07 / 07 / 2024

Zincir marketlere tepki dinmiyor! 'Zincir marketlere kar sınırlaması getirilsin'

Zincir marketlere tepki dinmiyor! 'Zincir marketlere kar sınırlaması getirilsin'

Uyguladıkları fiyat politikası ve stokçuluk yaptıkları iddiaları nedeniyle hedefte olan zincir marketlerle ilgili radikal bir öneri geldi. Marketlere cezanın çözüm olmadığı belirtilirken karlılıklarına sınırlama getirilmesi ve piyasadaki tekelin kamu aracılığıyla kırılması istendi.



Zincir marketlere, temel gıda ve temizlik ürünlerinde fahiş fiyat uyguladıkları ve stokçuluk yaptıkları gerekçesiyle uygulanan para cezalarının beklenen çözümü sağlamaması üzerine başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere zincir marketlere tepki yağmaya devam ediyor. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, fahiş fiyat artışı yapan market ve işletmelerin kapatılmasının ya da farklı cezalar kesilmesinin çözüm olmayacağını belirtti. Cezaların yetersiz kaldığını vurgulayan Çakar, piyasaya hakim olan bir takım tekeller olduğunu belirtti. Çözüm konusunda yasal bir düzenlemenin yapılmasının şart olduğunu ifade eden Çakar, başta zincir marketler olmak üzere, gıda ve tarımsal ürünleri satan firmaların satış fiyatları konusunda bir sınırlama getirilmesi ve bununla ilgili bir yasal düzenleme yapılmasını gerektiğini belirtti.

"Yüzde 300-400 kar koyuyorlar"

Zincir marketler ve firmaların çiftçiden aldıkları ürünlere yüzde 300- 400 kar koyarak sattıklarını dile getiren Çakar, 3 - 4 kat  kar edilmemesi için bu konuya bir sınırlama getirilmesini istedi. Ürünlerin maliyetinin tespit edilip, devletin bu maliyetleri analiz edip yasal düzenlemede maliyet üzerine en fazla yüzde 10 kar sınırı getirilmesi gerektiğini ifade eden Çakar, kar sınırına uyulup uyulmadığının da sık periyotlarla denetimler yapılması gerektiğini kaydetti. Cezaların ağırlaştırılmasının kar sınırı getirilmeden bir anlamı olmayacağını ifade eden Çakar, piyasanın tekelleşmesinin de önlenmesi gerektiğini söyledi.

"Yeni tarımsal KİT'ler oluşturulmalı"

Aracı sistemin ortadan kaldırılıp doğrudan çiftçiden tüketiciye bir düzen kurulması gerektiğini dile getiren Çakar, bu konuda da devletin devreye girmesi gerektiğini belirtti. Büyük firmaların piyasayı yönlendirdiğini belirten Çakar, tekel piyasasının ve aracı sistemin ortadan kaldırılıp dağıtımı düzenleyecek bir organizasyon kurulması gerektiğini ifade etti. Yeni tarımsal, gıda KİT'leri oluşturulması gerektiğini dile getiren Çakar, ürünlerin dağıtımını doğrudan bu KİT'ler tarafından yapılması gerektiğini kaydetti. Çakar, "Eskiden de yapılıyordu, şimdi daha iyi yapılabilir. Dağıtımı bizzat devlet yaparsa; aracı, toptancı, tekeller ortadan kalkarsa, gıda, sebze fiyatları 5'te 1'e iner, 25 liralık ürün 5 liraya düşer" şeklinde konuştu.

 

Tarihi geçmiş ürünün zincir markette indirimli satılmasına tepki yağdı

Zincir marketlere fahiş fiyat ve stokçuluk cezası! 21 işletmeye 9,4 milyon TL rekor ceza kesildi!  

 


Geri Dön