13 / 05 / 2024

Yeni mülkiyet sistemiyle konut fiyatları yarı yarıya düşebilir!

Yeni mülkiyet sistemiyle konut fiyatları yarı yarıya düşebilir!

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, yeni mülkiyet sistemi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Peki yeni mülkiyet sistemi konut fiyatlarını düşürecek mi? İşte yanıtı..



GAPAS Başkanı İsmail ÖZCAN, T.C. Merkez Bankası’nın, 2022 yılının Mart ayında konut fiyatlarının ortalama yüzde 110 artış gösterdiğini açıkladığını dile getirerek, bugün ortalama 100 metrekare, 2 oda 1 salon yeni bir dairenin fiyatının, Türkiye ortalamasının 1 milyon TL, İstanbul ortalamasının 1 milyon 500 bin TL olduğunu kaydetti.

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Gösterge Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2022-1. Çeyrek Raporu’na göre konut satın alma gücünün bir önceki çeyreğe göre yüzde 27,4 gerilediğine değinenen İsmail Özcan, konut ihtiyacı olan esas kitlenin, bu bedelleri ödeyemediğini ve konut maliyetlerini özellikle yükselen arsa değerlerinin de artırdığını kaydetti İsmail Özcan, müteahhitlerin yükselen fiyatlar sebebiyle nasıl satacağım diye düşünerek yeni proje yapmadığını, vatandaşın da nasıl alacağım diye konut piyasasından uzak durma eğiliminde olduğunu, bu kısır döngüyü kırmak gerektiğine değindi.

Yeni mülkiyet sistemiyle konut fiyatları yarı yarıya düşebilir!

 “Sürdürülebilir bir konut üretim politikası” olmalı

Türkiye’nin “Sürdürülebilir bir konut üretim politikası” olması gerektiğini savunan GAPAS Başkanı Özcan, mega kent İstanbul’da orta ve orta üst gelir grubuna hitap edecek konut arzının neredeyse tükendiğini, erişilebilir seviyedeki yeni ve 2. el konut satış fiyatlarının bu nedenle yükseldiğini kaydetti.

Kentlerin nüfus projeksiyonlarının çok dikkatli yapılması gerektiğini ve bu projeksiyonlara göre kentlerin gelecekte ihtiyaç duyacağı minimum sayıda konutun üretimini planlamanın önemine de değinen İsmail Özcan, TOKİ ve Emlak Konut’un açığı kapatmakta bir dereceye kadar destek olabileceğini kaydetti.  Gelecekte konut ihtiyacı olacak kentlerde özel sektörün insiyatif alması, kooperatifleşme uygulamalarının artması, çelik karkas gibi inşaat sürecini kısaltan yapım sistemlerinin tercih edilmesi, yazlık bölgelerde ya da memleketteki ikinci konutların daha verimli kullanılması konularında teşvikler gerektiğini dile getirdi.
 

Konut fiyatlarındaki ve kiralarındaki artışı önlemenin formülü nedir?

GAPAS'tan yabancıya konut satışında yeni değerleme önerisi!

GAPAS, gayrimenkul sektörünü hareketlendiriyor!


Geri Dön