23 / 12 / 2024

Yüksek kiralara boş ev vergisi çözümü!

Yüksek kiralara boş ev vergisi çözümü!

Özellikle İstanbul'da baş gösteren konut krizi gün geçtikçe büyüyor. İstanbul'da 1.8 milyon ev boş. Sektörün önemli isimleri boş evlere vergi getirerek konut krizine çözüm sunulacağını dile getiriyor.



İstanbul'daki 6.4 milyon konuttan 1.8 milyonu boş durumda. Halktv'den Arda Ormancı'nın haberine göre; Avrupa Yakası’nda Beylikdüzü, Başakşehir, Küçükçekmece ve Bağcılar ile Anadolu Yakası'nda Kadıköy, Ataşehir, Sancaktepe ve Tuzla’da boş konutlar git gide çoğalıyor. TÜİK'in rakamlarına göre, Ağustos ayında emlak satışı yüzde 22 azaldı. Aynı zamanda 2021'in 2. çeyreğinde Türkiye'de konut fiyatlarında yıllık yüzde 29.2 yükseldi.

Boş konutlar hem emlak piyasasının zora girmesine hem de fiyatların artmasına neden oluyor. Bir şekilde piyasaya sürülmeli, boş evler, peki bu nasıl olacak?

'Boş Ev Vergisi'

Konuyla ilgili görüşlerini anlatan ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, 'Konutta ihtiyaç sahibi olmayanların ev alması, kademeli vergilendirmeye girmesi gerekiyor' dedi. Gelir vergisi modelinde olduğu gibi kademeli bir 'Boş Ev Vergisi' uygulamasına geçilmesi gerektiğini öne sürdü.

Yüksek kiralara boş ev vergisi çözümü!

Kahveci, "Vatandaşın bir konutu varsa 0 (sıfır) vergi, iki konutu varsa küçük bir vergi, üç-dört-beş... Konut sayısı artıyorsa ve konutta değer de belirli bir noktaların üzerine çıkıyorsa ona göre vergi' sözleriyle bir 'Boş Ev Vergisi" modeli önerisinde bulundu.

Kahveci bu vergi sisteminin hayata geçmesinin önemli olduğunu dile getirerek "Bir vatandaş düşünün, gerçekten ihtiyacı var. Kendisi oturmak için konut arıyor. Öbürü de parası var, gelir elde etmek için konut arıyor. Bu sayede, gelir elde etmek için konut arayanlar yerine ihtiyaç sahipleri daha rahat konut alabilir" dedi.

"İhtiyaç sahiplerinin konut ihtiyacı giderilebilir"

Getirilecek adil bir vergi sistemi ile ihtiyaç sahibi vatandaşlara da destek olacağından bahseden Kahveci, bunu şu sözlerle açıkladı:

"Bir vatandaşın 10, 20, 30 konutu varsa, o konutlardan çok yüksek vergi verip buradan tahsil edilecek vergi ile de ihtiyaç sahiplerinin konut ihtiyacı giderilebilir"

Kira üzerinden geliri bir şekilde azaltmak gerektiğini savunan Kahveci, "Çünkü kira başkasının ihtiyacı üzerinden gelir elde etmek demektir. Başkasının ihtiyacı üzerinden gelir elde etmenin vergisel caydırıcılığı olabilir" diyerek yaşanan konut krizine dair kendi çözümünü dile getirdi.

Yüksek kiralara boş ev vergisi çözümü!

"Piyasayı canlandırabilir"

Ekonomi yazarı İbrahim Kahveci'nin fikrini söz konusu krizin göbeğindeki meslek grubuna, emlakçılara, sorduk. Emlakçı Mustafa Dağlı, 'piyasayı canlandırabileceğini' dile getirken "Adam diyecek ki, 'Devlete, boş tutup, vergi vereceğime kiraya veririm ya da satarım' diyecek" dedi.

Bir başka emlakçı Mustafa Onur Özdemir ise, "Emlakçı olarak baktığımda işime gelir. Çünkü vatandaş, vergiyi vermez. Daireyi satar veya o vergiden dolayı dairelerini kiralar. Piyasayı canlandırır" dedi. Aynı zamanda durumun bir vatandaş olarak 'işine gelmeyeceğini' de ifade eden Özdemir, "Malımın zaten yıllık vergisini veriyorum. Bir daha neden vergi vereyim. Bu iş, o kadar da güzel bir iş değil" sözlerine yer verdi.

Hangi konut için ne kadar vergi ödeniyor?


Geri Dön