28 / 04 / 2024

Yurt dışındaki müteahhitlere devlet destek verecek!

Yurt dışındaki müteahhitlere devlet destek verecek!

Erdoğan Bayraktar ''Tüm inşaat malzemelerinde belli bir konuma geldik. Artık Türkiye, inşaat malzemesi üretiminde yeni başarılara imza atarken, yeni özellikler ararken, dünyayla bütünleşmiş modüler malzeme üretiminde de ciddi mesafeler almaktadır'' dedi.




Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, müteahhitlik alanında Türkler'in dünya genelinde çok sayıda başarılı projeye imza attığını belirterek, ''Tarlada kimin daha çok emeği varsa harmanda da o bulunsun. Bizler artık dünya çapında işi bilfiil yapan insanlar olarak oyun kurucu da olmak istiyoruz'' dedi. 


     Bayraktar, Uluslararası İşbirliği Platformu'nun düzenlediği Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi'nin ikinci gününde ''Uluslararası Müteahhitlik Hizmetleri Açısından Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Avrasya Bölgelerinde Yeni Fırsatlar ve Projeler'' başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, iletişim ve ulaşımın artması, dünya ekonomilerinin birbirine yaklaşması nedeniyle dünya ülkelerinin birbiriyle bağımlı hale geldiğini, ülkelerin öne çıkan özelliğini diğer ülkelerle paylaşmak zorunda kaldığını söyledi. 


     Türkiye'nin müteahhitlik sektöründe ileride olduğunu, sektörün gerek komşu gerekse dünyanın farklı ülkelerinde başarılı işlere imza attığını kaydeden Bayraktar, dünyada yapılan her 25 işten 1'ini Türkler'in yaptığını aktardı. 


     Bakan Bayraktar, ülkenin müteahhitlik alanında yapılan iş sayısı açısından Çin'den sonra ikinci sırada olduğunu belirterek, bu durumun ülkeye inşaat malzemelerinin kalitesi açısından yansıdığını kaydetti. 


     ''Tüm inşaat malzemelerinde belli bir konuma geldik. Artık Türkiye, inşaat malzemesi üretiminde yeni başarılara imza atarken, yeni özellikler ararken, dünyayla bütünleşmiş modüler malzeme üretiminde de ciddi mesafeler almaktadır'' diyen Bakan Bayraktar, özellikle son 10 yılda ülkede 5 milyon konut üretildiğini ifade etti. 


     Bayraktar, dünyadaki ekonomik kriz ve Arap Baharı'na rağmen Türk müteahhitlerin, Güney Amerika'dan Afrika'ya, Uzak Doğu, Rusya, Türki cumhuriyetleri gibi çok sayıda ülkede başarılı işler yaptığını anlatarak, özellikle komşu ve kardeş ülkelerle bütünleşerek, dünyanın çeşitli yerlerinde iş yapılması gerektiğini vurguladı. 


     Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, şöyle devam etti: 

     ''Tarlada kimin daha çok emeği varsa harmanda da o bulunsun. Bizler artık dünya çapında işi bilfiil yapan insanlar olarak oyun kurucu da olmak istiyoruz. Proje organize eden, dizayn eden, kentsel tasarımı, yol tasarımını, marka projesini yapan, ülkelerin ve şehirlerin marka değerini artıran yeni projeleri beraber yapmak istiyoruz. Hem o işte oyun kurucu olalım hem de daha çok kaynak temin edelim, zahmeti biz çekiyoruz, kaynağı da biz temin edelim istiyoruz. Bu, komşu ülkelerin beraberce teknik müşavirlik sistemini geliştirmesinden geçiyor. Önümüzdeki süreçte hem ara teknik elemanlarımızı geliştireceğiz hem de arkasında becerisi yüksek teknik müşavir sistemi olan bir konum getirerek komşu ve kardeş ülkelerle ortaklaşa çok daha güzel projeler yapmanın arefesindeyiz. Şu anda dünyanın her yerinde iş yapabilecek yaklaşık 200-250 müteahhidimiz oluştu. Önümüzdeki süreçte bunu çok daha ciddi şekilde geliştirmek zorundayız. Hem müteahhitlerimiz çok daha beceri kazanacak hem de teknik müşavirlik sistemimizi daha ön plana çıkaracağız. Denetimi artırarak kaliteli iş yapacağız.'' 

     

     -Yurt dışındaki müteahhitlere destek- 

     

     Malzeme üretiminde hem fiyatların aşağı çekileceğini hem de çevreye duyarlı malzeme üretiminde öne çıkılacağını vurgulayan Bayraktar, yeni konseptte tüm dünyanın kabul ettiği iklim değişikliliğine uyarlı malzemelerle ortaya çıkılacağını söyledi. 

     Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, atıklardan bir şekilde istifade edilmesi açısından yeni teknolojileri geliştirmeye devam ettiklerini belirtti. 

     Yurt dışında temiz ve güzel iş yapan müteahhitlerin sicilini tutacakları bilgisini veren Bayraktar, teminat mektubu ve teknik müşavirlik yönünden onlara hükümet ve devlet olarak destek vereceklerini sözlerine ekledi. 


AA


Geri Dön