28 / 07 / 2024

Uluslararası dev bankadan dolara ilişkin kıyamet senaryosu! Dolar 36 TL’ye çıkacak! Tarih verildi!

Uluslararası dev bankadan dolara ilişkin kıyamet senaryosu! Dolar 36 TL’ye çıkacak! Tarih verildi!

Britanya merkezli bankacılık devi Standard Chartered, genel seçimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan kazanır ve mevcut ekonomi politikalarını devam ettirirse doların 36 seviyesine çıkabileceğini öngördü.


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


‘YÜZDE 50-50’

‘Türkiye’nin belirsiz seçimi’ başlığıyla 16 Şubat tarihinde Standard Chartered ekonomistleri Geoff Kendrick ve Farooq Pasha’nın imzası ile yayımlanan raporda da bu risklere işaret edildi.

Buna göre raporda, seçim sonucunda ortodoks politikalara dönüş durumunda dolar için yıl sonu 20 lira tahmini yapıldı. Mevcut politikaların devamı halinde doların 36 seviyesine çıkabileceğini öngörüldü. Kurumun 2023 sonu için tahmini bu iki tahminin orta noktası olan 28 seviyesinde bulunuyor. 

Bloomberg’e göre raporda şu ifadeler kullanıldı: “Seçim sonrasında mevcut yönetimin devam etmesi büyüme politikalarının sürmesi anlamına gelebilir. 2023 sonunda dolar/TL tahminimiz –  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden kazandığı ve kazanamadığı – iki farklı seçim sonucu tahminlerimizin orta noktası olan 28 lira seviyesinde bulunuyor. Bu, bizim şu anda seçim senaryoları için yüzde 50-50 olasılık gördüğümüz mevcut düşüncemizi yansıtıyor.”

Uluslararası dev bankadan dolara ilişkin kıyamet senaryosu! Dolar 36 TL’ye çıkacak! Tarih verildi!

NE OLMUŞTU?

Merkez Bankası, kur krizini tetikleyen 2021 yılı eylül-aralık arasındaki 500 baz puanlık faiz indiriminden sonra bir süre sabit tutmuştu.

Merkez Bankası daha sonra, yüzde 80 oranını aşan resmi enflasyona rağmen ekonomik aktivitede yavaşlamayı gerekçe gösterip ağustos ayında 100 baz puan indirerek yüzde 13’e çekmişti. Benzer gerekçelerle eylülde 100, ekim ayında 150 baz puanlık indirim gelmişti.

Kasım ayında da 150 baz puanlık indirimle faiz tek haneye inmişti. PPK, bununla birlikte faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar verildiğini belirtmişti.

Faiz indirimlerinin başladığı Eylül 2021 tarihinden bu yana dolar/TL yüzde 126 yükselerek, 8,32’den 18,87’ye kadar yükseldi.

Ziraat Bankası’ndan müşterilerine önemli duyuru! Çok ses getirecek o haber verildi!

MEB’ten son dakika açıklaması! O başvurular başlıyor!

Araç sahipleri dikkat! O ödeme yapılacak! Bu parayı hemen alabileceksiniz!

Geri Dön