06 / 05 / 2024

43 yaşında emeklilik geliyor! Emeklilikte maaş hesabı nasıl olacak

43 yaşında emeklilik geliyor! Emeklilikte maaş hesabı nasıl olacak

4,5 milyon kişinin büyük bir heyecan ile beklediği EYT düzenlemesinde sona gelindi. Aralık ayında açıklanması planlanan EYT ile ilgili detaylar ise belli oldu. İşte ayrıntılar…



43 YAŞINDA EMEKLİLİK GELİYOR

Türkiye’ Gazetesi’nin haberine göre; gerçekleşen hesaplamalara göre de 18 yaşında sigorta başlangıcı bulunan ve 25 sene aralıksız sigortası olan bir çalışan kişi 43 yaşında emeklilik hakkı kazanacak. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın emekli olma yaşları ve aynı zamanda prim gün sayıları SGK’ya göre daha da yüksek. Bu sorunun da düzenleme ile birlikte ortadan kaldırılması beklentiler arasında.

SİSTEM TEKE İNDİRİLECEK

8 Eylül 1999 gününden önce sigorta girişi olan SSK’lı kişilerin 5 bin prim gün sayısı vardı. Sonrasında prim gün sayısı yükseltildi. Fakat Bağ-Kur’dan sigortası olan kişilerden prim gün sayısı ise 9 bine kadar çıkıyor. Bu dengesizliği engellemek için emeklilik sistemlerinin teke indirilmesi gündem konusu oldu.

YAŞ SINIRI KALKIYOR

EYT’de en çok konuşulan meselelerden birisi de yaş sınırı şartı idi. Alt yaş sınırı ile birlikte birçok kişi kapsam dışında kalabilirdi. SGK Uzmanı Bayram’a göre; şu anda masada yaş şartı bulunamamakta.

MAAŞ HESABI NASIL OLACAK?

EYT’li kişinin maaş hesabında prim sayısı belirleyici bir kriter olacak. 2000 yılı öncesi, 2000-2008 yılları arası ve 2008 yılı sonrası emekli olanlarda maaşlar değişiklik göstermekte. 2008 yılından sonra oranlar daha düşük olduğu için maaş da düşüş yaşıyor. Bu düzensizliği ortadan kaldırmak için de çözüm yolu masada. Yaş şartı ortadan kaldırılsa da EYT’li kişiler için kademeli sisteme geçilecek. Bu şekilde fazla prim ödeyen kişilerin maaşı da fazla olmuş olacak.

43 yaşında emeklilik geliyor! Emeklilikte maaş hesabı nasıl olacak

Piyasa Kahini gram altının 1.400 lira olacağı tarihi açıkladı! Tekrar yükselişe geçecek!

AK Parti’den flaş asgari ücret açıklaması! 2023 asgari ücret ne kadar olacak?

Gamerların telefonu OPPO A96 CarrefourSAlarda 1.000 lira indirimle! Bu fırsat kaçmaz! 10 Ekim 2022 fiyat listesi


Geri Dön