28 / 04 / 2024

1938 yılında belediye tarihi çeşmelerin hepsini beş senede tamir edecekmiş!

1938 yılında belediye tarihi çeşmelerin hepsini beş senede tamir edecekmiş!

1938 yılında belediye bir cetvel hazırlayarak İstanbul'da tarihi kıymeti fazla olan çeşmelerin hepsini restore edecekmiş. 1938 yılında İstanbul'un çeşmeleri kurumuş ve bu çeşmelere terkos yani şebeke suyu verilmiş.



Kıymetli çeşmelerin hepsi beş senede tamir edilecek

Belediye bir cetvel hazırladı, Müzeler İdaresi'yle görüşmeye başladı


İstanbul'da adım başında bir çeşmeye tesadüf edilir. Bu çeşmeler içinde tarihi ve mimari bakımından çok kıymetli olanları vardır. Fakat maatteessüf bunların ekserisi bakımsızlıktan harap olmuştur. Bir defa çeşmelerin çoğu kurumuştur. Bundan sonra da üzerindeki süsler bozulmuş, saçakları harap olmuştur.


Kırkçeşme suyu akan çeşmelerin suyu kesildikten sonra Sular İdaresi, ihtiyacı karşılamak üzere, bazı semtlere Terkos suyu vermiştir. Bu su kısmen yeni musluklar yapmak, kısmen de eski çeşmelere Terkos suyu vermek suretiyle akıtılmaktadır. Fakat Terkos suyu verilen çeşmelerden bir kısmının harap olduğu görülmüştür. Sular idaresi bunların tamirine lüzum görmüştür. Yalnız içlerinde tarihi ve mimari kıymeti olan çeşmeler de vardır. Tamir sırasında bunların kıymetine helal gelmemesi için Müzeler İdaresi'ne başvurulmuştur.


Haber aldığımıza göre, Belediye mimari kıymeti itibarıyla muhafazası lazım gelen bütün harap çeşmelerin tamirine karar vermiştir. Bunun için bir cetvel yapılmıştır. Müzeler İdaresi'nin de iştirakiyle bu çeşmeler ve sebiller beş sene içinde tamir edilecektir.



Akşam Gazetesi 3 Kanunusani (Ocak) 1938


Abdullah Kutalmış Mızrak/emlakkulisi.com


Geri Dön