22 / 12 / 2024

1977 yılında İETT'ye rakip çıkmış!

1977 yılında İETT'ye rakip çıkmış!

1977 yılında İETT'ye rakip çıkmış. Üsküdar'da 15 bin kişinin yaşadığı Ünalan ve Tepebaşı Mahallesi sakinleri, elektrik ihtiyaçlarını Veli Işık adında bir vatandaşın evinde kurduğu jeneratörle karşılıyorlarmış.



1977 yılında İETT ye rakip çıkmış!


İETT'ye rakip çıktı


Ampul başına ayda 25, televizyon başına 125 lira alıyorlar


Evinin bahçesine jeneratör kurup elektrik satıyor


  ÜSKÜDAR'da 15 bin kişinin yaşadığı Ünalan ve Tepebaşı Mahallesi sakinlerinin ihtiyacını elektrik ihtiyacını mevcut yasalara göre yasak olmasına rağmen Veli Işık adında bir şahıs evine kurduğu bir jeneratörle karşılıyor. İki mahalleye yıllardan beri bir türlü elektrik verilmeyişinden yararlanan ve halkı ''Karanlıkta'' bırakmak istemeyen Veli Işık'ın ilkel ve halkın can güvenliğini tehlikeye düşürecek şekilde kurduğu şebeke sayesinde, iki mahalle halkı İstanbul'da uygulanan ''Elektrik kısıtlaması''ndan uzakta, rahatça TV izliyor. Buna karşılık Veli Işık, kendi hazırlayıp uyguladığı tarifeye göre, evlerden TV başına ayda 125, ampul başına 25 lira alıyor.

  Yıllardan beri mahallelerine elektrik verilmesini bekleyen Ünalan ve Tepebaşı sakinleri Veli Işık, Seyfi Onsekiz, Yılmaz Doğan ve Ziya Altınel'in evinde jeneratör kurduğunu ve isteyenlere elektrik vereceğini öğrenince bundan yararlandılar. Aylarca uzayıp giden karanlıklarına son vermek isteyen mahalle sakinleri, son derece tehlikeli bir şekilde kabloların açıktan verilmesine rağmen elektrik enerjisinden yararlanmak için evlerine hat çektirdiler. Açıkgöz iş adamlarının buluşu sayesinde iki mahallede geceleri aydınlanmaya başladı.


  İETT'YE RAKİP ÇIKTI


  Hareketiyle ''İETT''ye rakip çıkan Veli Işık ve arkadaşları hazırladıkları tarifeyle birlikte uygulanması gerekli bazı kuralları da getirdiler. Bu kurallar arasında mahallelerde teyp, ütü ve benzeri elektrikli araçların kullanılması yasağı yer alıyor. Verilen elektriğin sadece aydınlatma ve TV izlerken kullanılmasını şart koşan açıkgöz iş adamları buna karşılık evlerden televizyon başına 125, her ampul için de 25 lira alıyor. TV'de çok sevdikleri programları izlemek isteyenler de bu parayı ödüyorlar. 

  

  BAŞKA ÇAREMİZ YOK...

  

  Evlere elektrik vermek için kullanılan kabloların, halkın can güvenliği için son derece tehlikeli olmasına karşılık Ünalan ve Tepebaşı sakinleri ''Başka çaremiz yok'' diyor ve şöyle konuşuyorlar:

  ''Bugüne kadar en doğal ihtiyaçlarımızdan biri olan elektriğin mahallelerimize verilmesi için çok bekledik. Ancak bütün bekleyişlerimiz olumsuz sonuçlandı. Mahallemize böyle bir imkan tanınınca biz de bundan yararlanmak istedik. Canımız, malımız kabloların açıkta olması nedeniyle her an tehlike içindeyiz. Tepebaşı'nda bir gün içinde yirmi televizyon şebekesinin bozukluğu yüzünden patladı. Bütün bunlara rağmen başka çaremiz yok.''


(1977 yılında Reşat Altın 1.556 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 4 Ağustos 1977 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön