13 / 11 / 2024

Yapı dergisi 40. yılını kutluyor!

Yapı dergisi 40. yılını kutluyor!

1973 yılından bu yana aralıksız yayımlanarak Türkiye’nin en uzun soluklu dergilerinden biri olan YAPI Dergisi, 40. yılını Temmuz özel sayısıyla kutluyor...




Mimarlık, tasarım, kültür, sanat alanlarındaki içeriğiyle okurları için arşiv niteliği de taşıyan dergi, 40. yılı nedeniyle hazırladığı bu özel sayıda, bugüne dek yayımladığı projeler ve ele aldığı konular üzerinden kapsamlı bir projeksiyon sunuyor.


1973 yılından bu yana yayın yaşamını aralıksız sürdüren, Yapı-Endüstri Merkezi’nin mimarlık, şehircilik, tasarım kültürü ve sanat dergisi YAPI, Temmuz sayısında 40. yılını kutluyor. Türkiye’nin mimarlık, tasarım ve yapım geçmişine 40 yıl boyunca tanıklık eden ve konusunda arşiv niteliği taşıyan az sayıdaki yayından biri olarak YAPI, 40. yıl özel sayısında, bugüne dek yayımladığı projeler ve ele aldığı konular üzerinden kapsamlı bir projeksiyon sunuyor.


40. yıla özel Temmuz sayısından öne çıkan başlıklar…


 

“40 yıldır tartışılan konular, yerlerinde yeller esen binalar”


Fiziki çevremizi tasarlarken amaçlananlarla, hedeflenenlerle o günün koşulları arasındaki ilişkilere odaklanan yazıda, YAPI Dergisi’nde ele alınan kimi yapıların yerinde bugün yeller estiğine tanık olmak, 1980’lerden bu yana İstanbul’da yüksek yapılaşma konusunun hep tartışıla geldiğini görmek mümkün. Günümüzde yapımı tartışmalarla beraber süren üçüncü köprünün ise 1980’lerin sonlarında (ikinci köprü henüz açılırken) gündemde olduğu bilgisine dergi sayfalarında yer veriliyor. Türkiye’nin yapı sektöründeki gelişmelerine paralel bir biçimde mimarlığı, tasarımı ve şehircilik deneyimlerini tartışan arşiv nitelikli içerik, bir yandan mimari üretimin artışına da yayımlanan projelerin çeşitliliği ve sayısı aracılığıyla tanıklık ediyor.


Gündem: “Gezi Parkı”


Son aylarda AKM, Taksim yayalaştırma projesi ve son olarak Gezi Parkı’na Topçu Kışlası’nın yeniden yapımı konularıyla mimarlık ve şehircilik gündemini meşgul eden “kamusal alan” konusu, Gezi Parkı’nda 50 yaşın üzerindeki ağaçların kesilmeye kalkışılmasıyla bir çevre hareketine dönüşerek ilk kez Türkiye’de on binlerin birleştiği ses ve dayanışma yarattı. YAPI Dergisi gündeme kayıtsız kalmayarak konuyu mimarlık, mimarlık tarihi, şehircilik, kamusal alan çerçevesinde ele alan bir dosya hazırladı.


Yenileme, yeniden işlevlendirme


Derginin bu sayısında Cafer Bozkurt Mimarlık’ın günümüze kazandırdığı İstanbul Tophane’deki Kılıç Ali Paşa Hamamı’nın restorasyon süreci ayrıntılı olarak ele alınıyor. Ersen Gürsel’in restorasyonunu üstlenerek yeniden işlevlendirdiği Cunda’daki (eski/ bilinen adıyla) Ayışığı Manastırı da ayrıntılı incelenen projeler arasında yer alıyor. Ayışığı Manastırı’nın, evsahipliği yapacağı etkinliklerle Suzan Sabancı Dinçer ve Haluk Dinçer tarafından başta Cunda olmak üzere bölgenin ve Türkiye’nin uluslararası tanıtımının bir parçası haline getirilmesi amaçlanıyor.


Yurtdışından


Coop Himmel(b)lau’nun yapımını yeni bitirdiği Çin’in Busan şehrinde yer alan Sinema Merkezi de sıcağı sıcağına dergi sayfalarına giriyor. Grimshaw Architects’in tasarladığı Nunawading Tren İstasyonu da Avustralya’dan bir ulaşım yapısı olarak yer alırken Bernard Tschumi’nin İtalya’da projelendirdiği kültür merkezi “Anima” da bu sayının konuları arasında.


Derginin içeriğinde öne çıkan konulardan bir diğeri de, Pentagon Tasarım ile yapılan keyifli söyleşi. Finlandiyalı Pentagon’un, Nest banyo serisiyle “bütün aile için banyo tasarımı”nı tasarım problemi olarak nasıl ele aldığı aktarılıyor.


40. sayı dijitalde ücretsiz olarak yayımlanıyor


Yapı Dergisi’nin 40. yıl özel sayısı www.yapi.com.tr adresinde ücretsiz olarak yayımlanıyor. Dijital ortamda dergi 300 bini aşkın sektör profesyoneline ulaşacak. Dergi bu sayıya özel olarak tirajını da artırıyor.



Geri Dön