Yarın da sanayiciye indirim müjdesi verilecek! Konutlarda doğal gaz indiriminde 8 il sırada
İstanbul'da doğal gaza yüzde 12 indirim yapılmasının ardından yarın da sanayiciye elektrik indirimi müjdesi verilecek. Ardından doğal gaz için 8 ilde daha indirim müjdesi gelecek.
Habertürk Yazarı Bülent Aydemir, İstanbul'da yapılan doğal gaz indiriminden sonra yetkilerle bir görüşme gerçekleştirdiğini ve İstanbul'da yapılan yüzde12 doğal gaz indirimine benzer çalışmanın 8 il için daha yürütüldüğünü ifade etti. EPDK’nın bugün kurul toplantısının ardından İstanbul’da konutlarda kullanılan doğalgaz için yüzde 12’ye varan oranda indirim yapıldığını ve söz konusu indirimi daha önce kaleme aldığı yazılarda belirttiğini kaydeden Aydemir, EPDK yetkililerine Türkiye genelinde yapılacak indirimleri, sanayi doğal gazına yapılması düşünülen indirimi ve elektrikteki indirim konusunu sorduğunu aktardı. EPDK yetkililerinden aldığı bilgiyi aktaran Aydemir, indirimlerin bir metodolojiye ve yatırım-maliyet hesabına göre yapıldığını, 7-8 ilde daha indirim yapılmasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
SANAYİDE ELEKTRİK İNDİRİMİ AÇIKLAMASI YARIN
İstanbul’da doğalgaz dağıtımı için yapılan yatırım maliyetinin düşmesi nedeniyle böyle bir indirimin yapıldığını aktaran Aydemir , diğer illerde de buna göre kararlar alınacağını ancak indirim oranının değişebileceğini dile getirdi. Aydemir, EPDK'nın sanayide kullanılan elektriğe de yüzde 10-15 civarında bir indirim kararı aldığını ve bu kararın da yarın (30.12.2022) açıklanacağını ifade etti.
Öte yandan sanayide kullanılan doğalgazla ilgili kararı ise BOTAŞ açıklayacağı için şu aşamada EPDK’nın bu konuyla ilgili bir açıklama yapması beklenmiyor. BOTAŞ’ın da 20 lira 50 kuruş olan bir metreküp doğalgaz fiyatının 18 TL’ye düşüreceği ifade ediliyor.
EPDK'DAN AÇIKLAMA
Öte yandan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğal gaz toptan satış fiyatlarının taraflar arasında serbestçe oluştuğunu ve bu fiyata kurumun herhangi bir müdahalesinin söz konusu olmadığını açıkladı. EPDK'den yapılan açıklamada, doğal gaz perakende satış fiyatının, "sistem kullanım bedeli" ve "birim gaz alım fiyatı" bileşenlerinden oluştuğu dile getirildi. Yapılan açıklamada, birim gaz alım fiyatının toptan satış şirketlerinin, dağıtım şirketlerine uyguladıkları toptan satış fiyatı olduğu ifade edilerek, kanun gereği, taraflar arasında serbestçe oluşan bu fiyata, kurumun herhangi bir müdahalede bulunamayacağı kaydedildi.
EPDK'nın sistem kullanım bedelini belirlediği ifade edilen açıklamada her dağıtım bölgesinin bedelinin birbirinden farklı olabildiği kaydedildi. Sistem kullanım bedellerinin, ilgili dağıtım şirketinin gerçekleşen ve gerçekleştireceği yatırımları, şebeke genişlemeleri, şebeke işletmeciliğine ilişkin maliyetleri, dağıtacağı enerji miktarı - yani bölge içi gaz tüketimi - gibi unsurlar içerdiği ve her dağıtım bölgesinde farklılık gösterdiği kaydedildi.