27 / 04 / 2024

44 ilde 622 arsa satışına kimler, nasıl başvurabilir? Arsalarda büyük avantajlar açıklandı!

44 ilde 622 arsa satışına kimler, nasıl başvurabilir? Arsalarda büyük avantajlar açıklandı!

Son günlerde sık sık gündem olan arsa satışı ile ilgili merak edilenler tek tek açıklandı. 44 ilde 622 arsa satışına kimler, nasıl başvurabilir? Bu arsaların avantajları neler? İşte ayrıntılar...



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından, 44 ilde yer alan 622 adet muhtelif arsa satışa sunuluyor. 

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, son günlerde sık sık gündem olan arsa satışı ile ilgili merak edilen ayrıntıları açıkladı. 

"Kentsel Dönüşüm Başkanlığı 44 ilde 622 muhtelif arsayı satışa sunuyor. Bu satışlar 21-22-23 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek" diye konuşan Özelmacıklı, bu tür satışların bazı avantajlar sunduğunun altını çizdi. 

44 ilde 622 arsa satışına kimler, nasıl başvurabilir? Arsalarda büyük avantajlar açıklandı!

HEM KDV MUAFİYETİ HEM DE İNDİRİM AVANTAJI 

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, 44 ilde yer alan 622 adet muhtelif arsa satışı kapsamında KDV muafiyeti olduğuna dikkat çekti. 

"Arsalarda yüzde 18 KDV oluyor. Bu satışlarda bir KDV avantajı bulunuyor. Satışa sunulmuş bedellerde yüzde 20’lik avantaj var denilebilir" ifadelerine yer veren Özelmacıklı, ayrıca 24 aya kadar vade ve yüzde 25 peşinat imkanı olduğunu da dile getirdi. 

Özelmacıklı "Vadeler 48 ay şeklinde yapılıyordu fakat mevcut enflasyonist ortam nedeniyle 24 aya çekildiğini görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

44 ilde 622 arsa satışına kimler, nasıl başvurabilir? Arsalarda büyük avantajlar açıklandı!

İhalenin önemli bir farklılığının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından yapılması olduğuna vurgu yapan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın 16 Ekim tarihinde ve 3 genel müdürlük çerçevesinde kurulduğunu aktardı. 

Bu müdürlüklerin biri Marmara bölgesi dışındaki yerlere bakmak için kurulmuş Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü, bir diğeri Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü olarak açıklandı. Bir tanesi de kaynak geliştirme için kuruldu. 

Özelmacıklı, kaynak geliştirmek için Taşınmaz ve Kaynak Geliştirme Genel Müdürlüğü'nün kurulduğunu aktardı ve "Taşınmaz ve kaynak geliştirme genel müdürlüğü aslında tescil dışı alanlar ile hazine taşınmazlarını planlayarak satmak bu şekilde kentsel dönüşüm sürecine finansal katkı sağlayacak bir birim olarak devreye alındı" dedi. 

Buna kentsel dönüşüm başkanlığının ilk ihalesi denilebileceğini belirten Özelmacıklı, buralarda kentsel dönüşüme finansal kaynak oluşturulmasının hedeflendiğine dikkat çekti. 

44 ilde 622 arsa satışına kimler, nasıl başvurabilir? Arsalarda büyük avantajlar açıklandı!

44 İLDEKİ 622 ARSA SATIŞINA KİMLER KATILABİLİR? 

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, söz konusu açık artırmaya herkesin katılabildiğini söyledi ve "Katılmak için ister internetten isterse de yerine bizzat giderek katılma imkanı bulunuyor. İhalelere katılmak isteyenler online müzayedeye katıl linki üzerinden emlakmuzayede.com.tr sayfası aracılığıyla ihaleye katılabilir" bilgilerini verdi. 

Teminatları yatırarak ya TOKİ’nin İstanbul hizmet binasındaki konferans salonuna ya da Ankara’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın konferans salonunda ihaleye katılım sağlanabildiğini aktaran Özelmacıklı, yatırılacak teminat ödemelerinin taşınmazlara göre değiştiğinin, hangi yeri almak isterlerse o yerle alakalı teminat tutarına katılımcıların bakmaları gerektiğinin altını çizdi. 

TEMİNAT BEDELLERİ 2 BİN TL İLE 160 BİN TL ARASINDA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı 44 ilde 622 adet muhtelif arsa satışı kapsamında katılım teminatları taşınmazları muhammen bedele göre değişiklik gösteriyor. 

Özelmacıklı, "40 bin liraya kadar olan gayrimenkuller 2 bin liradan başlarken, 700 bin TL ve üzeri olanlarla 160 bin TL bedel isteniyor. Burada ayrıca emlak yönetim hizmetleri yüzde 2+ KDV hizmet bedeli de istiyor" dedi ve burada hizmet bedelinin de söz konusu olduğunu vurguladı. 

44 ilde 622 arsa satışına kimler, nasıl başvurabilir? Arsalarda büyük avantajlar açıklandı!

PEŞİNDE YÜZDE 20 İNDİRİM, TAKSİTTE FAİZ 

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, tutarı peşin ödemek isteyenler için yüzde 20 indirim uygulamasının söz konusu olduğuna dikkat çekti. "Vade yapmak isteyenlere yüzde 25 peşin, 24 ay taksitler halinde ödeniyor olacak. Her takside aylık kanuni faiz uygulanacak" diyen Özelmacıklı, KDV muafiyeti dışında tapu işlemlerine ait vergi, resim harçlar ve damga vergisi gibi 6306 sayılı kanun hükümleri kapsamında da muafiyetlerin söz konusu olduğunu belirtti. 

Mustafa Hakan Özelmacıklı, ihaleye katılacak olan kişilerin mutlaka ihale şartlarını, imar durumlarını, yerin fiziksel durumunu gibi detayları incelemesi gerektiğini önerdi. 

Özelmacıklı, "Arsalarla alakalı ihale söz konusu olduğu için bazen ihalenin heyecanı sebebiyle rakamlar piyasa rayiçlerinin üzerine çıkabiliyor. KDV avantajı, taksit avantajı sebebiyle vatandaşlar kendi bölgelerindeki yerlere talep gösteriyor diyebiliriz" açıklamasında bulundu. 

'Bu kredi faizleriyle ihtiyaç sahiplerinin konut alma şansı yok'!

Kentsel dönüşüm kira desteği 10 bin lira olacak mı? Evini dönüştürecekler şimdi bakın!

Ev sahiplerini ve kiracıları yakından ilgilendiriyor! İhtiyaç sebebiyle tahliyede bunlara dikkat! 

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Arabuluculuk sayesinde kirayı zamsız ödeme teklifi geldi!


Geri Dön