06 / 05 / 2024

Uzman isim açıkladı! Söylediği rakam dudak uçuklattı

Uzman isim açıkladı! Söylediği rakam dudak uçuklattı

Türkiye'de 2019 senesinden beri düşüşe geçen kamu döviz pozisyonu artık alarm derecesinde. 2019'de eksi 75 milyar dolar derecesinde olan kamu döviz açığı son dört senede devamlı düşerek rekor dereceyi gördü.



Seçim döneminde olan Türkiye'de dolar da her geçtiğimiz gün yükseliyor. Meydana gelen döviz yükselişi ise pek çok mal ve hizmette ücretlerin yükselmesini tetikliyor. Mevcut durum üstünden değerlendirmelerde bulunan uzmanlar Türkiye'de 2019'den beri gerilemeye geçen kamu döviz pozisyonuna da dikkat çekti. Kamu döviz pozisyonu açığının artık alarm derecesinde olduğu ifade edildi.

Uzman isim açıkladı! Söylediği rakam dudak uçuklattı

2019'de eksi 75 milyar dolar seviyesinde olan kamu döviz açığı son dört senede devamlı düşerek rekor seviyeye ulaştı. Eski Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, döviz açığının eksi 300 milyar dolara eriştiğini söyledi. Dolardaki her 1 TL'lik yükselişin kamuya maliyetinin 300 milyar TL olduğunu ifade etti. Kara'nın paylaşımına yorum yapan ekonomistler ise “Bu bir felakettir” dedi.

'HER 1 TL'LİK YÜKSELİŞİN MALİYETİ 300 MİLYAR TL'

Konuya ait Twitter hesabından bir grafik de yayınlayan eski Merkez Bankası Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Hakan Kara “Kamunun döviz açık pozisyonunun 300 milyar $'ı aştığını tahmin ediyorum. Yani artık kurdaki her 1 TL yükselişin kamuya (halka) yükü yaklaşık 300 milyar TL olacak. TCMB’den umduğumuz Finansal İstikrar Raporunda bardağın sadece dolu tarafına değil, bu tabloyu da ortaya çıkarmasıdır” ifadesini kullandı.

Uzman isim açıkladı! Söylediği rakam dudak uçuklattı


Geri Dön