28 / 04 / 2024

Validebağ'a yeni dava!

Validebağ'a yeni dava!

Anadolu Yakası'nda yer alan Üsküdar Validebağ Korusu'nun komşu parselinde hukuk ve imar kuralları çiğnenerek inşaatına başlanan caminin ruhsatının iptali ve planın yürütmesinin durdurulması istemi ile dava açıldı.



Üsküdar Belediyesi'ne, cami inşaatının yanında bulunan Ata Konakları'ndan 10 yurttaş tarafından açılan davada, hukuka aykırı olarak devam eden inşaatın telafisi güç zararlar doğuracağı vurgulandı. 

Site sakinlerinin avukatlığını üstlenen Üsküdar Belediyesi'nin CHP'H meclis üyesi Banu Gün Öztürk dün İstanbul İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Dava dilekçesinde parsele ilişkin İBB'nin hazırladığı üst ölçekli plan askıya çıkıp itiraz süresi bile başlamadan ilçe belediyesinde plan değişikliğinin kabul edilmesi plan hiyerarşisine aykırı bulundu. Hiyerarşiye aykırı şekilde onaylanan 06.02.2014 tarihli 1/1000 ölçekli imar planının da Üsküdar Belediyesi tarafından askıya bile çıkarılmadığına dikkat çekilerek "İmar hukukunun 'aleniyet ilkesi' ihlal edildi. Vatandaş, kanunen tanınan plana itiraz hakkını kullanamadı" denildi. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'in "inşaatın bir hayırsever tarafından yapıldığı, butik nitelikte ve 300 metrekare büyüklüğünde olduğu" yönündeki açıklamaları anımsatılarak "Bu boyuttaki camide ancak 10 kişi namaz kılabilecek olup özel amaca hizmet için plan değişikliği yapıldığı açıktır" değerlendirmesi yapıldı. 1/1000'lik planın dayanağı olan 1/5 binlik plana karşı farklı kişilerin açtığı 6 davada çıkan bilirkişi raporlarına atıf yapılarak "Yakın çevrede 4 adet dini tesis alanı bulunmaktadır. Cami bölgedeki yoğunluğu artıracaktır. Kamu yararı açısından düşünüldüğü zaman park alanını kullanacak insan sayısının 300 metrekarelik bir cami alanını kullanacak kişi sayısından daha fazla olacağı da açıktır" denildi. 



Geri Dön