05 / 05 / 2024

Ünlü bankadan şok rapor! 'Erdoğan seçilirse dolar 36 TL olur!

Ünlü bankadan şok rapor! 'Erdoğan seçilirse dolar 36 TL olur!

İngiliz banka Standard Chartered, deprem sonrası Türkiye ekonomisine, seçimlere ve dolar kuruna ilişkin tahminlerini açıkladı.



İngiltere’nin ünlü bankalarından Standard Chartered, depremden seçimler ve ekonomiye ilişkin senaryolar içeren bir Türkiye raporu paylaştı.

Banka bünyesindeki ekonomistler Geoff Kendrick ve Farooq Pasha imzasıyla dün paylaşılan “Türkiye’nin belirsiz seçimi” başlıklı raporda olası seçim senaryolarına göre değişen dolar/TL tahminleri de bulunuyor.

Türkiye’de seçimlerin ekonominin kötüye gittiği bir ortamda yapılacağına ve insani bir krize neden olan son depremlerin öncesinde bile anketlerde hükümete desteğin tarihi düşük seviyelerde olduğuna dikkat çekilen raporda, “Ancak muhalefetin bölünmüş durumu, başkanlık seçiminin sonucuna dair tahmin yapmayı zorlaştırıyor” denildi.

Ünlü bankadan şok rapor! Erdoğan seçilirse dolar 36 TL olur!

“Geniş kanı, AKP-MHP hükümet ittifakının meclis çoğunluğunu kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu yönünde. Çeşitli seçim sonrası ittifaklar ve azınlık hükümeti senaryoları mümkün” denilen raporda, Türkiye’de 2022’de ortalama yüzde 72 olan olan enflasyonun, 2023’te yüzde 50 olmasının beklendiği ancak yukarı yönlü risklerin mevcut olduğu belirtildi.

Yaşam maliyeti krizinin ekonomik büyüme üzerinde baskı oluşturduğunu belirten ekonomistler, 2022’de yüzde 4,5 olduğunu öngördükleri büyümenin 2023’te yüzde 3’e düşmesini beklediklerini belirttiler.

DOLAR TAHMİNLERİ

Mevcut yönetimin seçimde kazanması halinde mevcut büyüme yanlısı politikaların ve ultra gevşek para politikasının sürmesini bekleyen banka, dolar tahminlerine de raporda yer verdi.

Mevcut geleneksel olmayan politika karışımının, finanse edilmesi zor olan yüksek dış ticaret açığına ve cari açığa neden olduğuna, 2022’de ödemeler dengesi sorunlarının ‘diğer’ girişler kalemiyle telafi edildiğine, bunun sürdürülemez olduğuna ve seçim sonrasında başka finansman kaynaklarının bulunması ihtiyacına işaret edilen raporda mevcut politikaların devamı halinde dolar/TL’nin 2023 yılı sonunda 36,00 seviyesine yükseleceği tahmini yer aldı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön