Yavuz Sultan Selim Köprüsü bugün açılıyor!
İstanbul'un 3. köprüsü Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu bugün törenle açılacak. İşte köprünün güzergahı, detayları ve geçiş ücreti.
Tarihi İpek Yolu'nun devamı niteliğindeki Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde açılış bugün yapılacak.
İstanbul trafiğini rahatlatacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu projesi ile yap-işlet-devret modeliyle ICA tarafından inşa edildi.Yaklaşık 4,5 milyar dolara mal olacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, bin 408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan en uzun asma köprüsü ve 320 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olacak.Yüksek mühendislik ve teknoloji ürünü olacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyede geçecek.
Yapımına 29 Mayıs 2013 yılında başlanan İstanbul'un 3'üncü Boğaz Köprüsü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 27 ayda tamamlandı. Açılışa Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili'nin yanı sıra çok sayıda ülkenin ulaştırma ve ekonomi bakanları gelecek.
ADIM ADIM 3. KÖPRÜ
Köprünün temeli atıldıktan sonra büyük bir hızla ilerleyen inşaat şantiyesinde Avrupa yakasında 322 metre, Asya yakasında ise 318 metre olan köprü kuleleri 2015 yılının ocak ayı içinde tamamlanmıştı.2015 yılının Mayıs ayında iki kule arasına ana kablonun döşenmesinde kullanılacak olan "Cat Walk" yani kedi yolunun döşenmesinde kullanılacak kılavuz tellerin çekilmesiyle İstanbul Boğazı ilk defa 3. kez birbirine bağlanmıştı.
2015 yılının Eylül ayında ise ilk kez ışıklandırılan köprüde 122'şer ince çelik kablonun örülmesiyle yapılan ana taşıyıcı kablolar kısa sürede tamamlanmıştı.Rekor bir hızla döşenen tabliyelerin ardından 9 metrelik son tabliye 9 Mart 2016 tarihinde düzenlenen törenle yerine yerleştirilmişti.Yalnız köprüde değil, Çevre yollarında süren viyadük ve yol yapım çalışmalarında ise ilk yol asfaltlamaları 2014 yılında başlanmıştı.
3. boğaz köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nde inşa edilen 116 kilometrelik otoyolun 13,5 kilometrelik kısmı viyadükler üzerinden geçildiği belirtildi. Projede yer alan ve bazılarının yüksekliği 85 metreyi bulan 64 viyadüğün hepsi geçtiğimiz ay tamamlanmıştı.
REKORTMEN KÖPRÜ
Binlerce işçi ve mühendisin 24 saat aralıksız çalıştığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü 59 metrelik genişliği ile bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak. 8 şerit karayolu 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritli köprünün deniz üzerindeki uzunluğu 1408 metre olacak.
Köprünün toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre. Köprü bu özelliği ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Köprü kulelerinin boyu açısında da köprü yeni bir rekora imza atıyor. Avrupa yakasında Garipçe'deki kulenin yüksekliği 322, Anadolu yakasında Poyrazköy kesimindeki kulenin yüksekliği ise 318 metre.
Projede yaklaşık 230 bin metre küp beton, 50 bin ton inşaat demiri, 57 bin ton yapısal çelik ve 28 bin ton çelik kablo kullanıldı. Köprü ve otoyollara yaklaşık 8 milyon metreküp asfalt döküldü.
258 KİLOMETRELİK YENİ OTOYOLLAR 2018 YILI SONUNDA AÇILACAK
Projede Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak. Projenin devamında 165 kilometrelik Kurtköy-Akyazı ve 88 Kilometrelik Kınalı-Odayeri otoyolları bulunuyor. Toplam uzunluğu 257 kilometrelik otoyollarda çalışmaların devam ettiği 2018 yılının sonunda tamamlanarak sisteme katılması bekleniyor.
GÜNDE 135 BİN ARAÇLIK DEVLET GARANTİSİ VAR
3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun işletmesi, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İçtaş-Astaldi JV tarafından yapılacak. Bu süre sonunda Ulaştırma Bakanlığı'na teslim edilecek. 3. köprü ve otoyol inşaatı tamamlandığında , her gün 135 bin otomobil geçişi için Hazine garantisi bulunuyor. 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun işletmesi, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İçtaş – Astaldi JV tarafından yapılacak. Bu süre sonunda Ulaştırma Bakanlığı’na teslim edilecek.
YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ'NÜN GÜZERGAHI
Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu projesi'nin Odayeri – Paşaköy kesiminde yer alacak.Köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne’den İzmit’e kadar yolcu taşıyacak.Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak.Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü kapsayan Kuzey Marmara Otoyolu projesi ise Odayeri – Paşaköy kesiminde; 19 adet kavşak ve bağlantı yollarına sahip yaklaşık 115 kilometre uzunluğunda.Bu otoyol projesi; Odayeri - Paşaköy hattının, halen kullanılmakta olan 1. Boğaz Köprüsü ile 2. Boğaz Köprüsü’nün trafik yükünü rahatlatacak.Proje ile, Odayeri - İkitelli ve Paşaköy - Çamlık bağlantı yolları, hem otoyolun İstanbul’un şehir içi ile bağlantılarını sağlayacak hem de TEM Otoyolu’ndaki yoğun trafiği rahatlatacak.
YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ GEÇİŞ ÜCRETİ
İstanbulluların heyecanla beklediği, iki yakayı birbirine üçüncü kez bağlayacak köprüde, günlük 135 bin "otomobil eşdeğer" trafik geçişi için İdare garantisi bulunuyor.Avrupa'dan Asya'ya geçişte otomobillerin 9,90, aks aralığı ve sayısına göre ağır tonajlı araçların 13,20 liradan başlayan ücretler ödeyeceği köprüde, Asya'dan Avrupa'ya geçişler ücretsiz olacak.Söz konusu ücretler, 2 Ocak 2017'ye kadar geçerli olacak. Köprünün bağlantı yollarının ücreti ise kilometre başına 8 sent (24 kuruş) olacak.Araçlar, köprü dahil devamında hangi kavşaktan çıkarsa oradaki mesafeye bağlı olarak köprü ücretine kilometre çarpı 8 sent eklenecek. Ona göre otomatik hesaplama yapılacak.Avrupa Yakasında Odayeri'nden ve Mahmutbey gişelerine kadar bütün bağlantı yolları tamamlandı, Anadolu Yakasında ise Riva, Çamlık, Paşaköy ve Kurtköy'den çıkış ve girişler mümkün olacak.Köprünün hizmete girmesiyle ağır vasıtaların geçişi artık Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yerine Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden gerçekleşecek.
YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ TASARIMI HAKKINDA
Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında İstanbul Boğazı üzerinde yapılacak 3. köprünün konsept tasarımı yapı mühendisi “Fransız köprü üstadı” olarak nitelendirilen Michel Virlogeux ile İsviçreli T-Engineering firması tarafından ortak olarak yapıldı.Köprü tasarımı konusunda dünyanın en tecrübeli isimlerinin başında gelen Virlogeux’nin imzasını taşıyan önemli köprülerden bazıları:
Portekiz’in başkenti Lizbon’daki Tejo Nehri’nin üzerinden geçen ve 17.2 kilometrelik uzunluğuyla Avrupa’nın en uzun köprülerinden olan Vasco da Gama Köprüsü ve Fransa’da, yapıldığı 1 Ocak 1995’ten sonra dört yıl süreyle dünyanın en uzun asma köprüsü unvanının sahibi olan Seine Nehri üzerinde kurulu olan Normandiya Köprüsü’dür.
FETÖ, Yavuz Sultan Selim Köprüsü bitmesin diye çok uğraştı!
Habertürk
Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla, birçok özelliği bakımından Türkiye ve dünya mühendislik tarihi için büyük bir kilometre taşı olma niteliğindeki Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu bugün gerçekleştirilecek görkemli bir törenle açılacak. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Binali Yıldırım'ın da iştirak edeceği açılış töreninde, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili'nin yanı sıra çok sayıda ülkenin ulaştırma ve ekonomi bakanı da yer alacak.
ÖNCE AÇILIŞ SONRA İKİLİ GÖRÜŞMELER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın törene gelecek Makedonya Cumhurbaşkanı Ivanov ve Bosna-Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı İzetbegoviç ile ikili görüşmesi de öngörülüyor. Görüşmede, ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alınacak. Bugün hizmete alınacak köprü ile bağlantı yolları açılış için bayraklarla süslendi.
BÜTÇEYE DOKUNMADAN YAPILDI
AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'ndan açıklamasına göre, açılış öncesi Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde incelemelerde bulunan AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, yüklenici firma yetkililerinden köprüyle ilgili bilgiler aldı ve çalışanlarla sohbet etti. Temurci, AK Parti hükümetinin kısa sürede ve bütçeden hiçbir harcama yapmadan bu yatırımı Türk milletine kazandırdığını belirtti.
Kılıçdaroğlu ve Bahçeli de davetli
Avrupa ile Asya arasındaki üçüncü karayolu özelliğine salip Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışına Avrupa ve Orta Asya'daki bir çok devlet yetkilisinin yanısına muhalefet liderleri de katılıyor Törene ev sahipliği yapacak olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün bugün yapılacak açılış töreni için davetiye gönderdi. Temeli 30 Mayıs 2013 tarihinde atılan ve 27 ay gibi rekor bir sürede tamamlanan Yavuz, dünyanın en geniş köprüsü olma özelliği taşıyor.
Yeni Şafak
Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Cumhuriyet tarihinin en önemli altyapı projeleri arasında gösterilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü bugün yapılacak tarihi törenle hizmete açılıyor. Yaklaşık 14 milyar dolarlık dev yatırımla gerçekleştirilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu'nun açılış töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleştirilecek. İstanbul'un 3'üncü gerdanlığının açılış töreni, saat 16.00'da köprünün Avrupa yakasındaki Garipçe ayağında düzenlenecek.
HIZLA HAYATA GEÇTİ
Binlerce işçi ve mühendisin 24 saat aralıksız çalışarak tamamladığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 59 metre genişliği ile 'dünyanın en geniş köprüsü' unvanına sahip. Türkiye'nin 8 şeritli karayolu 2 şeritli raylı sisteme sahip ilk asma köprüsü olan Yavuz Sultan Selim, aynı zamanda deniz üzerindeki bin 408 metre uzunluğu ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, dünyanın en yüksek kulelerine sahip olmasıyla da ayrı bir rekora sahip. Mega projenin açılışı öngörülen sürede tamamlanarak 'en kısa sürede tamamlanan köprü' unvanını da elinde bulundurdu.
GEÇİŞ ÜCRETİ 9.90 LİRA
Projede Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun işletmesi, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İçtaş- Astaldi tarafından yapılacak. Köprüden otomobillerin geçiş ücreti 9.90 lira olacak. Özellikle büyük araçların zorunlu olarak yönlendirileceği köprü İstanbul'un trafiğini rahatlatacak.
DÜNYA LİDERLERİ AÇILIŞA KATILACAK
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın iştirak edeceği açılış törenine, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili de katılacak. Ayrıca çok sayıda ülkenin ulaştırma ve ekonomi bakanları da törende hazır bulunacak.
IC İÇTAŞ-ASTALDİ İMZASI
Köprü için 29 Mayıs 2012'de yapılan ihaleyi IC İçtaş-Astaldi ortaklığı kazandı.
Köprünün temelleri 29 Mayıs 2013'te atıldı.
6 Mart 2016'da köprüdeki son tabliyenin montajı ile iki kıta üçüncü kez birleşti.
RAKAMLARLA DEV PROJE
2 hat raylı geçiş sistemi, 8 şerit araç yolu
59 metre tabliye genişliği
Garipçe'deki kule yüksekliği 322 metre
Poyrazköy'deki kule yüksekliği 318 metre
Orta açıklığı bin 408 metre
Toplam boyu 2 bin 164 metre
Takvim
Haber Milliyet'te şöyle yer aldı
Yavuz Sultan Selim Köprüsü bugün açılıyor. 14 milyar dolarlık köprü ve bağlantı yolları yatırımıyla Boğaz’ın iki yakası üçüncü kez birbirine kavuşacak. Dünyanın en geniş köprüsünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hizmete açacak.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü bugün açılıyor. 14 milyar dolarlık köprü ve bağlantı yolları yatırımıyla Boğaz’ın iki yakası üçüncü kez birbirine kavuşacak. Dünyanın en geniş köprüsünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hizmete açacak.
Küresel ve bölgesel sıkıntıların yanı sıra 15 Temmuz'da yaşanan hain darbe girişimine rağmen Türkiye yoluna emin adımlarla devam ediyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından biri olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, bugün törenle hizmete açılacak. Yaklaşık 14 milyar dolarlık yatırımla gerçekleştirilen köprü ve Kuzey Çevre Otoyolu'nun açılış töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleştirilecek. Sabah'tan Mesut Altun'un haberine göre temeli 29 Mayıs 2013'te atılan ve yaklaşık 39 ayda tamamlanan İstanbul'un 3'üncü Boğaz Köprüsü Yavuz Sultan Selim'in açılış töreni bugün saat 16.00'da köprünün Avrupa Yakası'ndaki Garipçe ayağında düzenlenecek. Törene vatandaşların da yoğun ilgi göstermesi bekleniyor.
REKORTMEN KÖPRÜ
Binlerce işçi ve mühendisin 24 saat aralıksız çalışarak tamamladığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş köprüsü unvanına sahip. Türkiye'nin 8 şeritli karayolu, 2 şeritli raylı sisteme sahip ilk asma köprüsü olan Yavuz Sultan Selim, aynı zamanda deniz üzerindeki bin 408 metre uzunluğu ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü. Dünyanın en yüksek kulelerine sahip olmasıyla da köprü ayrı bir rekora sahip. Avrupa Yakası'nda Garipçe'deki kulenin yüksekliği 322, Anadolu Yakası'nda Poyrazköy kesimindeki kuleninki ise 318 metre. Projede yaklaşık 230 bin metre küp beton, 50 bin ton inşaat demiri, 57 bin ton yapısal çelik ve 28 bin ton çelik kablo kullanıldı. Köprü ve otoyollara yaklaşık 8 milyon metreküp asfalt döküldü. Dünyada "kuleler arası açıklığı en fazla" köprü özelliğine sahip mega proje "en kısa sürede tamamlanan köprü" unvanını da elinde bulunduruyor.
HAVALİMANLARINI BAĞLIYOR
Projede Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3'üncü Havalimanı da birbirine bağlanacak. 3'üncü Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun işletmesi, 7 yıl 8 ay 20 gün süre ile IC İçtaş - Astaldi JV tarafından yapılacak. Bu süre sonunda Ulaştırma Bakanlığı'na teslim edilecek. İstanbul Boğazı'na inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yanı sıra Odayeri-Paşaköy kesimi ile Mahmutbey-Odayeri, Reşadiye-Çamlık, Paşaköy- Sancaktepe bağlantı yolları da bugün trafiğe açılacak.
TRAFİK RAHAT NEFES ALACAK
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen 116 kilometrelik otoyolun 13.5 kilometrelik kısmı viyadüklerden oluşuyor. Projede yer alan ve bazılarının yüksekliği 85 metreyi bulan 64 viyadükteki inşaat çalışmaları geçen ay tamamlanmıştı. Projede yer alan 165 kilometrelik Kurtköy-Akyazı ve 88 kilometrelik Kınalı-Odayeri otoyollarının ise 2018'in sonunda tamamlanması bekleniyor. Köprüden küçük araçların geçiş ücreti 3 dolar+KDV olacak. Özellikle büyük araçların zorunlu olarak yönlendirileceği köprünün İstanbul'un trafiğini rahatlatması bekleniyor.
DÜNYA LİDERLERİ AÇILIŞA KATILACAK
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla, birçok özelliği bakımından Türkiye ve dünya mühendislik tarihi için büyük bir kilometre taşı olma niteliğindeki Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu'nun bugün yapılacak açılış törenine birçok dünya lideri de katılacak. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Başbakan Binali Yıldırım'ın da iştirak edeceği açılış töreninde, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili'nin yanı sıra çok sayıda ülkenin ulaştırma ve ekonomi bakanları da hazır bulunacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Makedonya Cumhurbaşkanı Ivanov ve Bosna-Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı İzetbegoviç ile ayrıca ikili görüşmeler yapması öngörülüyor. Görüşmelerde, ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alınacak.
Milliyet
Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
3 milyar dolar yatırımla inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü, ‘rekorların köprüsü’ olarak tarihe geçecek. Köprünün açılışını Cumhurbaşkanı ile Başbakan yapacak
Türkiye son dönemin en büyük projelerinden birini hayata geçirmenin gurununu yaşıyor. Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında İstanbul Boğazı’na inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve davetlilerin katılımıyla açılıyor.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü, ilklerin ve enlerin köprüsü olarak tarihe geçecek. IC İçtaş Astaldi JV tarafından 3 milyar dolarlık yatırımla inşa edilen 3’üncü köprü, dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak. 148 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesimi üzerindeki köprü, gidiş ve geliş istikametlerinde 4’er karayolu şeridi ile ortada 2 demiryolu şeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım şeridine sahip. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada ilk olacak.
Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kıracak. 1.408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü unvanını alacak.
Köprü üzerindeki raylı sistemle Edirne’den İzmit’e kadar yolcu taşınacak. İstanbul Metrosu, Marmaray ve yine aynı raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve 3’üncü Havalimanı birbirine bağlanacak.
Toplam maliyet: 3 milyar $
Uzunluk: 2.164 metre
Yükseklik: 322 metre
Genişlik: 59 metre
Asma köprünün açıklığı: 1.408 metre
Kullanılan asfalt: 7 milyon m3
Harcanan beton: 230 bin m3
Viyadük sayısı: 61
Şerit sayısı: 10
Dahi mimar
YAVUZ Sultan Selim Köprüsü Fransız Michel Virlogeux’nün imzasını taşıyor. Virlogeux ‘köprü üstadı’ olarak biliniyor. Virlogeux’nün önceki eserleri arasında Avrupa’nın en uzun köprülerinden olan Lizbon’daki Vasco da Gama Köprüsü ve Normandiya Köprüsü yer alıyor.
Yapımı 39 ayda biten köprünün inşaatında ilginç olaylar da yaşandı. İnşaata gizlice giren iki genç, 322 metrede selfie çektirdi.
3. köprüye komşu olma fırsatı sunuyor
Sur Şirketler Grubu bünyesinde yer alan Sur Yapı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne yakın konumdaki İlkbahar ve Gölbahçe Evleri projelerinden ev alacaklara çeşitli fırsatlar sunuyor. Sur Yapı’nın Sultanbeyli ilçesinde inşa ettiği İlkbahar ve Gölbahçe Evleri projeleri, bugün açılacak olan Yavuz Sultan Selim Köprüsün’e komşu konumda yer alıyor. Şirket, söz konusu projelerde 0.70 faiz 120 ay sabit taksit veya 0.42 faiz 60 ay sabit taksit kampanyası sunuyor. İki etaptan oluşan İlkbahar projesinde toplam 456 konut bulunuyor. 21 dönüm arsa üzerine inşa edilen Gölbahçe Evleri projesi 6 blokta toplam 227 konuttan meydana geliyor. 7 bin metrekare göl ve bahçe alanının da yer aldığı projede her türlü günlük ihtiyacın karşılanabileceği ticari alanlar bulunuyor.
Otomobiller 9.90 TL’ye geçecek
Köprüde, günlük 135 bin otomobil eşdeğer trafik geçişi için Hazine garantisi bulunuyor. Avrupa’dan Asya’ya geçişte otoların 9.90, aks aralığı ve sayısına göre ağır tonajlı araçların 13,20 liradan başlayan ücretler ödeyeceği köprüde, Asya’dan Avrupa’ya geçişler ücretsiz olacak. Köprünün bağlantı yollarının ücreti km başına 8 sent (24 kuruş) olarak belirlendi.
Vatan