26 / 11 / 2024

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği'nden Maraş Depremi açıklaması!

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği'nden Maraş Depremi açıklaması!

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Maraş Depremi ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. İşte o basın açıklaması...




Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği açıklamasında, deprem yönetmeliklerinin bugüne kadar ülkemizde kaydedilmiş depremleri referans alarak bunlara benzer depremlerde yıkılmayacak binaların tasarlanmasının sağlanması olduğunu kaydederek, şu ifadeleri kullandı: "Ancak Kahramanmaraş’ta yaşadığımız depremler; referans alınan depremlerin çok üzerinde İVMELER yaratmıştır, önceki yaşadığımız depremlere benzememektedir."

Coğrafyamızda tarihte eşine rastlanmayan biçimde 2 depremin ard arda yaşandığını kaydeden Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği,  "1500 yıldır ayakta kalan Gaziantep kalesinin bu depremlerin ardından yıkılması felaketin boyutunu gözler önüne sermektedir. Konuyla ilgili deprem yönetmeliği çalışmalarında yer alan Prof. Dr. Alper İlki hocanın 7 Şubat 2023 tarihinde yayınlanan teke tek programında “İkiside çok büyük deprem ve  deprem yönetmeliğinde öngördüğümüz depremlerin üzerinde“ şeklinde açıklamaları olmuştur. Ayrıca İtü hocalarından Prof. Dr. Pelin Gündeş Hoca’da aşağıda yer alan söylediklerimiz doğrulayan açıklamalar yapmıştır." ifadelerini kullandı.

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği nden Maraş Depremi açıklaması!

Açıklamanın devamı şekilde:

Referans aldığımız Deprem Yönetmelikleri binaların sadece bir depremde ayakta kalmalarına göre tasarım yapmaktadır. Hasar görmüş ve yorulmuş binaların 2. büyük depreme maruz kalması bugüne kadar rastlanmış bir durum değildir. 

Malatya’da sosyal medyada ve basında sıkça konusu edilen sitenin ilk depremde yıkılmadığı ama 2. deprem meydana geldiğinde zemin katında hasar almış kolonların 2.depreme dayanamadığı görülmektedir.

Deprem yönetmeliklerinde yer alan ivmelerin çok üzerinde deprem etkisine maruz kalan, bunun üzerine 2. çok büyük depreme maruz kalan yapı denetimli binaların maksimum % 10’unun yıkılmış olabileceği Prof Dr Alper İlki hoca tarafından teke tek programında söylenmiştir. 

Bu acılı günlerde konuya objektif bakmanın zor olduğunun farkındayız. Ama deprem yaşanan bölgedeki tüm binalar yenilenmiş olup yapı denetim hizmeti almış olsaydı bugün bu büyüklükte bir felaketle karşı karşıya kalmayacaktık.

Herşeye rağmen kamuoyundan isteğimiz yapıların kalitelerinin arttırılması için  sektörümüze emek veren
Yapı denetim kuruluşlarının ve çalışanlarının

Yapı ve Zemin Laboratuvarlarının 
Proje yapan mühendis ve mimarlarımızın
Şantiyelerde görev yapan şantiye şeflerinin
İdarelerde görev yapan meslektaşlarımızın
Özlük haklarının ve sıkıntılarının giderilmesi adına bize destek olmalarıdır.
Sektöre hizmet veren bu paydaşların emlak komisyonundan daha az ücret alması buna rağmen hizmet vermeye çalışılması kamuoyunda tartışılması gereken konuların başında yer almaktadır.

Bugün geldiğimiz noktada öncelikle vatandaşlarımızın yaralarını sarmak adına sahada olacağımızı bildirmek isteriz. Bu felaket atlatıldıktan sonra inşaat sektörünün ve yapı denetim sisteminin iyileştirilmesi adına dün söylediğimiz gibi yarında söyleyeceğimiz çok şey olacaktır.

Kamuoyunun dikkatine sunarız. 

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği
Yönetim Kurulu

Deprem nedeniyle Türkiye ekonomik krize girer mi? İşte yanıtı!

Deprem bölgesine 1 milyar 639 milyon 774 bin 16 TL'lik acil durum ödeneği!

Deprem bölgesindeki 10 ilde binalar kaç yaşındaydı? Rakamlar il il açıklandı! En yeni binalar hangi illerde?


Geri Dön