28 / 04 / 2024

Vasiyet nasıl uygulanır?

 Vasiyet nasıl uygulanır?

Miras bırakanın sahip olduğu malları kime veya kimlere bırakacağına vasiyet denirken,bunu gösteren resmi,sözlü yada yazılı belgeye vasiyetname adı veriliyor.Peki, vasiyet nasıl uygulanır?



Vasiyet nasıl uygulanır?

Vasiyet, ölüm gerçekleştikten sonra, miras sahibinin mallarını kime veya kimlere bıraktığını gösteriyor. Bu durumu belgeleyen vasiyatnameyi yapmak için ise bazı şartlar aranıyor.Bu şartlar 15 yaşını doldurmuş olmak,Akıl hastalığı, akıl zayıflığı, sarhoşluk vs hallerinde olmamaktır.


Bu şartlara uyan bir kişi vasiyatname hazırlayabiliyor. 


Vasiyetnameler yazılı,sözlü ve resmi olarak üç şekilde gerçekleşiyor.Resmi Vasiyetname, iki tanık önünde yapılıyor. Resmi Vasiyetname'nin Sulh Hakimi, noter ya da yetkilisi tarafından yapılması gerekiyor. Söz konusu bu tanıkların; vasiyetnamenin kendi önlerinde yapıldığını ve miras bırakanın akıl sağlığının yerinde olduğunu, vasiyetnamenin memur tarafından miras bırakana kendi önlerinde okunduğunu ve onun vasiyetnamenin son arzularını içerdiğini beyan ettiğini vasiyetnameye yazarak veya yazdırarak altını imzalıyorlar.


El Yazısı ile Vasiyetnamede miras bırakanın kendi el yazısıyla yazdığı vasiyatnamedir. Bu vasiyetnamede, vasiyetin yazıldığı yerin, tarihin yazılı olması gerekiyor. Daha sonra bu vasiyetname, Sulh Hakimi'ne bırakılıyor. 


Sözlü Vasiyetname miras bırakan; yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi, hastalık, savaş gibi olağanüstü durumlar yüzünden resmi veya el yazılı vasiyetname yapamıyorsa, sözlü vasiyet yoluna başvurabiliyor.


Vasiyetname yazıldıktan sonra saklanması için bir notere bırakılabiliyor ya da sulh hukuk mahkemelerine başvuru yapılabiliyor. Olağan üstü bir hal söz konusu ise bulunduğunuz yerde en büyük kim var ise ona teslim edilmesi gerekiyor. O da bunu şartlar ortadan kalktıktan sonra sulh hukuk mahkemesine veya notere saklaması için teslim edebiliyor. 



Kirayı elden ödeme cezası nedir?


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön