08 / 05 / 2024

2022 tapu harcı hesaplama! Tapu harcı nasıl hesaplanır?

2022 tapu harcı hesaplama! Tapu harcı nasıl hesaplanır?

Tapu harcı nasıl hesaplanır ve tapu harcını kim öder soruları konut, iş yeri veya arsa alacak vatandaşların sıklıkla araştırdığı konular arasında yer alıyor. İşte 2022 yılı tapu harcı hesaplaması…



TAPU HARCI NASIL HESAPLANIR?
Tapu harcı miktarı geçtiğimiz yıllarda değişiklik göstermiştir.  2018 yılında konut alımını teşvik etmek için hayata geçirilen kampanya ile tapu harcı yüzde 2’den yüzde 1,5’e indirilmişti. Ancak kampanya 31 Ocak 2019 tarihinde sona erdi ve tapu harcı 1 Ocak 2020'den itibaren alıcı ve satıcı için yüzde 2 olarak uygulanmaya başlandı. 
2022 yılında uygulanan tapu harcı yüzde 2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan yüzde 2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden yüzde 4 oranında tapu harcı alınmaktadır. 
Tapu harcı hesaplanırken, alınan veya satılan taşınmazın fiyatının yüzde 2’si alınmaktadır. Basit bir hesaplama yapıldığında 100 bin TL değerindeki bir ev için ödenecek tapu harcı hem alıcı hem de satıcı için ayrı ayrı 2 bin TL’dir. 
Alınıp satılacak taşınmazın değerinin gerçek miktarından daha az gösterilmesi ve bununla ilgili olarak tapu harcının düşük tutarda ödendiğinin tespit edilmesi halinde her iki tarafa da cezai işlem uygulanmaktadır. 

2022 tapu harcı hesaplama! Tapu harcı nasıl hesaplanır?
TAPU HARCI ÖDEMESİ NEREDEN VE NASIL YAPILIR?
Tapu harcı sorgulama işlemi, e-devlet üzerinden de kolaylıkla yapılmaktadır. Bunun için e-devlet sistemine TC. Kimlik numarası ve şifreniz ile giriş yapın.
e-Devlet’e girdikten sonra arama bölümüne  “Tapu Kadastro Harç ve Döner Sermaye Sorgulama” yazın.
Açılan sayfada “Döner Sermaye Ödeme” bölümünü seçin.
Elinizdeki belgelerde yer alan e-Tahsilat Seri Numarası’nı girin ve sorgulama yapın.
Karşınıza çıkan ödeme sayfasından banka veya kredi kartı ile ödemenizi yapabilirsiniz.

Rayiç bedel nedir, nasıl hesaplanır?


Geri Dön