07 / 07 / 2024

Yeni Kriz Aşureyi de Vurdu: Maliyetler Tavan Yaptı!

Yeni Kriz Aşureyi de Vurdu: Maliyetler Tavan Yaptı!

Muharrem ayının gelmesiyle birlikte gelenek haline gelen aşure hazırlıkları, bu yıl Türkiye'nin ekonomik krizinden olumsuz etkilendi. Bir zamanlar bolluk ve bereketin simgesi olan aşure, artık yüksek maliyetleriyle gündemde.



Buğday, nohut, fasulye, incir, tarçın ve şeker gibi temel malzemelerin fiyatlarındaki artış, evde yapılan aşurelerin bütçeleri zorlamasına sebep oluyor. Özellikle ceviz, fındık ve çam fıstığı gibi aşure için vazgeçilmez malzemelerin kilo fiyatlarındaki fahiş zamlar, vatandaşları alternatif arayışlarına yönlendiriyor.

Ev Yapımı Aşurelerdeki Maliyetler Uçuşa Geçti

Son dönemde market raflarında gözlenen zam furyası, evde aşure yapmak isteyenleri de vurdu. Ceviz ve fındık gibi kuru yemişlerin kilo fiyatları, ortalama 100 TL'yi bulurken, çam fıstığı ise tam bir lüks haline geldi. Üç kilogramlık bir şeker paketinin 90 TL'ye satılması da vatandaşların bütçesini sarsan diğer bir etken. Aşure yapımında kullanılan diğer malzemeler de göz önüne alındığında, 12 kaselik bir aşurenin maliyeti 242.65 TL'yi buluyor. Bu durumda, komşulara, aile fertlerine ve dostlara ikram edilen aşure geleneği de kriz nedeniyle zora girdi.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön