27 / 04 / 2024

Yurttaştan Meclis'e kira artışı yapan ev sahibi için enteresan talep!

Yurttaştan Meclis'e kira artışı yapan ev sahibi için enteresan talep!

Türkiye Büyük Millet Meclisi, (TBMM) Dilekçe Komisyonuna yurttaşlar tarafından yüzlerce ilginç başvuru gerçekleşti. Bu başvurular arasında en ilginci ise fahiş kira artışı yapan ev sahibi için oldu.



Vatandaşların devlet kanallarına ilettiği dilek ve şikayetlerini inceleyen TBMM Dilekçe Komisyonuna 15 Mayıs-22 Ağustos 2023 tarihleri arasında toplam bin 154 başvuru yapıldı. Komisyona erkeklerden gelen dilekçelerin sayısı 909 olurken, kadınlar 245 dilekçe gönderdi.

Vatandaşlar Dilekçe Komisyonuna başvururken ağırlıklı olarak elektronik posta yolunu tercih etti. Başvuruların 1027'si elektronik posta, 70'i posta, geri kalanı ise elden, faks, milletvekilleriyle ulaştırmak gibi yollardan gerçekleşti. Başvuruların yüzde 88,99'u e-dilekçe üzerinden, yüzde 6,07'si posta yoluyla yapıldı.

918 DİLEKÇE HAKKINDA KARAR ALINDI

Ekonomist'te yer alan detaylara göre, Dilekçe Komisyonu Başkanlık Divanı, yaptığı beş toplantıda 918 dilekçe hakkında karara vardı, 18 dilekçe ise mükerrer olması veya mevzuata uygun olmaması sebebiyle işlemden kaldırıldı. Diğer dilekçelerin incelemesi ise devam ediyor.

Komisyon, bir kanun değişikliği veya yeni bir kanun işlemi gerektiren başvurulardan kanun olarak düzenlenmelerinde toplumsal yarar görülenlerin birer örneğini TBMM Başkanlığına ve bilgi için Cumhurbaşkanlığına gönderiyor. Kanun teklifinin alınması gereken tüm kararlar da milletvekillerine dağıtılıyor. Vatandaşlar tarafından gelen yeni yasal düzenleme taleplerinden ve değiştirilmesi istenen kanunlardan TBMM üyelerinin tamamı da haberdar ediliyor.

Komisyonun görev ve yetki alanına girmeyen dilekçeler ile ilişkin herhangi bir işlem yapılmazken, bazı şikayet ve taleplere dair başvuru sahiplerine ilgili kanun, yönetmelik ve kuruma yapılmış başvuruların süreçleri ile ilgili bilgi aktarılıyor.

MECLİS'E GÖNDERİLEN İLGİNÇ TALEPLER

TBMM Dilekçe Komisyonuna ülkedeki evliliklerin 10 yılda bir yenilenmesinden fahiş kira artışı talep eden ev sahiplerine elektrik, su ve doğal gaz aboneliklerinden 5 yıl men cezası verilmesine, tüm vatandaşlara belirli süreli memur olma hakkının tanınmasından Fenerbahçe'nin diziliş taktiğinin değiştirilmesine kadar yüzlerce ilginç başvuru yapıldı.

Başvurular arasında yükselen konut kiraları ve satış fiyatlarından şikayet eden vatandaşların da çok sayıda talebi dikkat çekiyor. Piyasadaki fiyat artışlarına müdahale edilmesine dair kanuni düzenleme talebi içeren dilekçeler arasında, "fahiş kira artışı talep edip kiracılarını çıkaran ev sahiplerine elektrik, su ve doğal gaz aboneliklerinden 5 sene men cezası verilmesi" talebi de yer alıyor.

Prof. Dr. Naci Görür 'Yılda 1 santimetre kayıyor' dedi ve uyardı: O fay stres biriktiriyor! 

Yüksek kiralardan kaçan vatandaşlar bu illere göç ediyor! İşte kira fiyatlarının düşük olduğu iller!

Silivri Belediyesi'nden büyük fırsat: Konut imarlı 18 arsa satacak!


Geri Dön