04 / 05 / 2024

UEFA ve FIFA kriterlerine uygun yeni statların inşaatları devam ediyor!

UEFA ve FIFA kriterlerine uygun yeni statların inşaatları devam ediyor!

Gençlik ve Spor Bakanlığı′nın 2011 yılında başlattığı UEFA ve FIFA kriterlerine uygun yeni stat inşaatları hızla devam ediyor. Proje kapsamında 14 stadın maliyeti 2 milyar TL’yi bulacak.



Gençlik  ve Spor Bakanlığı′nın 2011 yılında başlattığı UEFA ve FIFA kriterlerine uygun yeni statlar inşa projesi hızla devam ediyor. Proje kapsamında Trabzon, Bursa, Sivas, Gaziantep, Samsun, Malatya, Ankara, Sakarya, Eskişehir, Konya, Afyon, Hatay,  Adana  ve Antalya gibi şehirlerde inşaatların hızla yükseldiği ve birkaç tesisin tamamlanmak üzere olduğu belirtiliyor. Kulüplere rahat bir nefes aldırıp, gelirlerini artıracak bu yeni modern statlar sayesinde Türkiye uluslararası organizasyonlarda  ilk aranılan ülke haline gelecek.  Yapımı süren statlarda dikkat çeken en önemli özelliklerden birisi de, 1950′li yıllardan kalma beton yığınlar yerine, şehrin dokusuyla uyumlu yeşil alanlara geniş yer ayrılmasına özen gösterildi.

 

Yapımı devam eden yeni statlar şunlar:


Trabzon Akyazı Stadı: Çeşitli bürokrasi sıkıntıları yüzünden yapımı bir hayli uzadı. Akyazı’da sahile inşa edilecek stadın 41 bin 461 seyirci kapasitesi bulunuyor. Maliyeti 250 milyon liraya çıkacak Akyazı Stadı’nın 2015 yılında bitirilmesine çalışılıyor. Türkiye’de denize dolgu yapılarak inşa edilen ilk stat ünvanını da elinde bulunduruyor.


Bursa Timsah Arena: Görünüşü timsahı andırıyor. 45 bin seyirci alacak ve 195 milyon liraya mal olacak. Büyük bir bölümü tamamlandı. Şu anda çatı montajı yapılıyor. Bursaspor sezonun ikinci yarısında maçlarını yeni stadında oynayacak.


Sivas 4 Eylül Stadı: Türkiye′nin ilk ekolojik stadı olma özelliğine sahip. Aynı zamanda alttan ısıtma sistemine′de sahip. Karlı ve buzlu havalarda saha elverişli olacak. 25 bin seyirci kapasiteli ve 106 milyon liraya mal olacak. 2015’in ilk aylarında hizmete açılması düşünülüyor.


Gaziantep Arena: Ağırlıklı olarak kırmızı-siyah renkler kullanıldı. Tasarımında da işgal dönemindeki şehrin destansı başarısı örnek alındı. 35 bin kişilik ve 110 milyon lira maliyetli bu tesisin 2016′da tamamlanması öngörülüyor.


Sakarya Arena: 28 bin seyirci kapasiteli ve 137 milyon lira maliyetli stadın şu ana kadar sadece yüzde 5′i tamamlanmış durumda.

Eskişehir Stadı: Eskişehirli sporseverler yıllar sonra yeni bir stada kavuşacak. 2015 yılının ilk yarısında tamamlanması düşünülen Eskişehir Stadı 33 bin seyirci kapasiteli ve 140 milyon liraya malolacak.


Afyon Stadı: 2010 yılının sonunda ihale edilen 15 bin seyirci kapasiteli Afyon Stadı’nın kapılarını  yeni sezonda futbolseverlere açması bekleniyor.


Samsun 19 Mayıs Stadı: İnşaat şu ana kadar yüzde 30 tamamlandı. 33 bin seyirci alacak ve proje maliyeti 138 milyon lira.  Stadın 2015 yılı sonuna kadar tamamlanabilmesi için büyük çaba harcanıyor.


Adana Stadı: 2013 yılında ihalesi yapılan 33 bin seyirci kapasiteli Adana Stadı 103 bin metrekarelik bir alana inşa ediliyor. Bugün itibariyle inşaatın yüzde 1’i yapılabildi. Stadın proje maliyeti 140 milyon lira.


Malatya Kayısı Arena: Dış görünümü  kayısıya benziyor. Çalışmaların yüzde 70′i tamamlandı.78 milyon liraya mal olacak yeni stat 25 bin seyirci kapasitesine sahip ve ayrıca alttan ısıtması da bulunuyor.


Antalya Stadı: 2014 sonunda bitecek olan stadın yüzde 30′u tamamlandı. 33 bin seyirci maç izleyebilecek. Yapım maliyeti 103 milyon lira.


Ankara Stadı: Başkentlilerin uzun zamandır hayali olan dört dörtlük bir stat isteğini tamamıyla karşılayacak olan projenin yaklaşık 200 milyon liraya mal olması bekleniyor. Yeni stat 40 bin seyirci kapasitesine  sahip olacak. Ancak yeri belli değil. Arazi bulma çalışmaları sürüyor.


Konya Arena: İnşaatı tamamlanan stat 42 bin kişi kapasiteli ve 160 milyon liraya mal oldu.Yeni sezonda Torku Konyaspor maçlarını burada oynayacak.


Hatay Stadı: İhalesi tamamlanan ve değerlendirme aşamasında olan Hatay Stadı tamamlandığında 25 bin seyirci kapasiteli olacak. Otopark üzerine kurulan güneş paneli ile birlikte stad kendi enerji kaynağını  kendisi üretebilecek.160 metrekarelik bir alana yapılacak proje’de kapalı spor salonu,olimpik yüzme havuzu ve konferans salonu da bulunuyor. Proje’nin toplam maliyeti 306 milyon lira.       


Yeni Asya 


Geri Dön