelecek. Ama bu hemen yapılmaz. Çünkü önceden de söylediğim gibi bunun enflasyona etkisi olur” ifadelerini kullandı.

PEKİ NE OLACAK?

Peki ne olacak sorusunu herkesin merak ettiğini söyleyen Alkin, sorunun aşılabilmesi için öncelikle enflasyonla mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:

“Sürekli olarak biz enflasyon nispetinde ücretleri yükseltirsek, enflasyon yapışkan hale gelir. O nedenle enflasyona şok tedbir olarak, ücretlerin hedeflenen enflasyonun gerisinde tutulması gerekir. Ancak elbette bunun bir de sosyal boyutu var. Bu ücretler yükseltilmezse insanlar markete gidemiyor, kiralarını ödeyemiyor, yaşayamıyor.

O yüzden bazı şeylerin farkında olmak lazım. Özellikle gıda fiyatlarının Türkiye’de, dünya ölçeğinin üzerinde arttığını, birçok insanın bugün harcayarak yarın tasarruf etmeye çalıştığını aklımıza koyalım. Asgari ücret artışı ne işçiyi ne de işvereni memnun etmedi ama insanları enflasyona ezdirmemek için ücretlerini sürekli yükseltmek de bir çözüm değil. Bu işin çözümü enflasyonla mücadele etmek.”

Altın kahini İslam Memiş'ten 'bankalar kendi arasında anlaştı' iddiası!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön