29 / 04 / 2024

Yerinde Dönüşüm projesi için Gaziantep'ten 7 bin 659 başvuru geldi! 

Yerinde Dönüşüm projesi için Gaziantep'ten 7 bin 659 başvuru geldi! 

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 şehrin hızlıca ayağa kaldırılması ve afetzedelerin konutlarına kavuşması için uygulamaya alınan Yerinde Dönüşüm Projesi'ne Gaziantep'ten şu ana kadar 7 bin 659 başvuru geldi. 



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden etkilenen 11 şehrin hızla ayağa kaldırılması ve afetzedelerin konutlarına kavuşmaları için hayata geçirilen Yerinde Dönüşüm Projesi'ne Gaziantep'ten şu ana kadar 7 bin 659 başvuru geldi. 

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde kalıcı konutların yapımı sürerken, bazı vatandaşlar ise kendi konutlarının yeniden inşa edilmesi için Yerinde Dönüşüm Projesi'ne başvuruyor.

Yerinde Dönüşüm projesi için Gaziantep ten 7 bin 659 başvuru geldi! 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hasan Alan, konuya ilişkin açıklamasında Gaziantep'in merkezi ile depremin yıkıma uğrattığı Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde 3 "Yapım ve Dönüşüm" ofislerinin yer aldığına dikkat çekti. 

Depremzedelerin ofislerde projeye ilişkin bilgi aldıktan sonra e-Devlet kapısından başvuru ettiğini aktaran Hasan Alan, "Vatandaşlarımızın projeleri kabul edildiği takdirde ikinci aşamaya geçilecek. Vatandaşlar bizlere proje sunacak, projelerin deprem yönetmenliğine, fen ve sanat kurullarına uygun hazırlanıp hazırlanmadığı incelendikten sonra onay vereceğiz" ifadelerine yer verdi. Projelerin onaylanmasının ardından ruhsat kısmına geçileceğini dile getiren Alan, "Depremzede, onaylı proje üzerinden inşa sürecini başlatacak" şeklinde konuştu. 

Alan, proje çerçevesinde hak sahiplerine inşa sürecinin ilerlemesine göre ödemelerin kendilerine gerçekleştirileceğini belirtti. 

Bakanlık tarafından kırsal için hazırlanan 6 tip konut projesini kabul eden depremzedelerin işlerinin kolaylaşacağına da vurgu yapan Alan, "Vatandaşlarımız, Bakanlığın hazırladığı tip projelerden istifade etmek isterlerse zemin etüdü ve proje için ayrı bir bedel ödemeye gerek kalmaksızın projelerini inşa edebilecektir. Ancak vatandaş Bakanlığımızın sunduğu projeleri yetersiz bulup kendisi proje hazırlamak isterse kendi parsellerinde zemin etütleri yapmak suretiyle zemin emniyet gerilmesine göre statik ve mimari elektrik makina projelerini hazırlayarak bize sundukları takdirde ruhsat vererek inşa süreci başlayacaktır" ifadelerine yer verdi. 

Kırsalda ve merkezde Bakanlığın 100 metrekareye kadar 500 bin lira hibe ve 500 bin lira da faizsiz 2 yıl ödemesiz 10 yıl vadeli kredi imkanı sunduğunu aktaran Alan, "Eğer bu binanın konutun metrekaresi 100 metrekareyi aşarsa metrekareye göre faizsiz kredi sağlanmakta. Eğer bir vatandaş, 3 dairesi varsa bir daire için 500 bin lira hibe ve 3 daire için ise metrekaresine göre faizsiz krediden yararlanabilir" açıklamasında bulundu. Alan, gelecek günlerde proje çerçevesinde ilk konnutun temelinin atılacağını da dile getirdi. 

Yerinde Dönüşüm projesi için Gaziantep ten 7 bin 659 başvuru geldi! 

BAŞVURULARIN 6 BİN 688'İ KONUT, 971'İ TİCARİ 

Depremzedelerin ilgi duyduğu projenin devletin yükünü alacağına ve inşaat sektörüne katkıda bulunacağına dikkat çeken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hasan Alan, "Gaziantep'te bugüne kadar ofislerimize gelip bilgi amaçlı müracaat sayısı 1600 civarında. Fakat e-Devlet üzerinde müracaat sayımız 7 bin 659'dur. Bu müracaatların 6 bin 688'i konut, 971'i ise ticari başvurudur" açıklamasında bulundu. 

Sahada yürütülen yoğun çalışmalarda kırsal ve merkezde evi orta ve ağır hasarlı olan vatandaşlarıın büyük kısmının yerinde dönüşüm talep ettiğine vurgu yapan Alan, "omşuluk ilişkilerinden, mahallesinden ve bulunduğu ortamdan kopmak istemiyorlar" şeklinde konuştu. 

Yerinde Dönüşüm projesi için Gaziantep ten 7 bin 659 başvuru geldi! 

İslahiye ilçesindeki "Yapım ve Dönüşüm" ofisinde projeye başvuruda bulunan brahim Çetin ise birçok yakınını kaybettiği depremde yıkılan 3 dükkan ve 3 dairesi için yerinde dönüşüm projesine başvuru yaptığını belirtti. 

Depremde evi yıkılan Bilal Şahin de başvuruda bulunduğunu söyleyerek, "Tekrar ev sahibi olmak istiyoruz. Projeden çok memnunuz. Tekrardan evimize sahip olursak daha da mutlu oluruz" diye konuştu. 

Yarısı bizden kampanyası başvuru sonuçları belli oldu mu? Milyonların beklediği haberde son dakika gelişmesi!

Konutta 180 ay vade 1.20 faiz fırsatı sektörü nasıl etkiler? Uzmanlar sıraladı: Fiyatlar yüzde 50 artacak! 

TİHEK acımadı: Bekara ev vermeyen ev sahibi, emlakçı ve web sitelerine 90 bin TL para cezası


Geri Dön