19 / 05 / 2024

6 Şubat depremlerinde yıkılan Galeria Sitesi'ne ilişkin rapor yayımlandı!

6 Şubat depremlerinde yıkılan Galeria Sitesi'ne ilişkin rapor yayımlandı!

Kahramanmaraş merkezli depremlerde esnasında yıkılan ve 89 kişinin hayatını yitirdiği site ile ilgili ek bilirkişi raporunda müteahhit, şantiye görevlileri, alışveriş merkezi yönetimi, yönetmeliği hazırlayan kurum ve proje sorumluları yüzde 20 kusurlu olunduğu kaydedildi.



Uzman bilirkişiler tarafından hazırlanan ek rapor, 10 sayfa uzunluğunda olup yapılan ölçümler, gözlemler ve deney raporlarına dayanarak sorumluluk yüzdesi ve gerekçelerine ilişkin bilgiler içermektedir.

Raporda, binanın deprem nedeniyle yıkılmasından sorumlu olan kişilerle ilgili bilgiler yer almaktadır. Ayrıca, 6 Eylül 1975 tarihinde Diyarbakır'ın Lice ilçesinde meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde 2385 kişinin hayatını kaybettiği ve 8149 binanın hasar gördüğü hatırlatılmıştır.

Rapor, binanın yapım yılına ait şartnamede Diyarbakır'ın 2. derece deprem bölgesi olarak belirtilmesi, mevzuattaki deprem tasarım yükünden fazla olması ve deprem perdesi uygulamasının zorunlu olarak yönetmeliğe konulmaması gibi unsurların sorumluluk yüklenmesine neden olduğunu belirtmektedir. Yönetmeliği hazırlayan kurumun da sorumlu olduğu ifade edilerek, toplam sorumluluk oranının yüzde 15 olduğu bildirilmiştir.

Galeria Sitesi'nin 2 projesinin bulunduğu aktarılan raporda, şu ifadeler yer aldı:

"Bu projelerden yapım yılına göre sonra yapılanın mimari, statik betonarme hesapları yapan proje sorumluları, yapan ve onaylayanların tamamı yanlış uygulama ve sistem seçiminden dolayı sorumlu bulunmuştur. Sorumluluk oranı yüzde 20 olduğu anlaşılmıştır. Projenin yapımını üstlenen müteahhit kişi ve firmaların tamamı, şantiye şefi, bina fenni mesulu ve sürveyanı aldığımız beton karot test sonuçlarına göre yetersiz mukavemette beton imalatının olması sorumluluk sebebidir. Sorumluluk oranı yüzde 20 olduğu belirlenmiştir."

Yapılan ek raporda, binanın zemin kontrollerini yapan, vize veren, imarına müsaade eden, projelerini kontrol eden, onay veren yetkililerin, revize imalat yapılan bölümlere ait değişiklikleri kabul eden makamların ve ayrıca binaya yakın bir yerde zemin önlemlerinin alınmasını önermeyen yetkililerin yüzde 15 oranında sorumlu olduğu belirtiliyor. Ayrıca, bina altında yapılan statik ve mimari revizyonlar sonucu zayıf kat etkisi oluşmasına neden olan işletmelerin sorumlu olduğu ifade ediliyor. Bina yönetimi ve AVM yönetiminin, yapılan değişikliklere izin vererek ve tahliye yolunda engelleyici adımlar atmaları nedeniyle yüzde 20 oranında sorumlu oldukları bildiriliyor. Ek olarak, sitenin yanındaki binanın temelinin açılması sırasında gerekli zemin güvenliğinin alınmamasından dolayı, bina yapımı ile ilgili projeyi uygulayan sorumluların ve yapı denetim sorumlularının da yüzde 10 sorumlu olduğu sonucuna varılmıştır.

İlk hazırlanan raporda, site ve altındaki iş merkezinin 1995 yılında yapıldığı, depremden sonraki yerinde gözlem ve ölçümlere göre, yapım yılında geçerli deprem yönetmenliği kapsamında eksikliğin bulunmadığı ancak 2018'deki deprem yönetmenliğine göre eksikliklerin tespit edildiği belirtilmişti.

Yapım yılındaki yönetmeliğe göre "deprem yükünün arttığı" tespiti!

Raporda, incelenen mimari projelerde zemin ve bodrum katlarda duvarların yer aldığı ancak binada sonradan yapılan değişikliklerin gözlemlenerek göçmenin sebeplerinden biri olduğu ifade edilmiştir.

Raporda, özellikle bodrum kata inen bir merpen ve karşısındaki kolon yerinin değiştirildiği veya tıraşlanarak deplase edildiği görülmüştür. Deplase edilen kolon simetrisinde proje koordinatlarına uygun olduğu ancak zemin kattan spor salonuna inen kolonun bu koordinatta olmadığı için binanın yıkılmasına sebep olduğu kanaatine varılmıştır. Ayrıca, yapıda meydana getirilen düzensizliklerin deprem bölgelerinde hiç tercih edilmeyen bir yapı sisteminin projelendirilmesi ve uygulanmasıyla birlikte binanın yıkılmasına sebep olduğu belirtilmiştir.

Raporda yer alan sonuç değerlendirmesinde, "Binaların altındaki kolonlardaki konum değişikliği, mimari planda gösterilen duvarların kaldırılması, döşemelerde merpen boşluğu açılması gibi yapıda meydana getirilen düzensizlikler, deprem bölgelerinde hiç tercih edilmeyen bir yapı sisteminin projelendirilmesi ve uygulanmasının binanın yıkılmasına sebep olduğu kanaatine varılmıştır." ifadelerine yer verilmiştir.

Yardım muhtaç vatandaşlar dikkat! Bu kişilere PTT'den 1.100 TL para verilecek!
Milyonlarca emekliye kara haber verildi! Kimse bunu beklemiyordu!
Vatandaşın yatırım aracı belli oldu: Ne altın, ne dolar, ne de gümüş! Bambaşka bir şey çıktı!

Geri Dön