27 / 04 / 2024

Yargıtay'dan flaş emeklilik maaşı kararı: Net asgari ücretin altında maaş alan emekliler dikkat! İadesi alınabilir

Yargıtay'dan flaş emeklilik maaşı kararı: Net asgari ücretin altında maaş alan emekliler dikkat! İadesi alınabilir

Yargıtay, net asgari ücretin altında kalan emekli aylığı ile ilgili flaş kararı duyurdu. Yargıtay, asgari ücretin altında maaş alan emekliler için nafaka dışında prim borcu için kesinti yapılmasını kanuna aykırı buldu.



Sosyal Sigortalar Kanunu'nda emeklilerin gelir, aylık ve ödenekleri bankalar tarafından muvafakat alınmadan haczedilemiyor, bloke edilemiyor. Haczi yasaklanan gelir, aylık, ödeneğin haczi ile ilgili alebin icra müdürü taraından reddedilmesi gerekiyor. Yüksek Yargı da 'yaşam hakkı' olarak nitenlendirdiği emekli aylığında bankaların bloke, kesinti yapma hakkı olmadığı yönünde karara vardı.

Yargıtay dan flaş emeklilik maaşı kararı: Net asgari ücretin altında maaş alan emekliler dikkat! İadesi alınabilir

SON DAKİKA: İCRA EDİLEBİLİYOR!

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; senelerce çalışarak emekliliğe hak kazanan vatandaşların en önemli geçim kaynakları maaşları olup borçlar, nafaka nedeniyle kesintiler konusu en çok yargıya taşınan konuların başında geliyor.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık sigortası Kanunu'nun 93. Maddesi gereğinde "Sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez"  ifadesi yer alıyor.

Buna göre, emekli, dul, yetim maaşları nafaka borcu dışında haczedilemiyor. Emekli olunan sigorta koluna göre bu durum değişkenlik göstermiyor.  Haciz için emekli olan kişinin onayı gerekiyor.  Fakat haciz uygulamasında emeklinin adına kayıtlı aracı, evi, arazisi varsa icra gelebiliyor.

Yargıtay dan flaş emeklilik maaşı kararı: Net asgari ücretin altında maaş alan emekliler dikkat! İadesi alınabilir
KESİNTİ YAPILABİLİR!

Farklı borcu olan vatandaşlar emekli aylık hesaplarına icra müdürlükleri tarafından bloke konulması ya da doğrudan banka hesabından kesinti yapılması söz konusu alabiliyor.

Bazı bankalar kredi sözleşmesi imzalatarak emekli aylığını teminat gösterip belirli miktar kredi imkanı sunabiliyor. Kredi ödemesinde sorun yaşanması halinde banka emekli hesabına yatan paradan kesinti yapıyor.

Hukuka aykırı bir şekilde yapılan bu kesintiler için dava yoluyla iade işlwmi yapılabilir. Yapılan kesintiler istirdat davası (geri isteme) açılarak (bir yıllık hak düşürücü süreye tabi) geri alınabilir.

Kesintilerin durdurulması için dava açılırken ihtiyati tedbir talep edilir. Menfi tespit talebinin de dava dilekçesinde belirtilmesi gerekiyor. Menfi tespit talebinin kabul edilmesiyle banka hesabındaki kesinti kalkar. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun verdiği kararlarda da, menfi tespit ve istirdat davalarıyla tahsil edilen tutarın iadesi sağlanabildiği gibi, emekli aylığından kesinti de durdurulur.

NAFAKA DIŞINDA PRİM BORCU İÇİN KESTİ YAPILAMAZ!

Yargıtay, net asgari ücretin altında kalan emekli maaşında nafaka dışında prim borcu için kesinti yapılmasını kanuna aykırı buldu.

Emekli aylığının dörtte biri oranı ile nafaka ile birlikte prim kesintisi yapılması üzerine açılan davada yerel mahkeme vatandaşı haklı buldu.

Yargıtay da, emekli aylığı ile kişilere yaşamlarını sürdürmeleri için güvence sağlandığına, kişinin yaşam hakkı olduğuna, bundan vazgeçilemeyeceğine dikkat çekerek kararı onadı.
 

Emekli ikramiyelerinde son dakika! SSK, Bağkur, 4A, 4B, 4C tahsis numarasına göre ikramiyeler ne zaman yatacak? 

Geri Dön