28 / 04 / 2024

Yabancı konut yatırımcıların Antalya’ya ilgisi arttı!

Yabancı konut yatırımcıların Antalya’ya ilgisi arttı!

ANTMUTDER Başkanı Atılgan Sert, yabancılara konut satışında ilk sıralarda yer alan Antalya’nın virüsten etkilendiğini söyledi. Sert, satışlarda azalma olduğunu ve olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.



Antalya konut satışında ve yabancılara konut satışında Türkiye'de hep ilk sıralara yerleşti. Ancak korona virüs her sektörü etkilediği gibi konut satışlarını da vurdu. Antalya Ekspres'ten Dilan Eray'ın haberine göre; Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Atılgan Sert, turistin ülkemize gelmediğini dolayısıyla konut satışının da gerçekleşmediğini belirterek satışlarda azalma olduğundan bahsetti. Zaman geçtikçe satışların daha da azalacağına dikkat çeken Sert, sektör olarak da imalat noktasında sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, yurtdışından malzeme gelmediğini anlattı.

‘AZALMA DEVAM EDECEK’

Korona virüsten ötürü ülkeye gelen turist sayısının düştüğünü ve bu durumun yabancı konut satışlarını da etkilediğinden bahseden Sert, “Sanki kapılar kapanmış gibi şu anda yabancıya konut satışı hiç yok. Virüsten dolayı turizmin de iyi gideceğini düşünmüyorum. Tedbirler alınıyor ama muhtemelen bir sekteye uğrama söz konusu olacak. Bununla beraber inşaat noktasında yabancıya konut satışında çok ciddi inişler meydana gelecektir. Bir de virüsün ne olacağını takip etmek lazım. Tıp noktasında birçok ülkede hastanelerde deli gibi masraflar, sağlık sigortaları istenirken, yurtdışından gelen insanlara ücretsiz bakan bir Türkiye Cumhuriyeti var. Bunların yansımasına da dikkat ederek bazı şeyleri gözlemlememiz gerekiyor. Şu anda bir şey söylemek için erken. Geçen aya oranla baktığımızda satışlarda azalma var ama elimizde kesin veriler yok. Çünkü hiç kimse bir yere gezmek amaçlı gitmiyor. Ülkemize gelen olmadığı için bir süre satışlarda azalma devam edecektir” şeklinde açıklama yaptı.

ALINAN ÖNLEMLER

Meslek noktasında alınan önlemlerinden bahseden Sert, “Valilikten bize dernekler noktasında alınacak önemler hakkında bir yazı geldi. Biz de dernekte ziyaretleri yasakladık. Derneğe gelen üyelerimizin geliş gidişini yasakladık. Bununla alakalı daha çok internet ve telefon üzerinden iletişim kurmaya çalışıyoruz. Yan yana gelmemeye çalışıyoruz. İnşaatlarımızda işçilerimiz çalışıyor ama işçi yoğunluğunu azaltmaya gittik. 2-3 ekip birden çalıştırmak yerine ekip ekip çalıştırmaya başladık. Çok faal olan bir inşaat da yok. Sektörümüz hali hazırda bir kriz durumunda. Daha tam manasıyla krizi atlatmadık. Çalışan firmalar da yüzde 90 tedbirini aldı. İnşaatta çalışan işçilerin kendisini dezenfekte etmesinin mümkün olmayacağını açıklayan Sert, “Açık arazide olduğumuz için ilaçlama, dezenfektan işlemi yapamıyoruz. Ama çalışan arkadaşlarımızın haşir neşir olmasının önünü kesiyoruz” açıklamasında bulundu.

İMALATTA YAŞANAN SIKINTILAR

Satışların azalmasının giderek artan kiraların düşmesine neden olacağını anlatan Sert, “Bizim ülkemizde maalesef insanlar geri adım atmıyor. Bir kira belirlendiyse onun altına düşmüyor. Bu biraz da fırsatçılık işin gerçeği” dedi. İmalat noktasında da çok etkilendiklerini belirten Atılgan, “Bizim birçok malzememiz yurtdışından geliyor. Yurtdışına bağımlı olan ürünlerimizde Türkiye girmesi noktasında da sıkıntılar yaşıyoruz. Otomatikman fiyatlar da artıyor. En basiti demir Çin’le ilintili. Demir fiyatında inanılmaz bir artış var. Daha da artacak gözüküyor. Dolardaki ani tırmanışlar bile bizi etkiliyor. Bunlar tabii korona ile alakalı. Ama ülkemiz bundan en az etkilenen ülke. Bu konuda yöneticilerimize teşekkür etmek lazım. Ciddi önlemler aldılar” diye konuştu.

2020 Şubat'ta 118 bin 753 konut satıldı!


Geri Dön