27 / 04 / 2024

Yeni kentsel dönüşüm yasasında ilk adım Beyoğlu Belediyesi'nden geldi: Binaların fotoğrafları çekiliyor! 

Yeni kentsel dönüşüm yasasında ilk adım Beyoğlu Belediyesi'nden geldi: Binaların fotoğrafları çekiliyor! 

Kentsel dönüşümde yeni bir dönemi başlatacak yasal değişikliğin Meclis’ten jet hızıyla geçtiği gün, Beyoğlu Belediyesi de çalışmaları başlattı. İşte detaylar..



Kamuoyunda ‘kentsel dönüşüm yasası’ olarak bilinen 6306 Sayılı Kanun’da köklü değişiklikler bulunan torba yasa Meclis’te kabul edildi ve yasalaştı.  

Yeni imar rejiminde tartışmalara neden olan düzenlemeler bulunyor. Kanunda, yerleşim bölgelerinin de ‘rezerv alan’ ilan edilecek olması, riskli binalarda salt çoğunluğun yeterli satılması ve 90 günlük tahliye süresi getirilmesi ile itiraz halinde kolluk gücüne başvurulması başlıca düzenlemeler bulunuyor. En çok tartışılan konularda bunlar. 

Ayrıca Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın kurulması ve belediyelerde olan birçok yetkiyi devralması da söz konusu. Bu başlık altında özel olarak Marmara Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü de kuruldu.

Gazete Duvar'dan Bahadır Özgür'ün haberine göre; düzenlemenin pratikte ilk cevap Beyoğlu Belediyesi’nden geldi.

Yeni kentsel dönüşüm yasasında ilk adım Beyoğlu Belediyesi nden geldi: Binaların fotoğrafları çekiliyor! 

BEYOĞLU KENTSEL DÖNÜŞÜM STRATEJİ BELGESİ HAZIRLANIYOR

Aktarılan detaylara göre, yasanın Meclis'ten geçtiği gün Beyoğlu Belediyesi tarafından, ilçedeki muhtarlıklara resmi bir yazı yollandı. Yazıda, Beyoğlu Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’nin hazırlanması için, Marmara Şehircilik Kentsel Dönüşüm Proje Geliştirme Yönetim AŞ.’ye yer tahsisinin yapıldığı belirtildi. 

Görevliler tek tek gezerek, binalarda inceleme yapacak ve bir anket formuyla bilgileri toplayacak. Söz konusu çalışmalar, 7 Kasım itibarıyla bazı mahallelerde başladı, binaların fotoğrafları çekiliyor. 

Söz konusu uygulamada, binalarda oturanlarla anket yapılacak ve “binanın yaşı, oturan kişi sayısı, kiracı mı yoksa ev sahibi mi” gibi sorular yöneltilecek. Ankette, “kentsel dönüşüm ister misiniz?”, “Binanın nasıl yenilenmesini istersiniz?” “Kim yenilesin?” soruları da yer alıyor. 

Yeni kentsel dönüşüm yasasında ilk adım Beyoğlu Belediyesi nden geldi: Binaların fotoğrafları çekiliyor! 

Belediyenin yazısında ‘strateji belgesi’ hazırlamakla görevlendirilen Marmara Şehircilik Kentsel Dönüşüm Proje Geliştirme Yönetim A.Ş.'nin kentsel dönüşüm projeleri hazırlamak için kurulmuş özel bir şirket olduğu belirtiliyor. 

Beyoğlu’nda proje hazırlamak için görevlendirilmiş şirketin 2018'de kurulduğu ve kentsel dönüşüm projelerinin yanında, gayrimenkul projesi geliştirmek, değerleme raporları hazırlamak, yerli ve yabancı yatırımcılarla işbirliği modelleri oluşturmak, imar ile ilgili her türlü işi yapmak gibi geniş bir iş tanımının olduğu belirtildi. 

Şirketin kurucusu Marmara Aras Eğitim Ve Yapı AŞ. ismindeki başka bir şirket. Bu şirketin sahibinin de Ak Parti'den 2004-2009 arasında Beylikdüzü Kurucu Belediye Başkanlığı yapan Vehbi Orakçı olduğu ileri sürüldü. Orakçı’nın sahibi olduğu Marmara Mühendislik ve Yapı AŞ. şirketinin, Beylikdüzü’ndeki Marmara City başta olacak şekilde pek çok inşaat projesi bulunuyor. 

Marmara Şehircilik Kentsel Dönüşüm Proje Geliştirme Yönetim AŞ.’nin diğer kurucusu ise kentsel dönüşüm alanında akademik kariyeri de olan, özellikle belediyeler için projeler hazırlamış Mehmet Pazarcı olarak belirtildi. Ticaret sicil kayıtlarına göre Ağustos 2023 itibarıyla şirketin tek sahibi bu isim. 

Şirket, topladığı bilgiler üzerinden Beyoğlu için bir kentsel dönüşüm strateji planı oluşturacak. 

Yeni kentsel dönüşüm yasasına 'mülksüzleştirme planı' eleştirisi! Şehir Plancıları Odası tek tek açıkladı!

10 soruda kentsel dönüşüm yasası! İşte tüm merak edilenler...

Üsküdar'daki 200 bin konutun yarısı 2024'te yenilenmiş olacak!

Kentsel dönüşüm kanunu Resmi Gazete’de yayımlandı!


Geri Dön