07 / 05 / 2024

Yaşlılık aylığı için işten ayrılmak şart mıdır?

Yaşlılık aylığı için işten ayrılmak şart mıdır?

Yaşlılık aylığı almak için işten ayrılmak gerekir mi? Yaşlılık aylığı için işi bırakmak şart mıdır? İşte detaylar!



YAŞLILIK AYLIĞI İÇİN İŞTEN ÇIKMAK MI GEREKİR?

SSK zamanında uygulanan yaşlılık yani emekli aylığı başvurusu yapacak kişilerin, işçinin çalıştığı işten ayrılmış olması gerekir. Bu şartı, üç sosyal güvenlik kurumu SGK aramaktadır. Yaşlılık aylığı için işten ayrılmak şart mıdır? sorusu bir gündeme damgasını vuran ve halen de merak edilip araştırılan sorulardan biridir.

SSK’nın yürürlükte olan bu kanun maddesinde bu konuya ilişkin olarak yer alan hüküm Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Bu haber yazılı ve görsel basında yer verildi. Diğer yandan, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı SSK zamanında uygulanan eski kanun hükmüyle ilgili olduğunu 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olanların işten ayrılmalarına yani sigorta çıkışlarının verilmesine gerek kalmadan SGK’ya emeklilik başvurusunda bulunabileceklerine dair bir düşünce oluştu. Ancak böyle bir olay söz konusu değildir.

Sosyal Güvenlik Kurumu yayımladığı 2021/5 sayılı ve Anayasa Mahkemesinin 506 Sayılı Kanun’un Mülga 62 nci Maddesinin Birinci Fıkrasına İlişkin Kararı ile konulu genelgesinde; konuya ilişkin değişen bir durumun olmadığını aynı düzenlemenin yeni yasada da yer aldığını yani aynı uygulamanın devam edeceğini açıkladı.

Bundan dolayı bu konuda değişen bir şey yok, emeklilik başvurusu yapan kişinin eskiden olduğu gibi çalıştığı işten ayrıldıktan sonra emeklilik başvurusu yapması hükmü aynen geçerlidir. Bu şartın kaldırılması için yasal değişiklik söz konusu değildir.

Bu uygulama devam etse de, buna rağmen emeklilik başvurusu yapan vatandaşlar eğer işyerinde çalışmaya devam edecekse, emeklilik başvurusunu yaptığı günden sonraki gün sosyal güvenlik destek primine bağlı olarak tekrar sigorta girişi yapılabilir yani giriş verilebilir ve çalışmasına devam edebiliyor, buna engel bir durum yoktur.

Emeklilikte sigorta süresi nasıl belirlenir?

Tüm emeklilere 7 bin TL promosyon! Anında hesaplara geçiyor! İşte detaylar!

Aile Destek Programı başvurusu nasıl yapılır 2022? İşte detaylar!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön