09 / 05 / 2024

700 bin kamu işçisine müjde! Tarih netleşti! Tüm detaylar tek tek açıklandı!

700 bin kamu işçisine müjde! Tarih netleşti! Tüm detaylar tek tek açıklandı!

700 bin işçiyi yakından ilgilendiren görüşmelerde talepler belli olurken, TÜRK - İŞ ve HAK - İŞ taleplerini iletti. 700 binden fazla kamu çalışanını ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde taban ücretlerin brüt 15 bin TL’ye çıkarılmasını talep edildi.



Tarafların konuya ilişkin yaptığı açıklamadaki talepler arasında ilk sırada, toplu iş sözleşmelerinin yürürlük başlangıç tarihinde aylık brüt net tutarları 15 bin TL’nin altında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerinin 15 bin TL’ye çıkarılmasına yer verildi.

İşçilerin ücretlerinin 15 bin TL taban ücrete çıkarılmasından sonra tüm ücretlere yüzde 15 seviyesinde refah payı eklenmesi istenerek, diğer talepler şöyle sıralandı:

"Refah payı eklenmesinin ardından, toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihindeki (aylık/günlük/saatlik) brüt çıplak ücretlerine, yürürlük başlangıç tarihinden itibaren ilk 6 ay için yüzde 45 seviyesinde zam yapılacak.

Sonraki diğer 6 aylık dönemlerde, işçilerin aldıkları brüt çıplak ücretlerine (aylık/günlük/saatlik) yüzde 5 fazlası bandında arttırılacak.

#resim3>

Toplu iş sözleşmelerinde 6772 sayılı yasa kapsamında ödemesi yapılan ilave tediye, çerçevesindeki tüm işçilere (Belediye şirketleri ve il özel idare şirketleri dahil) ödenir. İş bu ek tediye haricinde işçilere toplu iş sözleşmesi ile ödenen ikramiye gün sayısı 2 aydan az olan iş yerlerinde ikramiye gün sayısı 2 aya tamamlanacak.

Toplu iş sözleşmeleri çerçevesindeki işçilere, sosyal yardım olarak bu yıl kapsamında her ay net 2 bin 500 TL, gelecek yıl kapsamında ise her ay net 3 bin 500 TL olarak ödenecek."

2021 yılı ağustos ayında gerçekleştirilen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sonrasında kamudaki işçilerin taban ücreti 4 bin 100 liraya çıkarılmış, ücretlere ise 2021-2022 döneminin birinci altı ayı kapsamında yüzde 12 seviyesinde, sonrası altı aylar içinse yüzde 5 artı enflasyon farkı seviyesinde zam yapılmıştı.

Migros’ta indirim günleri devam ediyor! Patlıcan 19,90 TL, tereyağı 105 TL, siyah zeytin 15 TL...

Mersin Büyükşehir Belediyesi rekor sayıda şoför alımı yapacak! İlkokul mezunu olmanız yeterli! Son gün 2 Nisan!

BİM'de indirim fırtınası esiyor! BİM’de yoğurt 99,50 TL’ye, tost peyniri 139 TL’ye, yüzey temizleyici 35,50 TL’ye düştü!


Geri Dön