10 / 05 / 2024

2022'de milyarderler listesi ters takla attı!

2022'de milyarderler listesi ters takla attı!

2022, küresel piyasalarda para politikasının sıkılaştırıldığı fırtınalı bir yıl oldu, ancak milyarderlerin serveti çöktü. Tesla patronu Elon Musk, 100 milyar doları aşan eksi ile en büyük kaybı yaşadı. 2022 yılında Rus oligarklarına uygulanan yaptırımlar da servet dağılımındaki en önemli gelişmelerd



Elon Musk, sevilmeyen o özelliğin kapatılabileceğini açıkladı!Musk'ın çok tartışılan Twitter hamlesi!

Listenin zirvesindeki yerini kaybetse de hakkında en çok konuşulan milyarder statüsünü kaybetmeyecek olan Musk, 2022'de Twitter'ı satın almasıyla gündemden düşmedi.

Musk'ın Twitter satın alma macerası Nisan ayında başladı. Musk'ın Ekim ayında Twitter'ı 44 milyar dolara satın aldığı bildirildi.

Ünlü milyarder, satın almanın ardından maliyetleri kısmak için Twitter'da büyük çaplı işten çıkarmalar yaptı.

Mavi tik abonelik uygulamasının başlayacağını duyurdu.

 2022 de milyarderler listesi ters takla attı!

Milyarderler listesinin ilk sırası değişti!

Bernard Arnault, 170 milyar doları aşan servetiyle şu anda dünyanın en zengin insanı.

Arnault'nun serveti, küresel piyasaların çalkantılı olduğu bir yılda sadece 7 milyar dolar küçüldü. Arnault, dünyanın en büyük lüks grubu Louis Vuitton'dan şampanya markaları Dom Pérignon ve Christian Dior'a kadar 75 markanın patronu.

Milyarderler listesindeki yükselişini fırtınaya rağmen durduramayan bir diğer isim de Hintli Adani oldu.

Adani, 2022'de 48,6 milyar dolarlık artış kaydederek servetini en çok artıran isim oldu. Adani bunu yaparak ABD'li e-ticaret devi Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'u geride bırakarak dünyanın en zengin üçüncü kişisi olarak listeye girdi.

Bir zamanlar dünyanın en zengin insanı olan Amazon CEO'su Jeff Bezos, 115 milyar dolarlık servetiyle dünyanın dördüncü en zengin insanı.

Adani tarafından kurulan Adani Group, yılın başında Bloomberg Milyarderler Endeksi'nde 14. sırada yer aldı ve petrokimya, havacılık, savunma ve veri merkezleri gibi birçok sektöre yatırım yaparak serveti yüksek kişiler sıralamasında kısa sürede üst sıralara tırmandı.

 2022 de milyarderler listesi ters takla attı!

Rus yaptırımları!

2022'de küresel servet dağılımındaki en önemli gelişmelerden biri Rus oligarklarına yönelik yaptırımlar oldu.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ciddi ekonomik yaptırımlara maruz kaldı, ancak birçok milyarder Rus oligarkın mal varlığına el konuldu.

Birçok süper yata da el konulurken bunlardan en dikkat çekeni Rus oligark Alişer Usmanov'a ait Dilbar isimli yat oldu.

Yaptırımlardan en çok etkilenen isimlerden biri de 2003 yılında ünlü İngiliz futbol kulübü Chelsea'yi satın alan Rus milyarder Roman Abramovich oldu.

Rus milyarder Şubat ayında, kendisine yaptırım uygulanmasını talep ettikten sonra kulübün kontrolünü vakfın yönetim kuruluna devrettiğini açıklamıştı. Rus oligarklar Londra'daki mülklerini satışa çıkardığında, İngiliz hükümeti Abramović'in mal varlığını dondurdu.

Mayıs ayında Chelsea, bir ABD konsorsiyumuna 5,25 milyar dolara satıldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Abramovich'in "Rusya ile arabuluculuk yapabileceğini"  söylediği ve ABD Başkanı Joe Biden'dan kendisini yaptırım listesine almamasını istediği bildirildi.

İddiaya göre, Beyaz Saray bunun üzerine listeyi hazırlayan Hazine Bakanlığı'na ulaşarak AB ve İngiltere tarafından yaptırım listesine alınan Abramoviç’in ve şirketlerinin yer almamasını sağladı.

Haziran ayında bir ABD mahkemesi, Rusya'ya yönelik yaptırımları ihlal ederek yurt dışından Rusya'ya izinsiz uçtuğu için ABD yapımı iki Abramović uçağına el konulmasına izin verdi. Açıklamada, söz konusu uçakların toplam değeri 400 milyon doları aşan bir dizi paravan şirket aracılığıyla Abramović'e ait olduğu belirtildi.

2022`nin en iyi telefonları belli oldu!
119 TL`lik oyun şimdi bedava!
EYT ne zaman çıkacak? EYT’liler ilk maaşı ne zaman alacak?

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön