23 / 11 / 2024
fuzul

Ulaşım güzergahı Şile'yi cazibe merkezi yapacak!

Ulaşım güzergahı Şile'yi cazibe merkezi yapacak!

Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu'nun Şile'de 3. dönemi. Doğası ve deniziyle İstanbul'un gözde ilçesi Şile'yi turizmde dünya markası haline getirmeyi hedefleyen Tabakoğlu, “Hedefimiz Şile'yi 4 mevsim sürdürülebilir bir ekonomi ile buluşturmak” diyor.




Şile’de 3. döneminiz. Halk sizi neden tercih ediyor?  


Halkın bizi tercih sebebi memnuniyet, performans ve hizmet.


Doğma büyüme Şileli olduğum için bölgeye hakimim. Sorunları ve çözüm noktalarını biliyorum. 3 dönemdir Şile için hizmet ediyoruz. Kentlinin ihtiyaçlarına samimi ve verimli şekilde cevap verdiğimiz için birlikte yola devam ediyoruz.


Belediyecilik anlayışınız nasıl?


Daha çok kurumsallaşma esaslı. 3 müdürlükle başladık, 13 müdürlüğe ulaştık. 20 kilometrekareyle başladık, şimdi 800 kilometrekareye hizmet ediyoruz.


Şile için kurucu bir belediye başkanı olduğumu söyleyebilirim. Büyüyen Şile’ye cevap verebilecek bir belediye olmaya çalışıyoruz.


‘BÖLGEYİ DOĞALGAZLA BULUŞTURDUK’ 


Şile için neler yaptınız?


Alt yapı sorunumuz vardı, çözdük. En önemlisi ilçeyi doğalgazla buluşturduk.


Vahşi çöplük üretimine ve kanalizasyon atık usulüne son verdik. Çevresel alt yapı, kurumsal standartları geliştirdik. Şile’nin ekonomik hedeflerini tanımladığımız planlar yaptık.


Temizlik hizmetlerinden yol bakım-onarım işlerine kadar birçok alanda Şile daha önce görmediği birçok hizmetle buluştu. 


Nasıl bir belediye devraldınız, şimdi ne durumdasınız? 


Bütçesinin 10 katından fazla borcu vardı.


Personeline maaş veremeyen, lojistik alt yapısı olmayan, araçları hacizli, bilgi teknolojilerini kullanmayan, tek binada hizmet vermeye çalışan, kaynakları doğru kullanamayan, gelirlerini yönetemeyen, iletişimi zayıf bir belediyemiz vardı.


O günlerdeki bütçemiz 1 milyon 700 bin liraydı. Bunu 50 milyona çıkarttık. Şu an müteahhite, esnafa, borcum yok. Haciz yok, maaşlar da düzenli ödeniyor.


İSTANBUL’UN İLK YERYÜZÜ PAZARI 


 Şile’yi bir turizm markası haline getirmeyi hayal ediyorsunuz. Bunu başarabildiniz mi? 


Asıl hedefimiz Şile’yi 4 mevsim sürdürülebilir bir ekonomiyle buluşturmak. Şile’nin 2 aylık ve günü birlik bir turizmi var.


Bu dengesiz bir ekonomi demek. Yılın 10 ayının bu 2 aylık ekonomiyle beslenmesi kalkınma açısından dezavantaj.


Şile’yi kongre, sağlık, eğitim kültür-sanat ve kırsalda da tarım turizmiyle atağa kaldırmak istiyoruz. Ayrıca kırsaldaki üretkenliği spor ve diğer turizm aktiviteleri ile buluşturmayı amaçlıyoruz.


Yeryüzü pazarınız çok dikkat çekiyor. Bahseder misiniz?


İstanbul’da ilk, dünyada 45’inci yeryüzü pazarı bu. İstanbul’un ekosistemine en büyük desteği veriyor.


Geniş orman ve tarım alanına sahip ilçemizin 57 köyünde vatandaşlarımızın ürettiği, tamamen doğal ürünlerin yer aldığı bir pazar.


Dünyanın dört yanından gelen üreticilere ev sahipliği yapıyor. Kanserin ve birçok hastalığın yaygınlaştığı bu çağda böyle bir pazar bulunmaz nimet.


 Artan terör olayları sizde turizmi etkiledi mi? 


Olaylar bizi etkilemedi, tam tersine İstanbul’dan daha fazla akış oldu.


Sezonumuz okullar kapandığında başlardı. Şu anda Mart ayında sezonu açtık. Ekim ayı sonuna kadar devam edeceğini ümit ediyorum.


Sadece deniz turizmi değil kırsal, tarım ve tabiat turizmini de geliştirmeyi hedefliyoruz. Fakat ben günü birlik turizmi dezavantajlı buluyorum.


Neden? 


Kentin nüfusu çok fazla artıyor, aşırı trafiğe sebep oluyor. Bu ekonomi tanımıdır. Eleştirmek tek başına doğru değil ama yansımaları itibariyle Şile için doğru değil. Artık Şile otoyolla buluştu.


Yeni Havalimanı’na 1 saatte ulaşılacak. Ankara’ya 2.5 saatte, Körfez Köprüsü’yle Bursa’ya 1.5 saatte gidilebiliyor. Standartları gelişen bir ulaşım güzergahıyla Şile cazibe merkezi olacak.


Yaz aylarıyla boğulma vakaları artıyor. Bu sorun için önlemleriniz neler? 


Boğulma vakaları Türkiye’de genel bir sorun, sadece Şile’ye atfetmek haksızlık. 2004’ten bu yana boğulma vakalarını önlemede müthiş bir başarı elde ettik. Sezonluk ortalaması bizden önce 60’larda olan kayıp vakasını ortalama 5’e düşürdük.


Büyükşehir Belediyesi ile entegre yönettiğimiz kıyı yönetimi cankurtaran hizmetimiz çok başarılı. 200 cankurtaran kıyıda hizmet veriyor. Hava ambulansı hizmetimiz de var. Sadece boğulma değil diğer vakalara da hizmet ediyor.


Mavi bayraklı plajlarda ne durumdasınız?


Şile İstanbul’un ilk mavi bayraklı plajlarına sahip olan ilçesi.


Alt yapı, çevresel yatırımlar, planlı kentleşme ve kıyı yönetimi neticesinde mavi bayrağa layık görüldük. Üç mavi bayraklı plajımız var, bunu artırmayı hedefliyoruz. Bu kolay alınan bir şey olmadığı gibi kolay kaybedilen bir sertifika.


Sağlıkta ne durumdasınız?


Şu anda hedeflerimize tam olarak ulaştığımız kanaatinde değilim.


Aile hekimliği ve poliklinik hizmetleri ile çok büyük sıkıntımız yok ama ihtisas branşlarının artması lazım. Şu anda yeni bir hastane projemiz var ve inşası yatırım programına bu yıl alındı.


Eğitimde ne aşamadasınız? 


Geçmişte sorun büyüktü. Mesela ben burada büyüyen biri olarak öğrencilik hayatımı yatılı okullarda geçirmek zorunda kaldım. Ama şimdi böyle bir sorun yok, eğitimde çok iyi bir noktadayız.


Her türlü lisemiz mevcut. Şile’nin gençleri artık gurbete çıkmadan puanına göre istediği okulda okuma şansına sahip. Ayrıca üniversitemiz de var.


‘YAZ KIŞ ETKİNLİK VAR’ 


Kültür ve sanatta neler yapıyorsunuz? 


Yeni biten kültür merkezimiz mimarisiyle İstanbul’un en gözde kültür merkezlerinden biri oldu. Özellikle yaz aylarında çok yoğun ve kaliteli etkinliklere imza atıyoruz. Ama aynı etkinlik sürecini kışa da entegre ettik.


Merkezimizde tiyatro, sergiler, eğitsel etkinlikler, toplantılar, konferanslar, konserler atölye çalışmalarımız var.


‘ŞİLE BEZİYLE KADINLARA İSTİHDAM SAĞLIYORUZ’ 


Meşhur Şile beziniz dünyaya ün salmış durumda. Bunu iyi pazarlayabiliyor musunuz? 


1976’da Şile bezi, Türkiye’nin ikinci ihracat ürünü oldu. Şile Bezi El Sanatları Merkezi’ni kurarak bir enstitü niteliğinde geleneksel üretim tarzıyla Şile bezi üretimine başladık.


1940 model makineleri hurdacılardan toplayıp, yenileyerek tekrar üretime geçirdik. Organik Şile bezi üretiyoruz. 5 liraya bile satamadığımız ürünü şu anda birçok ülkeye metresi 35 liraya satıyoruz. Bununla kadınlarımıza da iş istihdamı sağlıyoruz.


Şile’nin en büyük sorunu ne? 


En büyük sorunumuz maden ocakları. Maden rezervi ciddi bir taşımacılık yükü getiriyor. Şile yolunun madencilik taşımacılığı yolu olmaktan çıkarılması lazım. Bunu tek başımıza biz yapamayız, çözümler bekliyoruz.


Turizm taşımacılığıyla maden taşımacılığını aynı güzergahta yapmamalısınız. Madenler bizim ekonomimize gerekli ama bu madenciliğin vahşi biçimde yapılmamasını istiyoruz. Bu noktada da ciddi mücadele veriyoruz.


Çılgın projeniz var mı?


Çılgın diyemem ama çok istediğim bir bisiklet yolu projem var.


Şile’nin Ağva’ya kadar uzanan köy yolları var, biz buralarda bisiklet yolları yapmak istiyoruz. İstanbul merkezden Kocaeli’ne kadar ormanın içinden geçecek bir bisiklet parkuru olacak. Bu muhteşem olur.


 Sosyal belediyecilikte neler yapıyorsunuz?


Doğumda da ölümde de vatandaşımızın yanındayız. Gıda yardımlarından, ihtiyaç sahiplerine evde bakım hizmetine kadar birçok hizmetimiz var. Yaşlı nüfus oranımız çok yüksek ve ilçe sınırlarımız geniş.


Bu nedenle vatandaşlarımızın ayağına gidiyoruz. Ofis dizaynında yapılan ve istenildiğinde genişleyen mobil araçlarımız var. Her 15 günde bir bütün köylere giderek vatandaşlarımızın taleplerini alıyorlar.


Bu hizmetle bütün şehre ulaşabiliyoruz.


‘DÜNYANIN EN BÜYÜK DİYABET KÖYÜ ŞİLE’DE’ ‘DÜNYANIN EN BÜYÜK DİYABET KÖYÜ ŞİLE’DE’ 


Şile’de sağlıkla ilgili dikkat çeken projeleriniz var. Anlatır mısınız? 


Dünyanın en büyük diyabet köyü Şile’de kuruldu. Burası sadece hastalara değil, diyabet adayı veya diyabetli doğan çocukların tatil, eğitim, adaptasyon süreçlerine yönelik bir eğitim ve kamp merkezi.


İBB’nin de birçok projesine ev sahipliği yapıyoruz. Şile’de 120 bin metrekarelik arazide dünyanın en büyük engelli rehabilitasyon tatil merkezini İBB marifetiyle yapacağız. Huzur köyleri yine Şile’de olacak.


Şile İstanbul’un bahçesi, bostanı, tarımsal nitelikli turizm merkezi, sağlık ve eğitim merkezi, aynı zamanda kongre merkezi olacak.


‘ÇOK AMAÇLI YAT LİMANI YAPIYORUZ’


Projeleriniz neler?


Büyük projelerimizden biri yat limanı. Şile Limanı 100'er metrelik 6 iskeleyle güçlendiriliyor. 250 tekne bağlanması planlanan limanda, balıkçı barınakları, balık satış üniteleri, fuar ve festival alanı, spor alanları, eğlence parkları ve kaykay alanları yeniden yapılacak.


Ayrıca Şile’yi turizm sezonları dahil olmak üzere yeni meydan ve katlı otopark projeleriyle buluşturuyoruz.  


Spor alanları, yarı olimpik yüzme havuzu, fitness salonları, futbol ve koşu parkurlarını halkın hizmetine sunduk. Kıyı regülasyon projelerimiz şu anda inşaat aşamasında. Kırsalda da çok ciddi bir üretkenliği ortaya koyduk.





Alev Gürsoy CİMİN/Posta



Geri Dön