04 / 05 / 2024

1987 yılında 107 yıllık Apik Ağa Konağı katledilmiş!

1987 yılında 107 yıllık Apik Ağa Konağı katledilmiş!

1987 yılında Moda semtindeki tarihi Apik Ağa Konağı talan edilmiş. 1980 yılında ''korunması gerekli sivil mimarlık örneği'' olarak tescil edilen tarihi konak, 1987 yılında alınan yeni karardan sonra yıkılmaya başlanmış.



1987 yılında 107 yıllık Apik Ağa Konağı katledilmiş!


107 yıllık Apik Ağa Konağı talan edildi


Yıkımı bekliyor... Bir zamanlar yalılar, köşkler ve konaklarla süslü İstanbul'da, şimdi tarihi eser düşmanlığı adeta kol geziyor. 107 yıllık Apik Ağa Konağı da tarihi eser sayılmasına karşın, katledilecek ender yapılardan biri. 


Tarihi eser katliamı


1980 yılında ''korunması gerekli sivil mimarlık örneği'' olarak tescil edilen İstanbul Moda'daki tarihi Apik Ağa Konağı, 23 Ekim 1987 tarihinde alınan yeni bir karardan sonra yıkılmaya başlandı.


Emin DEMİRCİOĞLU


   BİR tarihi eser katliamı daha ortaya çıktı. 107 yıl önce yapılmış Moda'daki tarihi ''Apik Ağa Konağı'' 1980 yılında ''korunması gerekli sivil mimarlık örneği'' olarak tescil edilmiş olduğu halde, 23.07.1987 tarihinde karar değişikliğiyle yıkımına izin verildi. 

   Moda Gündoğdu Sokak, 12/1 nolu ''Apik Ağa Konağı - Uncuyan Evi'', İstanbul'da sayıları azalmış olan geleneksel Türk evi tiplerinden ''karnıyarık'' denilen iç sofalı bir köşk. 13.11.1980 tarihli Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı kararına göre, bu köşk mimari açıdan Batı etkisiyle geleneksel Türk mimari üslubunun bileşimi olan eklektik karakterde olduğundan gerek iç ve 


1987 yılında 107 yıllık Apik Ağa Konağı katledilmiş!


gerekse dış özellikleriyle korunması gerekiyor. Kararda ayrıca, iç mekanda tavan, duvar, kapı, pencere, pervaz ve kornişlerin çok zengin altın yaldız ve renkli bezemelerle kaplı olduğu belirtilerek, iç mimarideki bu karakter ve özelliklerin aynen korunması gerektiği kaydedildi. 

 

TAM TERSİ BİR KARAR


   İlk karardan 7 yıl sonra, 23.10.1987 tarihinde adı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu olarak değiştirilen kuruldan bunun tam tersi bir karar çıkıyor. Yeni karar göre, göz kamaştırıcı konağın yıkımına izin veriliyor. Bina sahipleri ve müteahhit kararın değişikliğini alır almaz, hemen iç dekorasyonu yıkmaya başlıyorlar. Çevre sakinlerinden edinilen bilgiye göre, 7-8 Kasım tarihlerinde köşke gelen yıkıcılar, tarihi özellik taşıyan iç süslemeleri parçalayıp, satılabilecek kadar temiz olanları bir kenara istif edip, bırakmışlar. Binanın içi yangından mal kaçırırcasına talan edilmiş ve bekçinin kaldığı iki oda dışında, tüm tarihi özelliklerini yitirmiş.

   Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu kararında başkan olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ertan Cireli'nin imzası bulunuyor.


Milliyet Gazetesi 11 Aralık 1987



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön