23 / 12 / 2024

Zafer Karakılıç: Şehir plancıları olmazsa olmaz!

Zafer Karakılıç: Şehir plancıları olmazsa olmaz!

MHP Osmangazi Belediye Başkan adayı Zafer Karakılıç, tarihi Atatürk Stadyumu'nun Bursa'da önemli bir tarihi geçmişe sahip olduğunu, stadın yaşayan bir müze ve futbol müsabakalarının oynanabileceği yer olarak kalması gerektiğini vurguladı...



Şehir plancıları olmazsa, olmaz! Osmangazi'deki yanlış uygulanan imar planlarının kent yöneticilerinin hatası olduğunu belirten MHP'li Karakılıç, "Kent planlamasında danışılacak ilk adres Şehir Plancıları Odası olmalıdır" dedi. 


Yerel seçim çalışmalarını aralıksız sürdüren MHP Osmangazi Belediye Başkanı Adayı Av. Zafer Karakılıç, Şehir Plancılan Odası Bursa (ŞPO) Şube Başkanı Füsun Uyanık ve yönetimini ziyaret eden Karakılıç, ilçenin 100 yıl sonrasını planlamayı hedeflediklerini, seçilmeleri halinde hayata geçirecekleri projelerde akademik odalarla işbirliği halinde olacaklarını kaydetti. Karakılıç, "Bir belediye başkanı seçildiği 5 yılı geçirmek istiyorsa imar planlarını kimseye sormadan 'ben yaptım oldu' mantığıyla yapmaz. Eğer kentin 100 yıl sonrasını planlamak istiyorsa, ilk danışacağı yer şehir plancılan odası olmalıdır. Biz göreve gelirsek, şimdiden söz veriyorum ki; akademik odalar imar planlarında ve kentsel dönüşüm uygulamalarında söz sahibi olacaklardır. Çünkü biz Osmangazi'nin bugününü değil, 100 yıl sonrasını planlamayı hedefliyoruz" dedi.


Şehir Plancıları Odası Bursa (ŞPO) Şube Başkanı Füsun Uyanık, Bursa'da planlamaların kişiye özel yapıldığını ileri sürerek, "Osmangazi'de belediye tarafından ciddi plan değişiklikleri yapılıyor. 'Ben yaptım oldu' politikasıyla yapılan plan değişikliklerinde, akademik odalar olarak hiçbir söz hakkımız olmadığı için tek yapabildiğimiz dava açarak 'dur' diyoruz. Türkiye genelinde planlara itiraz edip dava açan odalar arasında 3. sırada yer alıyoruz. Biz oda olarak üzerimize düşeni yapıyoruz, ancak, belediyeler yine bildiğini okuyor. Bu politikayla Bursa bitti, adeta plan karmaşasında yok oldu" dedi. 


Osmangazi'deki planlama ve kentsel dönüşüm çalışmalannın akla ve mantığa sığmayan bir şekilde yapıldığını belirten Füsun Uyanık, "Osmangazi ve Büyükşehir belediyeleri 20102013 yıllarında 3 bin 881 adet plan değişikliği yaptı. Böyle bir planlamayı kabul etmek mümkün değil. Türkiye'den örnekler bu rakamın çok altındadır. Aynı yıllarda Gaziantep'te 254, Adana'da ise 276 plan değişikliği yapılmış. Bu rakamlardan da Bursa'da nasıl bir uygulama yapıldığını anlamak mümkündür. 


Akademik odalar olarak defalarca dile getirmemize, itirazlarımıza ve önerilerimize rağmen, belediyelerin bu zihniyetini anlayamıyoruz" dedi. 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimleri, belediyelerin hızla çalışmaya başlaması gereken bir dönem olacağını belirten Uyanık, gerek planlama, gerekse kentsel dönüşüm çalışmalarında akademik odaların önerilerinin alınması gerektiğini vurguladı. 


Yeni Dönem


Geri Dön