22 / 05 / 2024

Uzmanlar korkutan senaryo için uyardı! İşte doların uçuş yapacağı tarih

Uzmanlar korkutan senaryo için uyardı! İşte doların uçuş yapacağı tarih

Kahramanmaraş'ta başlayıp 11 ili etkisine sokan deprem kuşağının yaraları sarılırken, Ülke ekonomisinin bu durumdan nasıl etkileneceği merak konusu oldu. En çok doların nasıl etkilenip reaksiyon göstereceği araştırılıyor. 



DEPREM EKONOMİYİ NASIL ETKİLEYECEK?

Merkez üssü Elbistan ve Pazarcık olan zelzele felaketinde 42 bine aşkın vatandaşımız yaşamını yitirdi. zelzelenin ekonomiye etkisi nasıl olacak endişe ile beklenirken yatırımcılar  dolarda yaşanan son dakika gelişmelerini yakından takip ediyor. Bankacılara göre, tüm tedbire nazaran dövizin ekonomide büyük bir baskı oluşturacağını tahmin ediliyor. Kur korumalı mevduatta enenin en büyük itfalarından birinin zelzele ile aynı ana denk gelmesi de dövizdeki dengeyi kolay olmaktan çıkaran elemanlardan biri oldu. Depremle aynı anda 12 milyar dolar KKM itfa edildi.

Uzmanlar korkutan senaryo için uyardı! İşte doların uçuş yapacağı tarih

DOLAR KURU İÇİN KORKUTAN TAHMİN

Bir bankanın döviz masası yöneticisi, dolar kuru için önemli ikazlarda bulundu. Dövizin en nihayetinde bir yerden patlayacağını söyleyen yönetici şu ifadeleri kullandı:

"TCMB bu zamanlarda rezervlerini ilk defa kullanmıyor… fakat rezerv yeterliliği az olduğu için bu uzun süre devam sürdürülemez. Bu ebeple döviz isteğini azaltıcı  yönde adımların devamını bekliyorum. TCMB’nin haftalık rezerv yitikleri bankacıların kamu kontrollü olarak tanımladıkları var olan politika için şaşırtıcı bir hal değil. 
Fakat bu siyasette döviz talebi, ihracat gibi sürekli döviz akarı sağlayan kanallardan finanse edildiği için de ‘devamlı rezerv kaybı’ da mümkün değil. TCMB dövizde ekonomi yönetiminin istikrarlı olarak nitelediği dengeyi kurmak için sadece rezervlerine başvurmadığı fakat piyasayı hep organize ettiği ve en büyük oyuncu olduğu 
bir yapıyı geçen seneden beri yürütüyor.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön