23 / 12 / 2024

Yabancıya konut satışında 'yapısız taşınmaz' riski!

Yabancıya konut satışında 'yapısız taşınmaz' riski!

Yabancı uyruklu gerçek kişiler, gerekli kanuni kısıtlamalara uyulması şartıyla, ülkemizde konut, iş yeri, arsa ve tarla gibi nitelik bakımından her türlü taşınmazı satı alabiliyor. Fakat özellikle yapısız taşınmazların edinilmesi durumunda büyük riskler bulunuyor...



Yabancı uyruklu gerçek kişiler, gerekli kanuni kısıtlamalara uyulması şartıyla, ülkemizde konut, iş yeri, arsa ve tarla gibi nitelik bakımından her türlü taşınmaz satın alabiliyorlar. Fakat özellikle yapısız taşınmazların edinilmesi durumunda büyük riskler ortaya çıkıyor. 

Konuya ilişkin açıklamalar yapan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Ülkemizde dünyanın 163 farklı ülkesinden 255 bin 420 yabancı gerçek kişi taşınmaz edinmiştir.  Sadece 2019 tarihine kadar yabancı gerçek kişilerin edinmiş oldukları arazilerin toplam yüzölçümü ise 16 milyon 779 bin 838 metrekare olmuştu. Hatta mevcutta 28 bin 933 yabancı gerçek kişi ülkemizde arazi sahibi olarak bulunuyor. Yabancı uyruklu gerçek kişilerce, yapısız  taşınmaz edinilmesi durumunda yani üzerinde yapı bulunmayan arsa, tarla gibi taşınmazlarda, taşınmazın niteliğine uygun olarak proje geliştirilmesi ve bu projenin iki yıl içinde ilgili Bakanlığın onayına sunulması gerekiyor. İki yıl içinde Bakanlığa başvurulmaması veya projenin süresi içinde bitirilmemesi durumunda söz konusu taşınmaz tasfiye hükümlerine tabi oluyor. Bu durumda arazi alan yatırımcılar için çok büyük risk söz konusu" şeklinde konuştu.

Proje Sunulmadıysa Tasfiye Süreci Başlar 

Tasfiye sürecine ilişkin de konuşan Özelmacıklı, “Bakanlık ve idarelerce tespit edilen, süresi içinde ilgili Bakanlığa başvurulmayan veya süresi içinde projeleri gerçekleştirilmeyenler, Maliye Bakanlığınca verilecek bir yılı geçmeyen süre içinde maliki tarafından tasfiye edilmediği takdirde tasfiye edilerek bedele çevrilir ve bedeli hak sahibine ödenir. TKGM tarafından yayınlanan Yapısız Taşınmaz ve Proje Yükümlülüğü talimatına göre 06 Ağustos 2012 tarihi sonrasındaki taşınmazlar tekrar inceleme başlatılmıştır. Buna göre de bu belirtmelerin işlenmesi, belirtme olmasına ya da belirtme olmamakla birlikte iki yıllık proje yükümlülüğü bulunmasına karşın proje geliştirdiğine yönelik herhangi bir belge sunmamış olanların da tasfiye işlemlerinin başlatılması istenilmiştir” diy konuştu. 

Kanal İstanbul Projesi İmar Planları Askıya Çıktı

Bu riskin yabancı şirketlerin aldığı yerler için söz konusu olmadığına dikkat çeken Özelmacıklı, “Kanal İstanbul projesi güzergâhında yabancıların satış yoluyla 791 bin 370 metrekare yeri olduğunu Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum beyan etmişti. Hatta 2 Temmuz tarihinde Yenişehir Rezerv Yapı Alanı yani Kanal İstanbul Projesi e-plan.gov.tr üzerinden askıya çıkarıldı. Üç etapta hazırlanan planlarda hem 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planları hem de 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı bulunuyor” ifadelerini kullandı. 

Yabancı Dil Bilen Gayrimenkul Danışmanlarına İhtiyacımız Var

Ülkemizde yabancı dil bilen gayrimenkul danışmanı ihtiyacının her geçen gün arttığını vurgulayan Özelmacıklı, “Özellikle Arapça ve İngilizce bilen, mesleki yeterlilik belgesine sahip, emlak danışmanlığı konusunda gerekli eğitimleri almış profesyonel gayrimenkul danışmanlara ihtiyaç duyuyoruz” diye konuştu. 

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmelerinde entegrasyon olmalı!

İş yeri kira sözleşmelerinde koşullar değişiyor!


Geri Dön