29 / 04 / 2024

Yazlıklara talep patlaması!

Yazlıklara talep patlaması!

Otel fiyatlarının artması yerli turisti yazlıklara yöneltti. Bu yıl 10 milyon yerli turist yazlıklarda tatil yapacak. Günlük 200 TL'den başlayan yazlıklar, 8 bin TL'ye kadar çıkıyor...



Artan yabancı turist talebinin ardından otelcilerin hem kapasiteyi daraltması hem de fiyatları artırması yerli turisti ikincil konut olarak adlandırılan yazlıklara yöneltti. Günlük ortalama 200 TL'den başlayan, denize olan mesafesi, konumu, büyüklüğü, havuzu vs gibi ilave imkânlarıyla 8 bin TL'ye kadar çıkan yazlıklar talep patlaması yaşıyor. Genel olarak Ege ve Marmara bölgesinde bulunan yazlıkların 1 Haziran'da başlayıp Eylül sonuna kadar dolu olacağı ifade ediliyor. 

Sabah'tan Betül Alakent'in haberine göre; Türkiye Seyahat Acenteleri (TÜRSAB) Ev Turizmi Komitesi Başkanı Mücella Tarhan, bu dönemde ortalama 5 milyon yerli turistin yazlıklarda tatil yapacağını söyledi. Tarhan, aile, eş, dost ve akraba evlerinde konaklama ile birlikte bu sayının 10 milyonu bulacağını ifade etti.

Son yıllarda 10-15 günlük kiralamaların daha çok arttığını ifade eden Tarhan, "Artık aile yapısı değişmeye başladı. Eşler genellikle çalışıyor ve en uzun tatil süreleri 15 gün" dedi. Tarhan, "Özellikle çocuklu aileler son dönemde yazlık kiralamayı bütçesine daha uygun olduğu için tercih ediyor" diye konuştu.

1 MİLYON YABANCI İKİNCİL KONUTTA

İkincil konutların kayıt altında olmadığını ifade eden Tarhan, bununla ilgili TÜRSAB'ın bir yasa çalışması olduğunu söyledi. Tarhan, yaklaşık 1 milyon yabancı turistin ikincil konutlarda tatil yaptığını belirtti.

YERLİ 3 BİN TL YABANCI 750 EURO HARCIYOR

Tarhan, yazlıklarda tatil yapan turistlerin bölge esnafına da ciddi katkı sağladığını söyledi. Tarhan, "Turist markete, manava, kasaba gidiyor. Mutlaka 1-2 akşam dışarıda yemek yiyor. Ciddi bir ekonomik hacim oluşturuyor" dedi. Bu konutlarda tatil yapan yabancı turistin 10 günde minimum 750 euro harcadığını ifade ede Tarhan, yerlinin ise ortalama 3 bin lira harcama yaptığını söyledi.

YATIRIM 6 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDİYOR

Tarhan, önümüzdekı yıllarda artan turist sayısına paralel yazlıklara da talebin artacağını ifade ederek, "Bu durum yatırımcının yönünü ikincil konutlara çevirmeye başladı. Eğer konut doğru bir lokasyondaysa ortalama 5-6 yılda yatırım kendini amorti ediyor" dedi.


Geri Dön