12 / 05 / 2024

Yeni mülkiyet sistemiyle konut fiyatları yarı yarıya düşebilir!

Yeni mülkiyet sistemiyle konut fiyatları yarı yarıya düşebilir!

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, yeni mülkiyet sistemi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Peki yeni mülkiyet sistemi konut fiyatlarını düşürecek mi? İşte yanıtı..



İngiltere’de Uygulanan ‘Kullanım Hakkı Satışı’ Yöntemi ülkemizde de kullanılabilir

Ekonomide yaşanan gelişmelerle hızlı yükselen konut satış fiyatlarını ve kiraları frenlemek için mülkiyet sistemi değişimine dayalı bir formül önerisi veren Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, yaptığı açıklamada, İngiltere’de uygulanan ‘uzun süreli sahiplik - arsa kirası’ modelini önerdi. Söz konusu sistemin Türkiye’de turizm, madencilik ve tarım gibi alanlarda kullanıldığını kaydeden Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, perakende konut piyasasına da bu modeli adapte etmek gerektiğine değindi.

Yeni mülkiyet sistemiyle konut fiyatları yarı yarıya düşebilir!

Önerdikleri Yeni Mülkiyet Sistemi’nin arsa maliyetini, konutun  ya da ticari ünitenin ilk yatırım maliyetinden çıkardığını dile getiren Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan,  söz konusu yeni mülkiyet sistemiyle; arsanın mülkiyeti ilk sahibinde kaldığını daire ya da dükkan alan, satış fiyatı olarak arsanın bedelini değil, müteahhidin inşaat maliyetini ödüyor, arsa sahibine de uzun süreli olarak kira ödediğini söyledi. 

Yaptığı açıklamada bu sistemin, mevcut kanunlarda kısmen ‘intifa’ hakkı şeklinde  tanımlanan hakkın satışına dayandığını kaydeden Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, bugün 1 milyon TL'ye satılan bir dairenin, uygulanacak Yeni Mülkiyet Sistemi’yle 500 bin – 600 bin TL’ye satılabileceğini, arsa bedelinin ilk satın almada ödenmeyip, bunun yerine, arsa için aylık bir kira bedelinin arsa sahibine ödenebileceğini dile getirdi.
 


Geri Dön