05 / 05 / 2024

Amortisman nasıl uygulanır?

Amortisman nasıl uygulanır?

Gayrimenkullerde duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmeler sebebiyle eskimesi ve değer kaybetmesine amortisman deniyor. Peki, amortisman nasıl uygulanır?



Amortisman nasıl uygulanır?

Binalarda duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden düşmesi amortisman olarak ifade ediliyor. Amortisman oranı ise, yıpranma payı olarak karşımıza çıkıyor.


Gayrimenkul kira vergilerinde gerçek gider yöntemi seçilerek brüt kira geliri tutarından indirilecek tutarlar arasında amortismanlar da yer alıyor.


Amortisman oranları, her yıl sonunda, bir sonraki yıla ilişkin olarak Maliye Bakanlığınca açıklanıyor. Peki, amortisman nasıl uygulanır?


Amortisman uygulaması!

Amortisman duran bir gayrimenkulün  ait olduğu dönemde gider yazılması işlemine deniryor.  O halde bir duran varlık ekonomik ömrü boyunca her yıl belli bir tutarda o dönemin finansal tablolarına gider olarak kaydediliyor. 


Amortisman kayıtları genel olarak 7/A Maliyet Seçeneğinde ve 7/B Seçeneğinde farklılık gösteriyor. 


7/A Seçeneğinde gider hangi fonksiyonla alakalı ise o fonksiyon hesabına kaydediliyor kaidesi gereğince, bir duran varlık hangi bölümde kullanılacaksa o bölümün ilgili gider hesabına kaydediliyor.


Amortisman hesabının iki uygulama şekli bulunuyor;


* Sabit amortisman

* Azalan bakiyeler

Ayrılacak tutar eşit parçalara bölünerek yıllara yayılıyor En başta büyük bir kısım ilk yıla ayrılıyor. Daha sonra ise bu miktar giderek azalıyor. Boş arazi ve boş arsalar amortismana tabi tutulmuyor. Mesken kira vergilerinde gerçek gider yöntemi seçilerek brüt kira geliri tutarından indirilecek tutarlar arasında amortismanlar da yer alıyor.


Mükellefler, amortismana tabi iktisadi kıymetler için Maliye Bakanlığınca iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınarak tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden amortisman hesaplaması yapmaları gerekiyor. Amortisman bedeli Devlet tarafından her yıl sonunda, bir sonraki yıla ilişkin amortisman bedeli açıklanıyor. 


Amortisman 2015 oranları!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön