28 / 04 / 2024

Yüksek zam isteyen ev sahibiyle nasıl uzlaşılır?

Yüksek zam isteyen ev sahibiyle nasıl uzlaşılır?

Gayrimenkul Hukuku Derneği Av. Ali Güvenç, ev sahiplerinin istediği fahiş kira zamlarına ilişkin kiracı olan kişilerin neler yapabileceğine ve ne gibi yollar izlenebileceğine ilişkin açıklamalarda bulundu. 



Ev sahibi 4 yıl kira artışı yapmayıp sonrasında 4 yıllık bedeli tek seferde kiraya yansıtma hakkına sahip mi?

"Bu çok tartışılan bir konu ama Yargıtay’ın bu konudaki görüşü çok açık. Aradaki farkları 5 yıl geriye dönük olarak ki kiralarda zaman aşımı 5 yıldır bu yüzden mal sahibi kiracıdan isteyebilir. Kiracıların yapacakları şey anlaştıkları rakamları yazılı hale getirmek. Yazılı hale getirmezse kiranın o şekilde kabul edilmiş olmasını Yargıtay kabul etmiyor."

Yüksek zam isteyen ev sahibiyle nasıl uzlaşılır?

Evi satın alan kişi kiracıyı evden çıkarma hakkına sahip mi?

"Yeni ev sahibi mülkü edindiği 1 ay içerisinde ihtarname çekmesi gerekiyor ve 6 ay oturum süresi vermek zorunda. Eğer eski sözleşme tarihi daha yakın ise sürenin bitiminde bu hakkı hemen kullanabilir ihtar çekildikten sonra ama eğer uzun süreliyse mesele Şubat ayında evi satın alındı ama sözleşme Aralık ayında bitiyor bu durumda kiracının 6 ay daha oturma hakkı var. 6’ncı ayın sonunda kiracı çıkmaz ise edinim sebebiyle tahliye tavası açması gerekiyor. Bütün bu meselelerde kiracı eğer evden çıkmayı kabul ediyorsa hiçbir sorun yok ama diğer türlüsünde mahkemelerde yaklaşık 2.5 senelik bir macera yaşıyorsunuz. Benim önerim iki tarafında uzlaşması gerekirse kiracından birkaç ay kira alma en azından davayla uğraşmazsın."


Geri Dön