28 / 04 / 2024

2024 yılında DASK’ın yerine ZAS geliyor!

2024 yılında DASK’ın yerine ZAS geliyor!

Başkent Sigorta Acenteleri Derneği (BASİAD) Başkanı Hacı Ali Yücel, zorunlu deprem sigortasının kapsamının genişletilerek adının Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) olarak değiştirileceğini, uygulamanın 2024'ün başında devreye alınacağını söyledi.



Küresel iklim değişikliği ile birlikte bir çok ezber de bozulurken, kanun koyucular da aldıkları yeni tedbirlerle bu duruma ayak uydurmaya çalışıyor. Türkiye’de özellikle son yıllarda mevsimsel değişiklikler artmaya başlarken, yağış rejimlerindeki değişikler de afetlere yol açmaya başladı.

Doğal afetlerden biri olan depreme karşı geliştirilen Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) sigortası artık diğer afetleri de içine alacak şekilde geliştirilecek ve ismi de Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) olacak.

Başkent Sigorta Acenteleri Derneği (BASİAD) Başkanı Hacı Ali Yücel, Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından yeni düzenleme yapma ihtiyacının ortaya çıktığını, Zorunlu Afet Sigortası adı altında yapılacak düzenlemeye yönelik ilgili kurumların çalışma başlattıklarını ifade etti.

DASK SADECE DEPREMDE KORUYOR

Yücel, daha önce deprem felaketlerine karşı geliştirilen zorunlu deprem sigortasının sadece deprem teminatını kapsadığına işaret ederek, yapılacak olan yeni düzenlemeyle sigortanın kapsamının genişletilerek adının Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) olarak değiştirileceğini, hem deprem hem de sel gibi diğer afetleri de kapsam içine alacağını dile getirdi.

2024 yılında DASK’ın yerine ZAS geliyor!

DASK poliçelerinde bina içerisinde bulunan eşyalar için teminat olmadığına, sadece konutun metrekaresine göre fiyat verildiğine dikkati çeken Yücel, kat malikleri ve kiracıların arzu etmeleri halinde mevcut eşyalarını da ZAS kapsamında sigorta teminatı altına alabileceklerini ifade etti.

ZEYİLNAMEYE GEREK KALMAYACAK

Yücel, DASK poliçe genelinde yapılacak olan en önemli değişikliklerden birinin de deprem sigortalarının enflasyona endekslenmesi olduğunu, yapılacak değişiklikle zeyilnameye de artık gerek kalmayacağını söyledi.

Bloomberght.com’un haberine göre yapılacak olan yeni düzenlemelerin 2024 yılının başında uygulamaya girmesini beklediklerini sözlerine ekleyen Yücel şunları söyledi: "Son yıllarda ülkemizde sık sık sel felaketleri yaşanmaya başladı. Özel sigortası olmayanlar doğal olarak mağduriyet yaşıyordu. Daha önce uygulamada olan DASK sayesinde bir çok vatandaşımız depremdeki zararlarını bu yolla tahsil etti. Şimdi yeni ZAS sigortası ile artık sel ve benzeri doğal afetlerde de vatandaş mağdur olmayacak. Vatandaşların doğal afet sigortasını doğru bedellere, teminatlara ve bilgilere göre yaptırılması önem arz ediyor."


 


 


Geri Dön