10 / 05 / 2024

Yapı denetiminden geçmeyen binalara iskan veriliyor! İmar barışında sıkıntı var!

Yapı denetiminden geçmeyen binalara iskan veriliyor! İmar barışında sıkıntı var!

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisler Derneği Başkanı Nazmi Şahin, yapı denetiminden geçemeyen binaların imar barışından iskan aldığına dikkat çekti. İşte Nazmi Şahin'in o açıklamaları...



Ekonomimcom'dan Hüseyin Gökçe'nin haberine göre; bu konuda acilen mevzuat değişikliğine ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Şahin, yönetmelikte 0,40-060 ivme katsayısı öngörülmesine rağmen, bu katsayının son depremde 0,67’den başlayıp 2’ye kadar yükseldiğini dile getirdi. Şahin, açıklamasında "Yani binalarımız yönetmeliğe uygun ama depreme uygun değil" ifadelerine yer verdi.

Yapı denetiminden geçmeyen binalara iskan veriliyor! İmar barışında sıkıntı var!

Yıkılan binaların çoğunda yapı denetimina ilişkin iddiaların olduğunu dile getiren Şahin, "Yapı denetimi ilk başladığında 3’ü deprem bölgesindeki illerden olmak üzere 19 ilde pilot olarak uygulandı. Gaziantep, Hatay ve  Adana  dışındaki illerde yapı denetimi 2010’dan sonra uygulandı" açıklamasında bulundu. 

Nazmi Şahin, ilçelerden henüz sonuç gelmemekle beraber, Adana ve Gaziantep şehir merkezlerinde denetimli binalardan yıkılan olmadığını, Malatya’da yıkılan 1300 binadan yalnızca iki tanesinin denetimli olduğunu, diğer illerde ise çok az sayıda denetimden geçmiş binanın yıkıldığını belirtti. 

Yapı denetim mevzuatı çıktığından bugüne kadar 1 milyar 975 milyon metrekarelik binanın denetlendiğine dikkat çeken Şahin, "Bu depreme kadar yıkılan hiç bina olmamıştı. Yıkılan binaların çoğu ilk değil ikinci depremde yıkıldı" diye konuştu. 

Yapı denetiminden geçmeyen binalara iskan veriliyor! İmar barışında sıkıntı var!

Olası depremlerin etkisinin azaltılması için kentsel dönüşümün bir an önce yapılmasının gerektiğini vurgulayan Şahin,  bu alanda bugüne kadar sonuç alınamamasını, konut sahiplerinin ekstra parayı karşılayacak maddi gücünün olmaması ile ilişkilendirdi ve "Kentsel dönüşüm yapmazsak deprem bizi dönüştürecek" dedi. 

İmar barışına ve imar planlarının sık değişmesine karşı olduklarının altını çizen Nazmi Şahin, açıklamasında yapı denetimden geçmemiş binalara imar barışı kapsamında ruhsat verildiğine dikkat çekti ve "İmar barışında sıkıntı var. Burada vatandaşın beyanı esas alınarak iskan veriliyor. Oysa böylesine teknik bir konuda araştırma yapılmadan iskan niye veriliyor? Bir doktor röntgen çekmeden, tahlil yapmadan hastanın beyanına göre ‘iyisin’ diyebilir mi?" açıklamasında bulundu. 

Depremde yıkıntılar arasındaki köpükler gösterilerek, bina inşasında köpük kullanıldığı iddialarının gündeme geldiğini dile getiren Şahin, bunların yalıtım amaçlı kullanılan köpük olduğuna dikkat çekerek; teknik zorunluluk için asmolen döşemelerde köpük kullanıldığına, burada köpük yerine beton kullanılmasının mümkün olmadığına dikkat çekti. Şahin, aksi takdirde betonun kütle ağırlığına binanın dayanamayacağının da altını çizdi. 

İstanbul depremiyle ilgili çarpıcı uyarı: Binaların yüzde 5'i bile yıkılsa 825 bin kişi enkaz altında kalacak!

Yakalama kararı bulunan 2 müteahhit kendi yaptıkları binaların enkazında can verdi!

İstanbul'da 318 binada durduk yere çökme tehlikesi var! Acil önlem alınmalı!

 


Geri Dön