29 / 04 / 2024

Yeni KDV uygulaması konutta fiyatları ikinci yarıda yükseltecek!

Yeni KDV uygulaması konutta fiyatları ikinci yarıda yükseltecek!

Konut sektöründe KDV oranlarının yeniden belirlenmesinin önceden ruhsatı alınmış konut satışlarını artırması bekleniyor. KDV düzenlemesinin yol açtığı fiyat artışlarının ise ikinci yarıda görülmeye başlanacağı belirtiliyor...



Konut sektörü yeni yıla bir yıldır belirsizliğini koruyan KDV oran­larındaki ‘son dakika’ düzenleme­siyle girdi. Maliye Bakanlığı tara­fından yapılan yeni düzenlemede arsanın metrekare vergi değeri 500 TL ile 1000 TL arasında olan ko­nutların KDV oranı yüzde 8,1000 TL ve üzerindeki konutların KDV oranı yüzde 18 oldu. Daha önce 150 metrekare altinda kalan ko­nutlardan yüzde 1 KDV alınıyor­du. Şimdi ancak 500 TL’nin altında arsa metrekare vergi değeri olan arsalardaki konutlardan yüzde 1 vergi alınacak. Bu, özellikle yüksek arsa değerleri ile İstanbul’da yüzde l’lik KDV düzenlemesinin tarihe karıştığı anlamına geliyor.


1 Ocak’tan itibaren ruhsat ala­cak yeni projelerde geçerli olacak uygulamanın ilk etapta önceden ruhsatı alınmış projelere yönelik satışları artıracağı belirtiliyor. Bu nedenle yasayı “eskiye nur yağa­cak” şeklinde yorumlayan sektör temsilcileri, düzenlemenin getire­ceği fiyat artışlarının ise ikinci yan­da görülmeye başlanacağı kaydetti.


‘Konut satışları 400 bin adedin altına düşer'


GYODER Başkanı ve Yeşil GYO Genel Müdürü Işık Gökkaya, yapı­lan düzenlemenin konut satışla­rında azalmaya neden olacağını söyledi. Her yıl ortalama 400 bin adette seyreden konut satışlarının 2013 yılında bu rakamın altında kalacağını savunan Gökkaya, “2014’ten itibaren de proje sayıla­rı azalmaya başlayacak. Stoktan satışlar yapılacak. Çünkü inşaat firmalarının karları azaldığı için bu maliyetleri finanse edemiyorlar ve artışları fiyatlara yansıtmak zor­unda kalacaklar” yorumunu yap­tı. Yeni düzenlemeyle konutların metrekare satış bedeli yerine, be­lediyelerin belirlediği arsa rayiç bedelleri üzerinden vergilendirme yapıldığını aktaran Gökkaya, “İs­tanbul’daki arsaların büyük bir bö­lümünün metrekaresi 1000 TL üzerinde. Yani büyük bir bölümünden yüzde 18 KDV alınacak. Rayiç bedelleri 500-600 TL olanlardan ise yüzde 8 KDV alınacak. Bu da yüz­de l’lik KDV ile satış kalmadığı an­lamına geliyor” diye konuştu. Sek­törün arsa rayiç bedelleri yerine sa­tış bedelleri üzerinden bir KDV dü­zenlemesi beklediğini anlatan Gök­kaya, “Biz fiyatı 300 bin TL ile 500 bin TL arasında olan konutlarda KDVnin yüzde 8, 500 bin TL üze­rinde olanlarda ise yüzde 18 ola­cağını bekliyorduk. Bu düzenleme inşaat sektörünün daralmasına ne- ! den olur. Özellikle markalı projelerin sayısında azalma olacak” yo­rumunu yaptı. Sürecin daha önce satış ve tapu kayıtlan arasındaki fi­yat farklılıkların oluşmasına ne­den olacağını belirten Gökkaya, düzenlemenin sektörde haksız rekabeti artıracağını kaydetti.


Dumankaya: 1 Ocak öncesi ruhsat alan projelere talep artar


Dumankaya İnşaat Yönetim ulu Üyesi Ali Dumankaya ise de 17lik artıştan etkilenme için uygulamanın ilk dönemsellikle 1 Ocak 2013’ten önce ruhsatı alınmış konut satışlarına elik talebi artırmasını bekle- erini söyledi. Bu açıdan 2013’in yarısına kadar satışlarda artış dediklerini dile getiren Duman- ı, “Bizim tüm projelerimiz şu an 2012 yılındaki KDV oranları üzerinden satılıyor. Bu nedenle le 17’lik avantajdan yararlan- isteyen çok sayıda müşterinin ofislerine geleceğini düşünüz. Konut kredi faizlerindeki düşüşünde etkisiyle eldeki ruhsat bin konut stoğunun satılma ekliyoruz. Bu nedenle eskiye yağacak. Fiyat artışı ise 2013 ikinci yarısından sonra görülmeye başlanacak” yorumunu yaptı. İstanbul’daki arsa bedellerinin önemli bir kısmının yüzde 18’lik düzenlemeye girdiğini dile getiren Ali Dumankaya şu değerlen­dirmeyi yaptı: “Özellikle caddeye bakan arsalar ve merkezi lokasyonların önemli kısmı bundan etkilenecek. Ya insanlar bundan son­raki süreçte bu ödemeyi yapıp ev alacak ya da KDV oranlarının yüz­de 8 olduğu şehir çeperlerine doğ­ru bir kayış olacak.”


‘Maliyetleri etkiler piyasanın daralmasına neden olur’


Barışkent Gayrımenkül Proje­leri Yatırım Yönetimi ve BA Grup Yönetim Kurulu Başkanı Barış Ay­dın, KDV oranının yüzde 18’e yük­selmesinin maliyetleri doğrudan etkileyeceğini bildirdi. İnşaat ma­liyetlerinin metrekarede 750 lirayı geçtiği günümüzde, özellikle büyükşehirlerde arsa fiyatlarının da bir o kadar maliyet getirdiğini vur­gulayan Aydın, Ankara, İstanbul


‘Müteahhit artık mevzuatla uğraşmak istemiyor’


İnşaat Müteahhitleri Konfede­rasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, devletin kendi menfaatini gözeterek, vergi geliri­ni artıracak bir uygulama başlattı­ğını vurgulayarak, şunları söyle­di: “Uygulamanın adil olduğu ko­nusunda müteahhitler olarak hem­fikiriz. Ancak sektör adına bazı gerçekler gözardı edilmekte. İnşa­at sektörü sıkıntıda. Müteahhitler olarak, vergi alırken gözetilen ada­letin, mahsuplaşma zamanında da gözetilmesini istiyoruz. Müteahhit inşaat malzemesi alırken yüzde 18 KDV ödüyor, konut tamamlandık­tan sonra ise yüzde 1 KDV ile satılıyor. Bu durumda müteahhidin yüzde  7 KDV alacağı oluşuyor. Bunu tahsil etmekte zorlanıyoruz. Genellikle kat karşılığı inşaat yap­tığımız için arsa sahibine de fatura kesmemiz isteniyor, bunu da ya­pamadığımızdan KDV iadelerini alamıyoruz. Müteahhit artık mev­zuatla uğraşmak istemiyor.” Eko­nomi Bakanı Zafer Çağlayan ise konuyla ilgili olarak inşaatın istih­damın en çabuk kazanıldığı ve en çabuk kaybedildiği bir sektör ol­duğunu belirterek “İnşaat sektörü­nün bu yönünün dikkate aldığı­mız takdirde, ümit ediyorum ki bu uygulama, şu an için biraz farklı bir şekilde algılanmış olsa dahi piya­salar çok çabuk bir şekilde yeni uygulamayı özümseyecek, benim­seyecek” değerlendirmesini yaptı.


Ünal Pala: 1+1 ve 2+1 konut satışlarını olumsuz etkiler


İnşaat sektörünün başkentteki temsilcileri, yeni uygulama ile özellikle 1+1 ve 2+1 konutlara yönelik talebin daralacağını, bu konutların yatırım aracı olarak cazibesinin kalmayacağı düşüncesinde.  Ankara  ve Bodrum'da lüks konut projeleri üreten Uzaltaş AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkan Ünal Pala da, KDV oranlarının yüzde l’den 8 ile 18’e çıkmasının özellikle 1+1 ve 2+1 lüks konut satışlarını olumsuz yönde Eleyeceğini kaydetti. Bu konutlara yüksek kira getirisi nedeniyle yatırım panların sayısının hayli fazla luğuna işaret eden Pala, şunları söyledi: “Ancak düzenleme yatırım sırasından küçük konutların cazibesini şürecek. Yatırımcı parasının geri dönüşüne baktığında konut alımıyla ika faizini kıyaslamaya olayacak. Yılbaşı öncesi ruhsatını alan lüks konut projelerinde 1+1,2+1 konutların ise değerinde doğal olarak artış meydana gelecek." Şirketleri bünyesinde Ankara’nın ilk çevreci konut kulesi olan Paladyum Beytepe de bulunan Pala, büyük konutlarda çok fazla sıkıntı olacağını tahmin etmediklerini belirterek, “Ruhsatını yılbaşından sonra alan lüks konut projelerinde zamanla bu KDV oranı erir” diye konuştu.


DÜNYA


Geri Dön