23 / 12 / 2024

Belediyelerden destek gelirse konut ihtiyacı karşılanabilir!

Belediyelerden destek gelirse konut ihtiyacı karşılanabilir!

İnşaat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Yücel Yılmaz, kentsel dönüşüm alanlarında yapılacak çalışmalarda belediyelerin müteahhitlere ve arsa sahiplerine destek vermesiyle konut ihtiyacının karşılanacağını söyledi.



İnşaat sektörünün Tokat'ta genelde konut ihtiyacına yönelik olduğunu ve sektörün şehrin ekonomisine büyük katkı sağladığını belirten İnşaat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Yücel Yılmaz, kentsel dönüşüm alanlarında yapılacak çalışmalarda belediyelerin müteahhitlere ve arsa sahiplerine ön ayak olmasını isterken "Böylece hem sektör kazanır hem de konut ihtiyacı karşılanır" dedi. 


Tokat'ta 400'ün üzerinde üyesi bulunan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İl Temsilciliğinin yaklaşık 2 ay önce başına geçen Yücel Yılmaz, şehirde inşaat sektörünün içinde bulunduğu durumu değerlendirirken, belediyelere ve müteahhitlere de önemli mesajlar verdi. İl Temsilcisi Yılmaz, restorasyonu devam eden Tokat Kalesi'nin altında bulunan ve yıkılması gereken evlerle ilgili de konuştu. Kaçak yapılaşma oranının Tokat'ta yok denecek kadar az olduğunu belirten Yılmaz, inşaatlarda iş güvenliği ve işçi sağlığına yönelik de uyarılarda bulundu. Yılmaz, işçi güvenliğinin Türkiye genelinde olduğu gibi Tokat ta da bir sorun oluşturduğunu belirtirken tedbir alınmadan inşaatlarda çalışılmaması konusunda müteahhitleri hassas olmaya davet etti. 


TOKAT'TA İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN YÜZDE 95'İ KONUT ÜZERİNE 

İnşaat Mühendisleri Odası Tokat İl Temsilcisi Yücel Yılmaz, "Tokat'ta inşaat sektörü genellikle konut ihtiyacına yönelik olarak iş yapıyor. Ticari, sanayi alanında inşaatlar pek olmuyor. Bir AVM yapıldı zaten. Çevre iller veya büyük şehirlerle karşılaştırırsak oraların ekonomik veya ticari yönden kalemleri daha fazla. Tokat'ta ise inşaat sektörü yüzde 95 civarında konut üzerine. Çok büyük konut projeleri de olmuyor. İşte en büyük konut projesi şuan Yazıcıoğlu'nun sanıyorum 22 katlı ve bin konutlu projesidir. Başka da öyle büyük proje olmadı Tokat'ta. 2013 yılı Haziran ayında yapılan değişiklikle bodrum katlara iskan yasaklandı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca. Bu inşaat alanına dahil edildi. Tokat'ta da düz arazilerde genelde önceden yapılaşma olduğu için eğimli arazilerde de müteahhitler çok katlı bina riskine girmek istemiyor" diye konuştu. 


VERİLEN YENİ RUHSAT RAKAMLARINDA DÜŞÜŞ YAŞANDI 

Yeni ruhsat sayılarıyla ilgili de bilgi veren İl Temsilcisi Yılmaz, kentsel dönüşüm uygulanması planlanan alanlarda yapılacak dönüşüm çalışmalarında müteahhitlere ve arsa sahiplerine belediyelerin ön ayak olması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "2014 yılında verilen ruhsat sayısı bu vılın 6 ayında verilen ruhsat sayısının belki 10 katı. Yani 2014 yılında 130-140 civarında yeni ruhsat verilirken 2015 yılında 10-15 civarında. İlk 6 ay zaten geçti bu yılın kalanı için de tıkanmış durumda. Bunun içinde Belediyenin biran önce kentsel dönüşüm alanları var oluşturulan. Belediyeler imar için bunun alt yapısını oluşturdu ama müteahhitler için ön ayak olup arsa sahiplerine de destek olup çünkü o bölgelerde 100 metrekare yeri olan biri satınca 40 bin lira edecek ama kentsel dönüşüme tabi tutulduğunda en az 200 bin lira değeri olacak. Yani değeri artacak. En azından bir daire kazanacak. Temiz bir ortam olacak ve şehrin genel görüntüsü de değişecek. Belediye eğer buna ön ayak olursa hem inşaat sektörü için ön ayak olmuş olur hem de konut ihtiyacı da giderilmiş olur. Son yaptığımız toplantıda bir karar aldık ve bu konuyla ilgili Belediye Başkanımız ile bir randevu alıp görüşmeyi düşünüyoruz. Veya buradaki belediye olmasa bile nüfusu yirmi bin üzerinde olan belediyelerle Niksar, Erbaa, Turhal, Reşadiye gibi ilçe belediyelerini Oda olarak ziyaret etmeyi düşünüyoruz" 


AFET EVLERİ KALE ALTINDA İKAMET EDENLERE TAHSİS EDİLMİŞTİ 

İnşaat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Yücel Yılmaz, Tokat Kalesi altındaki yerleşim yerlerinin yıkılması gerektiğini belirtirken, "Kale altındaki evlerin yıkılması gerekiyor. Zaten daha önceden Karşıyaka'da Afet evleri yapılmıştı. Afet evleri Kale altında yıkılması gereken evler için tahsis edildi. Kale altı tamamen Hazine'nin ve Belediye'nin elindedir. Vatandaşlar tapusuz evlerini muhtar senediyle satarak gitti. Normalde onlara devlet tarafından bir tapu verilmiş ve almamışlar. Maliye veya belediye oradaki tapuları üzerine düzgün geçiremediğinden dolayı vatandaşların yerleşmelerine de engel olamadıklarından dolayı Kale altı dediğimiz bölge tekrar dolmuş. Normalde oralar vatandaşların haksız olarak satıp para kazandığı yerler. Müteahhitlere de seslenen Oda Başkanı Yücel Yılmaz, "Herkesin kul hakkı yemeden adaletli bir sistemle para kazanmasını isteriz. Yani demek istediğim şu 10 liralık projeyi 3 liraya 2 liraya çizip de proje aldım diye söylemelerine gerek yok. 10 liralık projeyi o fiyata çizip bir başka meslektaşının da yine o projeyi 10 liraya çizmelerine teşvik etmeleri gerekir." dedi. 


Tokat Haber


Geri Dön