15 / 05 / 2024

Yeni Evim Kampanyası'nda müteahhit oyunu! Müteahhitler dairelerin fiyatlarını artırıyor!

Yeni Evim Kampanyası'nda müteahhit oyunu! Müteahhitler dairelerin fiyatlarını artırıyor!

Yeni Evim Kampanyası'nda müteahhit oyunu! 3 senelik Hazine desteğiyle taksit tutarları avantajlı görünen kampanyada beklentiler ve gerçeklerin uyuşmadığı ileri sürüldü. İşte ayrıntılar...



Sözcü'den Gamze Bal'ın haberine göre; konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Keller Williams Cadde Gayrimenkul Danışmanı Burçak Sencer Çokgör, kampanya ile ilgili "Açıklanan ile uygulanan arasında fark var. Matematiği tutmuyor" ifadelerini kullandı. 

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Celal Erdoğdu ise, bu aşamaların 5 milyon Türk Lirası tutarındaki bir konut için vatandaşın fazladan 750 bin lira ödemesine sebep olduğunu belirtti. 

Yeni Evim Kampanyası nda müteahhit oyunu! Müteahhitler dairelerin fiyatlarını artırıyor!

Örnek verilmesi gerekirse, satın alınmak istenen konutun 5 milyon lira olması halinde, evin ekspertiz değerinin yüzde 5’ini, yani 250 bin lirasını müteahhit bankaya yatırıyor fakat konutun 5 milyon liradan 5 milyon 250 bin liraya yükselmiş oluyor. 

Müteahhit 2,5 milyon liradan bildirip 5 milyon liradan sattığı konut için oluşacak vergiyi de vatandaştan isteyince evin fiyatı 5,5 milyon liraya yükseliyor.

“Zaten kampanya olacak diye fiyatlar yüzde 5-15 aralığında artmıştı” ifadelerini kullanan Erdoğdu, sonuç olarak 5 milyon TL’lik evin 5 milyon 750 bin liraya yükseldiğini dile getirdi. 

Yeni Evim Kampanyası nda müteahhit oyunu! Müteahhitler dairelerin fiyatlarını artırıyor!

Müteahhitlerin vergi açısından rahatlatılmadıkça satış konusunda vatandaşa yardımcı olmayacaklarına dikkat çeken Erdoğdu, konu ile ilgili olarak, "Bir müteahhidin geçen senenin başında gayrimenkulü 1 milyon TL daire maliyetine, 1 milyon TL de arsa maliyetine yaptığını, 2 milyon TL harcadığını düşünelim" dedi ve aradın 1 sene geçtikten sonra değerinin 4 milyon TL'ye yükseldiğini belirterek, devletin 2 milyon liranın vergisini istediğinde de müteahhittin ‘bize enflasyon düzeltmesi yapın’ dediğini söyledi. 

Erdoğdu, "Bu yüzden şu an satışa konu gayrimenkuller için ‘fatura kesilirken enflasyon düzeltmesi yapılır’ denilebilirdi" diyerek, müteahhit tarafının güçlendirilmesi halinde bu kampanyanın uzun vadede işe yarayabileceğine dikkat çekti. 

Yeni Evim Kampanyası nda müteahhit oyunu! Müteahhitler dairelerin fiyatlarını artırıyor!

Kampanyada dikkat çeken bir diğer olumsuzluk ise ilk etapta 100 bin vatandaşın konut sahibi yapılacağının belirtilmesine karşın, kampanya kapsamında 100 bin konutun bulunmaması oldu. stanbul’da sıfır konuta uyan 5 milyonun TL’nin altında 19 bin konut bulunduğuna vurgu yapan Erdoğdu, Erdoğdu, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla’da, 3 milyon liraya kadar toplam 21 bin sıfır konutun, diğer şehirlerde ise 2 milyon liraya kadar 38 bin konutun olduğunu vurguladı. 

Ülke genelinde halihazırda ilana sunulan 78 bin sıfır konut  olduğunu dile getiren Erdoğdu,  bu gayrimenkullerin önemli bir kısmının da kampanya koşullarıyla uyumlu olmadığını belirterek "Sınırlı konut içerisinde müteahhidi ikna edeceksiniz, gayrimenkulün bankaların istediği koşullara uyması gerekecek. Daha önce hiç satışının yapılmaması, elektrik suyunun bağlanmamış olması gerekecek" açıklamasında bulundu. 

"Kampanya kapsamına girmeyen gayrimenkuller ilandan çıkarıldı, bazı müteahhitler kampanyaya gitmek istemeyip ilanlarını çekti" diye konuşan Erdoğdu, kampanyaya girecek olanlardan da ilanlarını çekenlerin olduğunu belirterek bunların aracılar üzerinden satışa sunduğunu aktardı. 

Yeni Evim Kampanyası nda müteahhit oyunu! Müteahhitler dairelerin fiyatlarını artırıyor! 

Gayrimenkul değerlendirme uzmanı Ahmet Büyükduman ise kampanya ile ilgili yaptığı açıklamasında uygulamadaki sıkıntılar neticesinde projenin odağında markalı konutların yer alacağını vurguladı. 

İnşaatına bir yıl önce başlayıp, 1 milyon liraya mal ettiği bir daireyi 2 milyon liradan satan bir müteahhitin, devlete 1 milyon liralık kar üzerinden vergi ödeyeceğinin altını çizen Büyükduman, "Oysa evi bugün yapsa maliyeti 1.5 milyon TL, yani enflasyon yüzünden yazamadığı 500 bin lira için de gelir vergisi ödemek zorunda kalacak. Tam fatura kesmek istememeleri bu yüzden" ifadelerini kullandı ve markalı konut dışındaki projelerde kayıt dışı işlemler olabileceğini belirtti. 

SSK, BağKur, Emekli Sandığı emeklilerine resmen Ocak 2023 şoku! Tek tek açıklandı duyan emeklinin içi yandı! Hemen bakın

Binlerce kişiyi ilgilendiren yapılandırma için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çok önemli çağrı!

Anne babalar dikkat! O yardıma zam geldi: Artık her ay 3.708 TL karşılıksız ödeme alacaksınız!


Geri Dön