29 / 04 / 2024

1979 yılında İstanbul mafyası Boğaz sırtlarındaki arsaları parselleyip satıyormuş!

1979 yılında İstanbul mafyası Boğaz sırtlarındaki arsaları parselleyip satıyormuş!

1979 yılında İstanbul mafyası, Sarıyer ve Tarabya sırtlarındaki Belediye ve Hazine arsalarını parselleyerek gecekonduculara satıyormuş. Belediye tedbir almaya çalışsa da toplam 5 milyon 700 bin metrekarelik arazi üzerinde binalar yükselmiş.



1979 yılında İstanbul mafyası Boğaz sırtlarındaki arsaları parselleyip satıyormuş!


Mafya, Boğaz sırtlarındaki hazine ve belediye arsalarını parselleyip gecekonduculara satıyor


Büyük vurgun!


Arsaları kurtarmak isteyen Kotil tehdit ediliyor 


Sayıları her geçen gün artan gecekondu mahallelerinden birine İstanbul mafyasının üyelerinden birinin soyadı isim olarak verildi


  İstanbul mafyası bu kez de Sarıyer ile Tarabya sırtlarına el koyup gecekondu yapmak isteyenlere parsel parsel satışa başladı. Milyarlarca lira değerindeki Belediye ve Hazine arazilerini kendi mallarıymış gibi satan kabadayılar, buna engel olmak isteyen Belediye Başkanı Aytekin Kotil’i de tehdit ettiler.

  Toplam 5 milyon 700 bin metrekarelik arazinin üzerinde gecekondulardan sonra iki ya da üç katlı beton binaların da yükseldiği bildirildi. Bu arada İstanbul mafyasının korkusuz kabadayılarından bazılarının parselleyip sattıkları Belediye ve Hazine arazileri üzerinde oluşan mahallelere kendi soyadlarını verdikleri açıklandı. 

  Boğaz sırtlarının en güzel kesimlerindeki düz arazileri kısa sürede satan İstanbul mafyası daha sonra çukurları da toprakla doldurup 60 metrekarelik parselleri Anadolu'dan gelenlere 80 bin liradan vermeye başladı. ''Dokunulmaz bölgeler' oluşturan İstanbul mafyasının elinden Boğaz sırtlarını kurtarmak için mücadele veren Belediye Başkanı Aytekin Kotil çaresizlik içinde kaldı. Tehdit altında yaşayan Aytekin Kotil son çare olarak İstanbul mafyasının elinden belediye arazilerini kurtarabilmek için Sarıyer ile Tarabya sırtlarındaki bazı yerleri beton kazık çaktırıp tel çitle etrafını çevirme yoluna gitti. Bu arada bazı Belediye arazilerinin ise ağaçlandırma yolu ile İstanbul mafyasının elinden kurtarılmasına çalışıldığı bildirildi.

  Kaba kuvvetle devletin milyarlarca lira değerindeki arazilerini satan İstanbul mafyası Ferahevler, Özbirevler, Nafibaba, Reşitpaşa, Hisarüstü, Poligon, Hacıosman, Pınar, Derbent mahallelerinde bugüne kadar toplam 5000 gecekondu türemesine yol açtı.

  Arsa satışlarından İstanbul mafyası elemanlarının cebine milyarlarca lira girerken, Belediye’nin üstelik hizmet de götürdüğü arazilerin bir kısmı işgaliye bedeli olarak sadece 10 milyon 450 bin lira sağlayabildiği ileri sürüldü. Belediye’nin geçtiğimiz yıl işgaliye bedelinin 2600 parsel üzerinde alması gerekirken sadece 441 parselden işgaliye ücreti sağlayabildiği bildirildi. 

  Büyük vurgun düzenine karşı mücadeleye girişen Belediye Başkanı Aytekin Kotil, Macaristan’a gitmeden önce yaptığı açıklamada sürekli tehdit altında olduğunu belirterek, ''Bu olay artık belediyenin olmaktan çok devletin olayı haline gelmiştir. Yeni gecekondu yapılmaması için tedbir aldık. Ama bugüne kadar çok büyük bir Belediye ve Hazine arazisi parsellenmiştir. Sarıyer belediye Şube Müdürlüğü kadrosunda da büyük değişiklik yaptım. Zabıta bu olaya engel olmak için çok zor günler yaşadı. Biz arazi satılıp gecekondu yapılmaya başladığı zaman gidiyoruz. Daha öncesinden haberdar olmamız olanağı yok. Zaten şahıslar kendi malları olmayan bir şeyi satıyorlar. Böyle olunca biz gecekondu yapan vatandaşla karşı karşıya geliyoruz. Gecekondu yapımında caydırıcı tedbir almaktan başka çaremiz kalmıyor. Bugüne kadar da üç kere yıkım yaptık. Derbent'te 60 bin metrekare, Hisarüstü'nde 75 bin metrekare ve diğer yerlerde 220 bin metrekare belediye arazisinin çevresine beton kazık dikip tel çit çektik. Bazı kesimlerde ağaçlandırma yolu ile engelleme girişiminde bulunduk. Bu arada bu bölgelerde iskana açık yerlerde araştırma yapıyoruz.  Bu yerleri kooperatiflere vereceğiz.'' dedi. 

  Öte yandan İstanbul mafyasının parselleyip satacağı arazileri gecekondu yapmak isteyenlere cazip göstermek için önce baraka biçiminde ilkokul kurdukları, dükkan yeri hazırladıkları da saptandı. İstanbul mafyasının kurnaz bir planla gerçekleştirdiği büyük vurgunun Bakanlığın ve güvenlik kuvvetlerinin yeterli girişimleri bulunmaması sürdüğü belirtildi.


Hürriyet Gazetesi 3 Ağustos 1979



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön