27 / 04 / 2024

Zeytinyağı adeta can çekişiyor! Kuraklık yüzünden zeytinyağı üretimi resmen çakıldı!

Zeytinyağı adeta can çekişiyor! Kuraklık yüzünden zeytinyağı üretimi resmen çakıldı!

Küresel zeytinyağı piyasaları resmen can çekişirken, nedeninin Akdeniz’i kavuran sıcak dalgaları ve bu yüzden çıkan orman yangınları olduğu öğrenildi. Üstelik, Avrupa’daki zeytinyağı üretiminin 2023’te, son beş yıllık ortalamaya göre yüzde 30’dan fazla düşeceği belirtildi.



Avrupa’yı kavuran sıcaklar ve bu nedenle meydana gelen kuraklıkla orman yangınları, global zeytinyağı pazarını vurdu. “Cehennem sıcakları” zeytinyağı üretimini düşürürken fiyatları ise adeta patlattı. Dünyaca ünlü CNN Televizyonu, “Aşırı sıcaklar ve kuraklık, sektörü krize sürüklediği için zeytinyağının başı belada” başlığıyla yaptığı dosya haberinde pazarda meydana gelen zorluğu şu şekilde dile getirdi: Dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi İspanya’da zeytinyağı üretimi 620 bin metrik tona düştü.

 Zeytinyağı adeta can çekişiyor! Kuraklık yüzünden zeytinyağı üretimi resmen çakıldı!

Son 5 senelik ortalaması 1.3 milyon metrik ton olarak kayıtlara geçmişti. Mintec araştırma kuruluşundan Kyle Holland’a göre, azalışın sebebi şu: “Zeytin ağaçları, çok sıcak olduğu zaman nemden tasarruf etmek amacıyla meyvelerini düşürürler. Yüksek derecedeki sıcaklıklar, özellikle ilkbaharda, çiçeklenme döneminde, tehlikelidir.” Dünyanın en ünlü zeytinyağı markalarından biri olan Filippo Berio’nun İngiltere merkezinin Genel Müdürü Walter Zanre de nisandan bugüne kadar Güney Avrupa’yı kavuran sıcaklıklara dikkat çekti: “İspanya, İtalya ve Yunanistan’da sıcaklık nedeniyle termometreler 40 dereceleri gördü.

Avrupa zeytinyağı üretiminin 700 bin metrik tona ineceği tahmin ediliyor. Bu 5 senelik ortalamadan yüzde 30 seviyesinden az bir rakam.” Bunun yanı sıra, Uluslararası Zeytin Konseyi'nin bir sözcüsü de “İklim değişikliğinin neticesi olarak karmaşık bir durumla karşı karşıyayız” şeklinde konuşurken, geçen yılın ekim ayı ile bu yılın eylül ayı arasındaki global zeytinyağı üretiminin yüzde 20 civarında düşeceğini aktardı.

 Zeytinyağı adeta can çekişiyor! Kuraklık yüzünden zeytinyağı üretimi resmen çakıldı!

dunya.com’un haberine göre, İtalyan Çiftçiler Derneği Coldiretti’nin Ekonomi Müdürü Lorenzo Bazzana da önce zeytin dışındaki ürünlere vurgu yaptı: “Bu yaz sıcak, kuraklık ve sellerle boğuşan İtalya’da meyve mahsulleri büyük bir darbe aldı. Kiraz hasadı yaklaşık yüzde 60 oranında, şeftali ve nektarin hasadı yüzde 30 oranında ve kayısı hasadı ise yaklaşık yüzde 20 oranında düştü.

Doludan zarar gören ve bir yandan da güneşten kavrulan domateste ise durum benzer şekilde iç açıcı değil!” Bazzana sonrasında ise global veriler açıkladı: “Hindistan’da domates fiyatları yüzde 400 oranında yükseldi. Ülkedeki McDonalds’lar temmuz ayında, Burger King’ler de ağustosta hamburgerlerinden domatesi çıkartmak zorunda kaldı.”

Kreş ücretleri yıllık 750 bin TL’ye kadar çıktı! Resmen dünyanın en pahalı üniversiteleriyle yarışıyor!

ŞOK yeni haftaya bomba gibi girdi! TV ünitesi 799 TL’ye, laptop çantası 219 TL’ye, çocuk matarası 99 TL’ye düştü!

Benzin, motorin ve LPG’de bu sefer sağlam müjde geldi! Resmen peş peşe açıklandı!


Geri Dön