16 / 06 / 2024

Uzmanlar korkutan senaryo için uyardı! İşte doların uçuş yapacağı tarih

Uzmanlar korkutan senaryo için uyardı! İşte doların uçuş yapacağı tarih

Kahramanmaraş'ta başlayıp 11 ili etkisine sokan deprem kuşağının yaraları sarılırken, Ülke ekonomisinin bu durumdan nasıl etkileneceği merak konusu oldu. En çok doların nasıl etkilenip reaksiyon göstereceği araştırılıyor. 



MERKEZ BANKASI'NDAN DOLARA MÜDAHALE

Merkez Bankası'nın dövize tedbir aldığını fakat bunların az olduğunu söyleyen banka yöneticisi konuşmasının devamında şunları söyledi:

"TCMB bankalardan türev işlemlerini Borsa İstanbul’a aktarmalarını ya da maliyetini vadeli işlemler opsiyon piyasasındaki (VIOP) ortalama olan yüzde 40’a yükseltmelerini  ve ayrıca döviz ve altın işlemlerinde alım ve satımda farkın açılmasını da istedi. Kimi altın ithalatının yasaklanmasının da planlandığı ifade edildi. Tüm bu 
adımların ortak noktası döviz talebinin azaltılması.

Uzmanlar korkutan senaryo için uyardı! İşte doların uçuş yapacağı tarih
Zelzelenin akabinde bankalar yurt dışı muhabir hesaplara 2,5 milyar dolar aktarırken, benzer halde yüksek enerji ücretleri başta olmak üzere ithalat da aynı hızda devam etti.

Bankacılar öncü verilerden ihracatta, depremin ilk zamanlarında günlük 200 milyon dolar civarı kayıplar hesapladı. Elektrik tüketimi ülke genelinde ilk gün yüzde 11, ilk hafta yüzde 7 düşüş kaydetti. Kredi kartı harcamaları ilk haftada yüzde 20’ye yakın azalırken sürecin istihdama bütçeye gıda başta olmak üzere enflasyona tesirleri ise izlenmeye devam ediyor."


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön