28 / 04 / 2024

Yıl sonuna kadar 10 bin konut hak sahiplerine teslim edilecek!

Yıl sonuna kadar 10 bin konut hak sahiplerine teslim edilecek!

6 Şubat deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışan Gaziantep tekrar sanayi, ticaret ve yatırımın merkezi olmaya hazırlanıyor. Bu doğrultuda, yıl sonuna kadar 10 bin civarında ev depremzedelere teslim edilecek.



6 Şubat deprem felaketinden büyük yara alan Gaziantep, depremin 1’nci yıldönümünde küllerinden yeniden doğmaya hazırlanıyor. Hükümetin çalışmalarının yanında Gaziantep Büyükşehir Belediyesince depremden yara alan İslâhiye ve Nurdağı ilçelerinde yürütülen yeniden yapılanma ve ayağa kalkma çalışmaları da büyük oranda tamamlandı. Deprem Master Planı'na göre, ilçelerin zemin durumu ortaya çıkarıldı. Şehitkâmil ve Şahinbey güvenli bölge olarak ön plana çıkarken, depremin büyük zarar verdiği İslâhiye ve Nurdağı'nda inşa edilen 14 bin kalıcı konut depremzedelere teslim edilmeye başlandı. Yıl sonuna kadar 10 bin civarı ev teslim edilecek. İl ve ilçe merkezlerinde 19 bin 919, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü (YİGM) tarafından kırsalda 4 bin 707,  TOKİ  tarafından kırsalda 400 tane olmak üzere toplamda 25 bin 26 adet deprem konutu inşa ediliyor.

 Yıl sonuna kadar 10 bin konut hak sahiplerine teslim edilecek!

ULAŞIMIN ÖNEMİ BÜYÜK

Depremde son derece büyük önem taşıyan ulaşım konusunda da belediye, çalışmalarına devam ediyor. Şubat depreminde Hatay ve Kahramanmaraş kentlerine ulaşım konusunda kilit bir rol üstlenen kentte, yerleşim yerlerinin yanında ulaşım konusundaki yatırımlar da dikkat çekiyor. Çalışmalarda teknolojiden maksimum seviyede yararlanmak için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Bilişim A.Ş. adında bir şirket kuruldu. İlgili şirket kendi mühendislerinin ürettiği yazılımlarla depolarda ne kadar yardım malzemesi olduğunu, ne kadar malzeme geldiğini, sosyal marketlerde nasıl ve ne zaman adil biçimde dağıtılacağını hemen belirliyor.
Belediye, kentin önde gelen üniversitelerinden Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nden TÜBİTAK ödüllü bir akademisyeni ildeki 4 üniversiteyle ilişkisini koordine etmesi konusunda ekibine dâhil etti. Ulaşım Master Planı'yla 25 kilometrelik Gaziray'ı inşa eden belediye, şimdi de 15 kilometrelik Şehir Hastanesi kısmının uygulamaya konması için çalışmalarına devam ediyor.

PLAN ŞEHRİ DEĞİŞTİRECEK

Sabah gazetesinden Merve Bilkay’ın haberine göre, 2014’de İmar Master Planı, Ulaşım Master Planı ve aynı zamanda, İklim Master Planı başlatan belediyenin, Deprem Master Planı'nı TÜBİTAK'tan 10 profesörün içinde olduğu bir ekiple çalışarak uygulamaya konulması, deprem sürecinde elini güçlendirdi. Depremin hemen ardından Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde yeni evlerin inşa edileceği alanların Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bildirilmesiyle deprem konutlarının ilk inşa edildiği kent Gaziantep oldu.

 Yıl sonuna kadar 10 bin konut hak sahiplerine teslim edilecek!

VATANDAŞ YENİ KONUTLARINA NE ZAMAN TAŞINACAK?

Yıl sonuna kadar 10 bin civarında ev teslim edilecek. 30 Ekim tarihinde bin civarında tamamlanmış olan evler vatandaşa teslim edilmeye başlandı.

KAÇ TANE YENİ KONUT YAPILIYOR?

TOKİ tarafından il ve ilçe merkezlerinde 19 bin 919, YİGM tarafından kırsalda 4 bin 707, TOKİ tarafından kırsalda 400 adet olmak üzere toplamda 25 bin 026 adet deprem konutu inşa ediliyor.
İslâhiye'de 4 bin 531 deprem konutu yapılıyor. YİGM tarafından 638 adet deprem konutu üretiliyor. Nurdağı'nda ise TOKİ tarafından 2 bin 509 ve YİGM tarafından da 1 bin 567 konut inşa edilecek. Diğer bölgelerdeki konut sayıları ise şu şekilde:
Nizip'te TOKİ 2 bin 498, YİGM 258 adet konut yapıyor.
Araban'da TOKİ 952, YİGM 250 adet konut yapıyor.
Şehitkamil'de TOKİ 5 bin 086, YİGM 609 adet konut yapıyor.
Şahinbey'de TOKİ 2 bin 913, YİGM 295 adet konut yapıyor.
Yavuzeli'nde TOKİ 392, YİGM 71 adet konut yapıyor.
Karkamış'ta YİGM 63 konut yapıyor, Oğuzeli'nde YİGM 134 konut yapıyor.

SANAYİ KAYIPLARINI GERİ ALDI

Türkiye'nin en önemli sanayi şehirlerinden biri olan Gaziantep'te kentin sanayi ve ticari hayatında büyük kayıplar oldu. Gaziantep'in toplam gelirinin yüzde 20'si seviyesinde meydana gelen kayıplar da hızla telafi edildi. Şimdi bahsi geçen kayıpların yüzde 75'i geri kazanılarak ekonomide büyük bir ivme yakalandı. Üretime ilişkin kısımda meydana gelen zorlukların aşılması konusunda da merkezi ve yerel yönetim çok yönlü çalışmalar yürütüyor. Üretimin tekrar güçlü bir şekilde devam etmesi için hükümetin aldığı acil tedbirler kentte çarkların hızla dönmesini sağladı. Finansmana erişim, Ar-Ge, inovasyon ve bunun yanı sıra, istihdam destekleri üreticiye adeta can suyu oldu. Belediyenin Gaziantep'i bir cazibe merkezi haline getirme çalışmaları hız kesmeden sürüyor. Üretimde rüştünü kanıtlayan kentin en önemli avantajı ise lojistik bakımından avantajlı konumu. 3 saatte Asya'nın, Avrupa'nın ve ayrıca, Afrika'nın ortalarına kadar ulaşmanın mümkün olması yabancı yatırımcıların da kente ilgisini artırıyor. Bu avantajı kentin ihracat gücünü de yükseltiyor.

Asgari ücrette ilk resmi rakamlar peş peşe belli oluyor! İşte masaya gelecek rakamlar...

Dijital TL için ilk resmi tarih verildi! Merkez Bankası Başkanı Erkan resmen duyurdu!

Otomotiv satışlarında peş peşe rekor! Yüzde 55,4’le yeni rekor kırıldı!


Geri Dön