03 / 05 / 2024

1986 yılında Boğaz'a kazıklı yol!

1986 yılında Boğaz'a kazıklı yol!

1986 yılında Kuruçeşme-Akıntıburnu arasında kısmen deniz doldurularak, kısmen kazıklar çakılarak iki şeritli ve bir kilometre uzunluğunda ''sahil yolu'' yapılacakmış. 1 milyar 700 milyon lira harcanacak projeyle 41 yalı, konak olacakmış.



1986 yılında Boğaz a kazıklı yol!


41 yalının önü doldurulacak


Kuruçeşme-Akıntıburnu arasındaki Boğaziçi sahil yolunu genişletme projesi şu şekilde gerçekleşecek: (1) Yol, gidişli-gelişle iki şeritli olacak. (2) Krokide kesik kesik çizgilerle gösterilen deniz tarafındaki kısımda yol, kazıklar üzerinde inşa edilecek. Bazı yerlerde de deniz doldurulacak. (3) Yerleşim bölgesinin denize uzaklığı biraz daha artmış olacak. (4) Eski Arnavutköy İskelesi, doldurulmuş alanda kalacak. (5) Yeni iskele, yeni doldurulan alanda yapılacak. (6-7) Çay bahçeleri, dinlenme yerleri de yeni doldurulan alanda yer alacak. (8) Aranvutköy İskelesi'nin önünden geçen şimdiki yol, çarşı ve gezi yolu olarak kullanılacak. (9) Daha önce denize bitişik olan 41 yalı, projenin gerçekleşmesiyle yolun iç kısmında kalacak ve denizle ilişkisi kesilecek.


Proje tamam, ihale açılıyor


Boğaz'a kazıklı yol


Boğaziçi Kuruçeşme-Akıntıburnu arasında yapılacak ve 1 milyar 700 milyon liraya mal olacak ''sahil yolu'' projesi ihaleye çıkarılmak üzere dün belediye Encümeni'ne sevk edildi.


İki şeritli olacak yeni sahil yolunun yapımı sırasında, 41 yalının önündeki deniz doldurulacak ve yol buradan geçecek, yalılar da konak haline getirilecek.


1986 yılında Boğaz a kazıklı yol!


Boğaz'a kazıklı yol


     İSTİHABARAT SERVİSİ 


   İSTANBUL Boğaziçi Arnavutköy'de 41 yalının önündeki deniz doldurulup, iki şeritli ve bir kilometre uzunluğunda ''sahil yolu'' yapılacak. 

   İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, ''Boğaziçi yollarının genişletilerek en az üç şerite çıkarılması için Meclis kararı alındığını'' belirterek, ''Kuruçeşme-Akıntıburnu arasında kısmen deniz doldurularak, kısmen kazıklar çakılarak yapılacak yol 1 milyar 700 milyon liraya mal olacak'' dedi.


PROJE HAZIR


   Başkan Dalan'ın verdiği bilgiye göre, Arnavutköy sahil yolu inşaatı Sezai Türkeş-Fevzi Akkaya firması tarafından projelendirildi ve inşaat yapımı da ihaleye çıkarılmak üzere dün Belediye Encümeni'ne sevk edildi.


41 YALI, KONAK OLUYOR


   Bu arada, Kuruçeşme-Akıntıburnu arasında yapılacak yeni yol yüzünden, mülkü belediyeye ait olan Sultan Sofrası adlı lokanta ile birlikte, birçok sahil lokantası ve 41 yalının denizle bağlantısı kesilmiş olacak. Arnavutköy Karakolu önünden geçen ve halen kullanılan iki şeritli yol yine trafiğe açık tutulacak, fakat ''tek'' yönlü olarak kullanılacak. Ayrıca, Boğaziçi'nin her iki yakasından geçen yolların dar bölümlerini genişletmek içinde özel bir çalışma yapılıyor. Buna göre, Belediye ulaşım plancıları, Boğaziçi yollarının ya kamulaştırma yoluyla ya da dolgu yoluyla genişletilmesi için başlattıkları etüt çalışmalarını sürdürüyorlar.


(1986 yılında Reşat Altın 68.390 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 5 Eylül 1986



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com






Geri Dön