16 / 05 / 2024

2023 af yasasında son durum ne? Yargı paketinde af yasası olacak mı?

2023 af yasasında son durum ne? Yargı paketinde af yasası olacak mı?

Adalet Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalar ve TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen 7. Yargı Paketi ile infaz indirimi konusu gündemde. Yeni yasada infaz düzenlemesi ayrıntıları netleşirken, pek çok kişi af yasası hakkında da bilgi sahibi olmak istiyor. Peki yargı paketinde af yasası olacak mı?



2023 af yasasında son durum ne? Yargı paketinde af yasası olacak mı?

Yeni yapılan düzenleme ile birlikte, tedavi veya denetimli serbestlik tedbirlerine ilişkin uzatma süresi arttırıldı. Buna göre, hükümlülerin tedavi veya denetim altında tutulma süresi 1 yıldan 2 yıla çıkarıldı. Bu düzenleme ile birlikte, suçluların daha uzun süre tedavi edilmesi veya denetim altında tutulması sağlanacak.

Ayrıca tedavi ve rehabilitasyon programlarının yürütüldüğü özel ceza infaz kurumlarının açılmasına veya mevcut ceza infaz kurumlarından bir kısmının bu amaçla tahsis edilmesine izin verilmiştir. Bu sayede, suçluların daha iyi bir şekilde rehabilite edilmesi ve topluma daha faydalı bireyler olarak geri dönmeleri amaçlanıyor.

Konutlarda yapılan hacizler konusunda da önemli bir değişiklik yapıldı. Artık, icra müdürünün verdiği haciz kararı hakim onayından geçtikten sonra yerine getirilecek. Ayrıca, aile bireylerine ait kişisel eşyalar ile ailenin ortak kullanımına hizmet eden tüm ev eşyaları haczi caiz olmayan mallar arasına alındı.

Adalet Bakanlığı, icra takibine konu alacakların taşkın haczi uygulanarak aşırı miktarda mal varlığına el konulmasının yasak olduğunu açıkladı. Bu uygulama, alacaklıların alacağına karşılık fazla miktarda mal varlığına el koyarak borçlu kişiyi mağdur etmesine neden olabileceği için yasaklandı. Ancak, malların yediemin depolarında saklanması durumunda, üzerindeki haciz kalksa bile daha etkin bir şekilde tasfiye edilebilmesi için düzenlemeler yapıldı.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yapılan değişikliklerle birlikte, mahkumiyet kararının yanı sıra "ceza verilmesine yer olmadığı" ve "güvenlik tedbiri" kararları için sanığın sorgusunun yapılması şartı getirildi.

Yeni düzenlemelere göre, itiraz mercii verilen karar ve hükümleri ayrıntılı bir şekilde inceleyerek, usule veya esasa ilişkin hukuka aykırılık tespit ederse, gerekçesini belirterek karar ve hükmü iptal edecek ve dosyayı mahkemeye gönderecektir.

Bununla birlikte, bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı Cumhuriyet Başsavcılığı'nca sanık aleyhine itiraz edilebilmesi için "kararı etkileyecek nitelikte esaslı bir hatanın bulunması" gerektiği hükme bağlandı.

7. yargı paketi yürürlüğe girecek mi? Genel af çıkıyor mu? İnfaz indiriminde son durum ne?

Karısına 'neden erkek doğurmadın' demek psikolojik şiddet sayılacak! Yargıtay boşanma sebebi olarak belirledi!

esmi tatillerde çalışanlar dikkat! Yargıtay’dan emsal niteliğinde karar! Kıdem tazminatı hesabı baştan sona değişiyor!


Geri Dön